keuzehulp

Welk soort zand kies ik juist voor welke klus?

Op zoek naar het geschikte zand voor je tuin of terras? Bij GAMMA vind je verschillende soorten zand om zelf mee aan de slag te gaan. Van het aanleggen van stabilisé tot het inkeren van klinkers. Ontdek welk zand het meest geschikt is voor jouw klus.

Lommelzand voor mortel of stabilisé

Lommelzand heeft een korrelgrootte van 0 tot 2 mm. Dit zand vormt de basis van jouw mortel om te metselen, te voegen of stabilisé te maken. Afhankelijk van welke verharding je kiest, moet je een mortelbed of stabilisé voorzien. Met de calculator van GAMMA schat je perfect in hoeveel materiaal je nodig hebt voor je stabilisé.

Bekijk het assortiment lommelzand

Chapezand voor mortel of stabilisé

Chapezand is grof rivierzand met een korrelgrootte van 0/4mm. Je gebruikt het om zelf cementdekvloeren te maken waar rechtstreeks een vloerbedekking op komt, zoals tegels, natuursteen of parket. Enkel nog cement en water toevoegen in de juiste hoeveelheid. Wil je uitrekenen hoeveel zand je nodig hebt? Voor 75 liter mortel moet je ongeveer rekenen op 100 kg zand, 25 kg cement en 15 liter water. Lees hier hoe je zelf beton mengt.

Bekijk het assortiment chapezand

Rivierzand voor mortel of stabilisé

Rivierzand is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en korrelgroottes. Dit zand is voor diverse toepassingen geschikt, bijvoorbeeld om metselmortel te maken als je zelf gaat metselen. Ook is rivierzand de ideale bouwstof om een boordsteen bedding, stabilisatielaag of fundering aan te leggen voor zowel je terras als tuinhuis. Enkel cement en water toevoegen in de juiste hoeveelheid en je gaat meteen aan de slag.

Bekijk het assortiment rivierzand

Wit zand als voeg- of sierzand

Om terrassen, tuinpaden of opritten die aangelegd zijn met klinkers of tegels op te voegen, wordt meestal wit zand gebruikt. Je hoeft enkel het zand uit te strooien en in te keren met een borstel. Dit herhaal je best enkele keren want zware regenbuien kunnen het zand tussen de klinkers of tegels wegspoelen. Daarnaast kan je wit zand ook gebruiken als sierzand.

Bekijk het assortiment wit zand

Voegzand als basis voor voegcement

Naast wit zand bestaan er ook andere soorten voegzand in een bruine of grijze kleur. Ze zijn ideaal als basis voor voegcement om de voegen tussen je klinkers of tegels op te vullen. Voegcement heeft ook een blijvend effect in tegenstelling tot wit zand en is meestal ook onkruidwerend en insectenvrij. Zo krijg je een weersbestendig eindresultaat.

Bekijk het assortiment voegzand

Speelzand voor zandbakken

Wil je een zandbak plaatsen voor je kinderen? Dan is speelzand onmisbaar, want geen zandbak… zonder zand. Bij GAMMA vind je zowel wit, grijs als bruin speelzand in zakken van 25 kg. Dit zand bevat geen gevaarlijke bestanddelen. Zo ben je 100% zeker dat je (klein)kinderen veilig zandkastelen kunnen bouwen.

Bekijk het assortiment speelzand

Meer klusadvies

muur-betonblokken-metselen-gamma
Hoe metsel ik een muur met betonblokken? stappenplan
beton-of-mortel-maken
Hoe maak ik zelf beton? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in