inspiratie

Tuinonderhoud in mei: hoe zorg ik in mei voor de tuin?

Kleurige bloemenborders en vogels die hun nestjes maken: in mei merk je dat de zomer in aantocht is. Er is dan ook veel te doen in je tuin: een gazon aanleggen, onkruid wieden en wekelijks het gras maaien. Vanaf half mei is de kans op nachtvorst verdwenen en kun je in de vollegrond zaaien én eenjarige en exotische planten mogen naar buiten!

In de moestuin: zaaien in de vollegrond

Na half mei is de kans op nachtvorst geweken. Dat betekent dat je vrijwel alles direct buiten kunt zaaien! Zo kun je in jouw moestuin nu ter plekke courgette en komkommer zaaien. Ideale gewassen, want je kunt zes weken na het zaaien al oogsten! Ook zomerwortelen en verschillende soorten kruiden zijn de moeite om eens uit te proberen. Lees onze tips voor het kweken van kruiden.

Warmteminnende planten die je binnen voorgezaaid hebt, zoals tomaten en pepers, kun je nu ook buiten uitplanten in moestuingrond.

Zomerbloeiers in potten en bakken

Vul potten en manden met eenjarige zomerbloeiers, zoals Petunia’s, geraniums, Lobelia’s en Fuchsia’s. Die kunnen na half mei buiten staan, ook in de nachten. Plant ze in speciale potgrond voor bloembakken, deze bevat een startdosis voeding en houdt water beter vast.

Terrasplanten uit de stalling

Kuipplanten zoals olijfbomen, citroenen en de oleander, mogen uit de winterstalling gehaald worden en kunnen na half mei een zonnig plekje innemen op je terras. Geef ze vanaf nu twee keer per week wat organische vloeibare plantenvoeding. Staat je plant in een krappe pot? Geef hem dan een nieuwe pot met verse potgrond.

Bekijk alle bloempotten

Wel of geen hagen scheren?

Jeuken jouw vingers om de hagen al mooi strak te snoeien? Vanaf half mei mag je hagen van buxus, liguster of beuk snoeien, al levert dit je wel wat extra werk op. Wanneer je het liever bij twee snoeibeurten per jaar houdt, kun je beter wachten met hagen snoeien tot vlak voor de langste dag (21 juni): hierna stagneert de groei, waardoor je alleen nog maar een kleine najaarsknipbeurt hoeft te geven. Na elke snoeibeurt geldt: vergeet je hagen niet te bemesten met speciale hagenmest.

Tip!

Met een telescopische accu-heggenschaar snoei je snoerloos, zonder enige moeite én zonder ladder.

Heggenscharen

Black+Decker heggenschaar 18V GTC1845L20 incl. 2.0Ah accu Black+Decker heggenschaar 18V GTC1845L20 incl. 2.0Ah accu ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
239 klantreviews
De BLACK+DECKER Accu Heggenschaar GTC1845L20 is een lichtgewicht 18V Lithium-Ion heggenschaar, die je al het gemak biedt van draadloos werken. Door de krachtige accu van 2.0Ah i... De BLACK+DECKER Accu Heggenschaar GTC1845L20 is een lichtgewicht 18V Lithium-Ion heggenschaar, di...
79.
99
99.99
20% korting
Aanbieding t/m 17-12-2024
Bekijk alles in accu heggenschaar
Lux 20V heggenschaar (excl. accu en lader) Lux 20V heggenschaar (excl. accu en lader) ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
59 klantreviews
De LUX accu heggenschaar geeft je alle vrijheid tijdens het snoeien. Omdat de machine gebruik maakt van een accu ben je niet meer afhankelijk van een stopcontact of verlengsnoer... De LUX accu heggenschaar geeft je alle vrijheid tijdens het snoeien. Omdat de machine gebruik maa...
33.
59
41.99
20% korting
Aanbieding t/m 17-12-2024
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in accu heggenschaar
Makita heggenschaar 550W UH5570 Makita heggenschaar 550W UH5570 ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
62 klantreviews
De Makita Elektrische Heggenschaar UH5570 is geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. Deze 550 Watt heggenschaar heeft een meslengte van 550 mm. De maximale snijdikte van ... De Makita Elektrische Heggenschaar UH5570 is geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. Deze ...
135.
20
169.00
20% korting
Aanbieding t/m 17-12-2024
Bekijk alles in elektrische heggenschaar

Vaste planten terugknippen

Vaste planten die vroeg in het voorjaar hebben gebloeid, kun je nu terugknippen. Wil je er meer van, dan kun je de plant inclusief kluit in stukken delen en terug planten. Hoog opschietende vaste planten die nog moeten gaan bloeien, zoals floxen en Heleniums, kun je met een derde tot de helft terugknippen, net boven een bladknoop. De planten zullen hierdoor compacter terug groeien en later bloeien.

