stappenplan

Hoe verwijder ik mos in mijn gazon?

Mos in je gazon verwijder je door te verticuteren of door een antimosmiddel te gebruiken. Maar nog beter is om mosgroei in je gazon te voorkomen. Dat doe je door op tijd te bemesten en kalk te strooien. Zo kan het gras de concurrentie met het mos aan.

Stap 1 - Je gazon ontmossen
stap 1

Je gazon ontmossen

Heb je een normale hoeveelheid mos in je gazon? Dan volstaat het een gazonmeststof te gebruiken die tegelijkertijd het mos bestrijdt. Krijgt het mos de overhand in je gazon? Dan bestrijd je dit best met een anti-mos middel. De beste periode om mos in het gazon te bestrijden is in maart en april of in september en oktober. Maai het gras een paar dagen voor het toedienen van het anti-mos middel en zorg dat alle resten goed zijn afgevoerd. Een aantal dagen na het toedienen van het anti-mos middel zie je het mos zwart worden. Daarna verwijder je het gemakkelijk door te verticuteren. Pas het middel daarom bij voorkeur tien dagen voor het verticuteren toe.

Let op!

Gebruik anti-mos middel alleen op een volgroeid gazon en zeker niet op een gazon dat pas is aangelegd.

Stap 2 - Je gazon verticuteren
stap 2

Je gazon verticuteren

Na een natte winter kan het mos in je gazon flink gaan woekeren. Vaak zijn er kale plekken ontstaan waarin zich mos genesteld heeft. Door je gazon te verticuteren ontmos je niet alleen, je verwijdert ook de viltlaag. Doe dit een keer in het vroege voorjaar (na de eerste maaibeurt) en nog een keer in het najaar. Verticuteren kun je handmatig doen met een verticuteerhark of met een verticuteermachine.

Stap 3 - Je gazon bemesten
stap 3

Je gazon bemesten

Een goede bemesting zorgt ervoor dat gras de concurrentie met het mos veel beter aan kan. Gebruik organische meststoffen met een langdurige werking die voor een regelmatige groei zorgen.

Lees meer over bemesten
stap 4

Je gazon kalken

Kalk is een hulpmiddel om de zuurgraad van je grond te verlagen. Mos groeit goed op zure grond maar grasplanten niet. De ideale PH-waarde voor grasplanten ligt tussen de 5,5 en 6,5. Door kalk te strooien in het vroege voorjaar verlaag je de zuurgraad zodat de omstandigheden voor het gras weer optimaal worden. Controleer regelmatig met een PH-meter of de zuurgraad nog optimaal is. Dit doe je zo: steek de PH- meter in het gazon en lees de PH-waarde af. Is deze lager dan 5,5 dan is het tijd om kalk te strooien. Het najaar is een mooi moment om nog eens te bekalken omdat het mos in de winter minder kans krijgt.

Lees meer over kalken
stap 5

Je gazon beluchten

Op een dichtgeslagen bodem vormt mos sneller een probleem. Blijft er water op je gazon staan, dan is het raadzaam om het gazon te beluchten door met een riek gaatjes in het gazon te prikken.

Stap 6 - Je gazon niet te kort maaien
stap 6

Je gazon niet te kort maaien

Een te kort gemaaide grasmat is gevoeliger voor mos. Stop eind oktober met maaien en laat het gras voor de winter 6 centimeter hoog staan. Mos krijgt dan geen licht en minder kans.

Benodigdheden

Meer klusadvies

gras zaaien
Hoe zaai ik een gazon? stappenplan
gazon verticuteren
Hoe verticuteer ik mijn gazon? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe herstel ik mijn gazon? - Thumbnail
Hoe herstel ik mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in