stappenplan

Hoe verwijder ik mos van harde oppervlakken?

Woekerend mos kan muren, opritten, terrassen, daken en tuinpaadjes flink aan uitstraling doen inboeten. Bovendien belet mos dat stenen en klinkers goed kunnen ademen wat hun levensduur aanzienlijk verkort. Je doet er dus goed aan mos tijdig te bestrijden.

Stap 1: Voorbereiding

De meeste mosdodende producten werken pas goed bij een temperatuur hoger dan 5°C en bij droog weer. Borstel het oppervlak dat je gaat behandelen grondig af en verwijder losse deeltjes (brokjes cement, steengruis, enz.).

Vul de drukspuit met het mosdodend product. Raadpleeg de verpakking voor de juiste mengverhouding want die kan per fabrikant verschillen. Zet het mosdodend mengsel onder druk.

Stap 2: Breng mosverdelger aan

Spuit het anti-mosmengsel gelijkmatig over de met mos overwoekerde oppervlakken. Bij de meeste producten is één rijkelijk aangebrachte laag voldoende. Controleer in ieder geval de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant.

Laat het middel lang genoeg inwerken om een maximaal resultaat te bereiken. 24 uur wordt aangeraden, maar twee volle dagen is beter om echt al het mos (inclusief de sporen) te doden.

Let op!

Hoewel de meeste mosdodende middelen onschadelijk zijn voor andere planten, blijven het gevaarlijke chemicaliën. Draag tijdens de klus geschikte werkhandschoenen en een mondmasker.

Stap 3: Reinigen en afwerken

Reinig de behandelde oppervlakken overvloedig met water. Hiervoor is een hogedrukreiniger perfect geschikt. Let er wel op dat je cementvoegen niet kapot spuit. Op het terras gebruik je best een terrasreiniger. Zandvoegen tussen kasseien kan je na het bespuiten met de hogedrukreiniger terug invoegen.

Laat de behandelde oppervlakken drogen.

Om verdere mosgroei in de toekomst tegen te gaan behandel je stenen, klinkers en andere poreuze bouwelementen best met een vochtafstotend product.

Benodigdheden

Gereedschappen (1)

Meer tuinadvies

Tutorial - Hoe reinig ik mijn terras?
Hoe reinig ik mijn terras? stappenplan
mos-verwijderen
Mos verwijderen? Bekijk de volledige gids stappenplan
Dit stappenplan komt voor in