stappenplan

Hoe leg ik een moestuin aan?

Zelf groenten kweken is makkelijk, geeft voldoening en je oogst de lekkerste groenten op natuurlijke wijze. Voor een eigen moestuin heb je niet veel ruimte nodig. Zelfs in een kleine tuin kun je een moestuin aanleggen!

Moestuin aanleggen

Een moestuin aanleggen doe je bij voorkeur in [__april of mei. Bedenk bij de aanleg van een moestuin eerst wat en hoeveel je precies wilt gaan kweken.

Heb je een kleine tuin en ga je de moestuin aanleggen voor je plezier, bijvoorbeeld om de kinderen te laten zien hoe groenten groeien, dan volstaat een vierkantemeterbak met enkele soorten groenten en kruiden misschien al. Op één vierkante meter kunnen wel twaalf soorten groeien! Pluksla, lente-uitjes, waterkers en snij- en pronkbonen zijn groenten die weinig ruimte vragen.

Heb je ruimte genoeg en wil je het liefste elke dag genieten van verse aardappelen en sla? Denk dan bij het moestuin aanleggen ook na over vruchtwisseling. Dit houdt in dat je groentesoorten uit een bepaalde familie elk jaar verplaatst naar een ander stukje moestuin om uitputting van de grond te voorkomen. Plant alle groentesoorten uit één soort familie in één vak, dus de aardappelen bij de aardappelen en de wortelgewassen bij de wortelgewassen.

Andere groepen waarin je je moestuin onderverdeelt zijn: vruchtgewassen, peulgewassen, bladgewassen, koolgewassen en doorlevende gewassen. Maak vooraf een tekening van je moestuin en maak een indeling van deze groepen, zodat je ze volgend jaar gemakkelijk een vak kunt opschuiven.

Voorbereidingen moestuin aanleggen

 • Geef je moestuin een plek waar tenminste zes uur per dag de zon schijnt.

 • Ben je van plan om zelf te zaaien? Dan mag de grond niet te nat zijn. Schoffel de bovenste tien centimeter van de grond eventueel eerst om.

 • Hark het oppervlak egaal en haal eventuele stenen en takjes weg.

 • Werk wat (zelfgemaakte) compost door de bovenlaag, zo verbeter je de structuur van de grond. Kweek je de groenten in een vierkantemeterbak of bloembak, vul deze dan met een goede potgrond. Eventueel kun je nog een langzaam werkende, organische meststof door de bovenlaag werken.

 • Maak de moestuinbedden niet breder dan een meter en leg paden rondom zodat je er goed bij kunt.

 • Zaai of plant de moesplanten voor het gemak uit in rijtjes: zo houd je het overzichtelijk en weet je zeker dat ze genoeg ruimte hebben.

Zelf groenten zaaien

Ga je een moestuin aanleggen, dan kun je zelf zaaien of jonge plantjes kopen. Zeker bij een grote moestuin kun je door zelf zaaien veel voordeel behalen. Ook kun je zo eens soorten kweken die bij de groenteboer niet te koop zijn. Door elke week een nieuw rijtje sla te zaaien, kun je er de hele zomer van blijven plukken.

Er zijn twee manieren om te zaaien: ofwel je zaait na half mei direct in de volle grond, ofwel je begint in maart binnenshuis of in kas al met voorzaaien. Voorzaaien zorgt ervoor dat je al heel vroeg in het jaar kunt oogsten.

Tips bij een moestuin aanleggen

 • Onkruid groeit snel. Schoffel vanaf het begin af aan regelmatig of trek de jonge plantjes met de hand uit.

 • Bedek de aarde met een laagjes grasmaaisel, sierschors, grove compost of een ander organisch materiaal.

 • Zet op tijd stokjes naast de planten om te voorkomen dat ze omwaaien.

 • Zorg dat er in de buurt van je moestuin een regenton, watertank of wateraansluiting zit.

 • Voor het voorzaaien van warmteminnaars zoals tomaten, peper, paprika, courgette en pompoen is een kweekkas ideaal. De tomaten kun je het beste in de kas laten afrijpen.

 • Kies niet alleen voor groente planten, maar ook voor plantjes zoals aardbeien!

 • Keurig in rijtjes zaaien hóeft niet. Artisjokken, aardperen, rode eikenbladsla en allerlei kruidensoorten misstaan zeker niet in je vaste plantenborders.

Benodigdheden

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Tips voor het kweken van kruiden - Thumbnail
Tips voor het kweken van kruiden stappenplan
Tutorial - Tips voor het kweken van aardbeien - Thumbnail
Tips voor het kweken van aardbeien stappenplan
Tutorial - Hoe kweek ik groenten of planten in een kweekbak?
Hoe kweek ik groenten of planten in een kweekbak? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in