stappenplan

Hoe bestrijd ik mieren?

Mieren zijn op zich onschuldige dieren, totdat ze met grote groepen tegelijk komen. In het gazon en tussen de tegels kunnen lelijke hoopjes zand ontstaan. Als je mieren niet gaat bestrijden zullen de tegels in het terras op de duur verzakken. Mieren bestrijden kan op verschillende manieren.

Mieren bestrijden op het terras

Mieren zijn harde werkers. Bij de eerste warme zonnestralen trekken de werksters erop uit om voedsel te zoeken en wordt er druk gebouwd aan het nest. Mieren hebben altijd de drang om hun nest verder uit te breiden. Daarvoor halen ze het zand onder je terrastegels vandaan. De tegels gaan verzakken en er ontstaan zandhoopjes tussen de tegels. Zodra je overlast krijgt, kun je de mieren als volgt bestrijden:

  • Giet meerdere malen per dag kokend water in het mierennest en doe dit enkele dagen achter elkaar. De mierennesten zijn diep dus je moet wel even blijven gieten. Een nadeel is dat het water onderweg naar beneden afkoelt in de koele grond en niet het volledige nest uitroeit.

  • Snel en effectiever mieren bestrijden kan met behulp van mierenpoeder. Strooi dit in de ochtend of avond rond de nestopeningen, op het moment dat alle mieren in het nest zitten. In het mierenpoeder zit een lokmiddel waardoor de mieren het meenemen in hun nest en zo het hele nest uitroeien. Mierenpoeder kun je ook oplossen in water en in het mierennest gieten.

Let op!

Ben je in het bezit van huisdieren? Gebruik voor mieren bestrijden dan een middel op natuurlijke basis.

Mieren bestrijden in de keuken

Met een beetje pech weten de mieren via het terras een ingang richting de keuken te vinden. Mieren hebben voelsprieten voor zoetigheid. Houd het aanrechtblad, de koelkast en de keukenkastjes schoon en sluit verpakkingen goed af. Trekt er een mierenkolonie richting je keukenkastjes? Ga dan snel de mieren bestrijden. Plaats binnenshuis een mierenlokdoosje op een plek waar veel mieren zitten en ga ook op zoek naar de ingang waarlangs de mieren binnen komen. Zet ook hier (buiten bij de ingang) een mierenlokdoosje neer. Mieren nemen het middel mee in hun nest en binnen twee weken is het nest uitgeroeid.

Mieren bestrijden in het gazon

Van een paar mieren in het gras heb je geen last en die kun je dan ook rustig laten lopen. Erger wordt het wanneer er een mierenplaag ontstaat. Buiten het feit dat mieren flink vervelend kunnen zijn wanneer je net lekker op het gras ligt te zonnen, kunnen ze ook schade aan het gazon aanrichten. Door de mierenhopen ontstaan kale plekken en lelijke hoopjes in het gras. Mieren bestrijden in het gazon, kun je doen met mierenbestrijdingsmiddel.

Meer over mieren

  • Mieren hebben een hekel aan kruiden en andere sterk geurende planten. Salie, lavendel, rozemarijn, basilicum, bieslook, afrikaantjes en goudsbloemen houden mieren op afstand.

  • Een echte delicatesse voor de mier is honingdauw, het zoete sap dat bladluizen afscheiden. Mieren werken daarom samen met de bladluis. Ze beschermen de bladluis en nemen ze levend mee hun nest in zodat ze van de honingdauw kunnen blijven snoepen. Hierdoor verspreiden ze de bladluizen verder door de tuin.

  • Mieren zijn verzot op mierenbroodjes. Het mierenbroodje is een aanhangsel van zaden dat als voedsel dient voor de mieren. Zo verspreiden mieren de zaden verder door de tuin. De zaden van bijvoorbeeld korenbloemen, bernagie, speenkruid en hondsdraf zijn uitgerust met mierenbroodjes. Als je pas gezaaid hebt, kan dit erg vervelend zijn. Zodra de mieren de lekkernij ontdekken, wordt er direct een transportcolonne gevormd om de zaden richting het nest te vervoeren.

Benodigdheden

Materialen (2)
Gereedschappen (0)

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe bestrijd ik slakken? - Thumbnail
Hoe bestrijd ik slakken? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe bestrijd ik mollen? - Thumbnail
Hoe bestrijd ik mollen? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe bestrijd ik engerlingen? - Thumbnail 1
Hoe bestrijd ik engerlingen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in