Een strakke grasmat

Als het goed is, heeft het verticuteren en bemesten je gazon goed gedaan en begint het gras weer flink te groeien. Zijn er nog kale plekken te zien, dan kun je die nu nog bijzaaien, het liefst bij miezerig weer. Van april tot oktober moet je het gras zeker één keer per week maaien (tenzij het erg droog is in de zomermaanden, dan stagneert de groei). Zorg er ook voor dat de graskanten mooi strak getrimd worden met behulp van een grastrimmer.

Tip!

Heb je organische mest gestrooid in april? Dan hoef je je gazon pas in juli weer te bemesten. Kunstmest daarentegen mag je iedere maand strooien.

Laat het gras maar groeien

VT graszaad repair 600 g VT graszaad repair 600 g ecoCheque
23 klantreviews
Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moestuinbakken. Een van die kleine zaadjes zijn deze zaden voor het graszaad repair ... Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moes...
11.
99
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in graszaad
VT graszaad slow 3kg VT graszaad slow 3kg ecoCheque
2 klantreviews
Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moestuinbakken. Een van die kleine zaadjes zijn deze zaden voor het graszaad slow (3... Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moes...
47.
99
Bekijk alles in graszaad
VT graszaad play 6 kg VT graszaad play 6 kg ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
28 klantreviews
Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moestuinbakken. Een van die kleine zaadjes zijn deze zaden voor het graszaad play (6... Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moes...
69.
99
Bekijk alles in graszaad
VT graszaad play 1,5 kg VT graszaad play 1,5 kg ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
17 klantreviews
Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moestuinbakken. Een van die kleine zaadjes zijn deze zaden voor het graszaad play (1... Wie van moestuinieren houdt, vindt zeker zijn gading bij GAMMA: van kleine zaadjes tot grote moes...
23.
99
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in graszaad
Compo Easy Mix 1,2 kg Compo Easy Mix 1,2 kg ecoCheque
1 klantreview
Compo Easy Mix doet 2 in 1. De slimme en snelle mix bevat graszaden en meststof met een lange werking om je uitgedunde gazon in 1, 2, 3 nieuw leven in te blazen. Ook geschikt vo... Compo Easy Mix doet 2 in 1. De slimme en snelle mix bevat graszaden en meststof met een lange wer...
16.
99
Bekijk alles in graszaad

Nieuw gazon aanleggen

Zit jouw bestaande gazon vol met onkruid, kuilen en gaten, en wil je met een schone lei beginnen? Ga dan nu aan de slag met een gazon aanleggen. Je kunt in de maand mei zowel graszoden leggen als zelf gras zaaien, de bodemtemperatuur is er nu perfect voor. Heb je een groot gazon? Je kunt dan veel geld besparen door zelf gras te zaaien. Bij 'Hoe zaai ik een gazon' lees je hoe je te werk gaat.

Onkruid: snel verwijderen

Wied het onkruid regelmatig zodat het zich niet uitzaait doorheen je borders. Een schoffel of een klauwtje maken het onkruid verwijderen gemakkelijker. Voor het uitsteken van paardenbloemen en andere onkruiden in het gazon, kun je een penwortelsteker gebruiken. Voor bloembakken en potten werkt een handonkruidsteker ideaal.

Verwijder het onkruid tussen de voegen van je terras met een onkruidbestrijder voor paden en terrassen. Werk je liever op ecologische wijze, dan kun je met een onkruidborstel of een onkruidbrander te werk gaan.

Meer tuinonderhoud in mei

  • Zaailingen en jonge planten in je (moes)tuin zijn kwetsbaar en geliefd bij slakken. Zet een afgeknipte plastic fles over jonge plantjes, zo bescherm je ze tegen kou, wind én slakken.
  • Bind klimplanten aan tijdens hun groei. Bij andere planten, zoals riddersporen, plaats je plantensteunen.
  • Heb je een vijver? Vul je vijverplanten aan.
  • Zaai een groenbemester, zoals Phacelia. Deze plant trekt hordes bijen aan en maakt tegelijkertijd je tuingrond rijker. De bloemen sterven in het najaar, bij nachtvorst, vanzelf af.
  • Heb je een compostbak in je tuin? Dan is het tijd om de compost te keren. Doe dit eens in de twee maanden.
  • Geef uitgebloeide bloembollen die je in de grond laat zitten wat organische mest, zo komen ze volgend jaar beter terug.
  • Leg tuinverlichting aan. Kies voor bijvoorbeeld tuinverlichting met bewegingssensor op functionele plekken (denk aan de tuinpaden) en sfeerverlichting op je terrassen. Bekijk het stappenplan Tuinverlichting aanleggen.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Tuinklussen in mei

gras zaaien
Hoe zaai ik gras? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? stappenplan
Tutorial - Tuin - Tips voor het kweken van kruiden - Thumbnail
Tips voor het kweken van kruiden stappenplan
Deze inspiratie komt voor in