stappenplan

Hoe bestrijd ik engerlingen?

Ligt je gazon er net tiptop bij, zijn het de insecten in het gras die al jouw werk en inspanning weer teniet doen. Emelten, engerlingen en mieren zijn de drie meest vervelende soorten ongedierte in het gazon. Met name emelten en engerlingen kunnen flink wat schade aanrichten. Bestrijd deze insecten in het gazon daarom zo snel mogelijk.

Emelten en engerlingen in het gazon

Emelten en engerlingen zijn misschien wel de meest vraatzuchtige insecten in een gazon. Engerlingen zijn larven van de kever, emelten zijn de larven van de langpootmug. Hoewel je ze van buitenaf niet altijd kunt zien, verrichten ze een typerende schade aan. Zo herken je ze:

  • Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers. Ze hebben een C-vormig lichaam, hebben pootjes, zijn beige van kleur en hebben wat weg van een rups. Engerlingen knagen aan de wortels van het gras waardoor de graszode los komt te liggen. Hierdoor verdroogt de zode en kun je hem zo optillen. Wanneer je dit doet, zal je de boosdoener dan ook vaak aantreffen.

  • Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze zien eruit als dikke, grijsbruine larven en hebben geen pootjes. Groeit het gras opeens slecht en ontstaan er steeds meer kale plekken in het gazon? Grote kans dat dit het werk is van emelten. Ze eten niet alleen van de graswortels maar komen ‘s nachts ook bovengronds om aan de grassprieten te knagen.

Emelten en engerlingen bestrijden

Het beste kun je deze insecten in het gazon zo snel mogelijk bestrijden. Hiervoor kun je aaltjes inzetten, de natuurlijke vijanden van emelten en engerlingen. De aaltjes worden opgelost in water en uitgegoten over het gazon. De aaltjes tegen engerlingen kunnen ingezet worden van half juli tot eind september. Emelten kunnen met aaltjes bestreden worden van september tot eind oktober. Let erop dat aaltjes alleen de kleine engerlingen bestrijden. De grootse larven in de oudste levensfase zullen dus ongedeerd blijven. Daarom is het raadzaam om de behandeling ieder jaar te herhalen, om zo de veroudering en dus de onaantastbaarheid voor te zijn.

Mierenplaag in het gazon

Van een paar mieren in het gras heb je geen last en die kun je dan ook rustig laten lopen. Erger wordt het wanneer het een plaag wordt. Buiten het feit dat mieren flink irritant kunnen zijn wanneer je net lekker op het gras ligt te zonnen, kunnen ze ook schade aan het gazon aanrichten. Door de mierenhopen ontstaan kale plekken en lelijke hoopjes in het gras. Daarnaast vinden mieren vaak hun weg naar de tegels van het terras. Ze nemen het zand onder de tegels mee met als resultaat dat deze los komen te liggen. Mieren bestrijden is in dit geval de oplossing.

Mieren bestrijden

Mieren in het gazon kun je het beste bestrijden met een middel op natuurlijke basis, zeker wanneer je in het bezit bent van huisdieren. Er bestaan mierenbestrijdingsmiddelen die opgelost in water direct in het mierennest gegoten kunnen worden. Daarnaast zijn er ook mierenlokdoosjes. Deze zijn voorzien van een lokmiddel dat de mieren meenemen in hun nest. Na een paar weken zijn alle mieren in het nest uitgeroeid.

Meer klusadvies

gras zaaien
Hoe zaai ik gras? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe bestrijd ik mollen? - Thumbnail
Hoe bestrijd ik mollen? stappenplan
mos-verwijderen
Mos verwijderen? Bekijk de volledige gids stappenplan
Dit stappenplan komt voor in