stappenplan

Hoe verwijder ik mos in mijn gazon?

Mos in het gazon kun je bestrijden door te verticuteren of door een antimosmiddel te gebruiken. Maar nog beter is om mosgroei in je grasmat te voorkomen: dat kan door op tijd te bemesten en kalk te strooien, zodat het gras de concurrentie met het mos aankan.

Gazon verticuteren

Na een natte winter kan het mos in een gazon flink gaan woekeren. Vaak zijn er kale plekken ontstaan waarin zich mos genesteld heeft. Door te verticuteren kun je niet alleen het gazon ontmossen, maar ook de viltlaag verwijderen. Doe dit een keer in het vroege voorjaar (na de eerste maaibeurt) en nog een keer in het najaar. Verticuteren kun je handmatig doen met een verticuteerhark maar dat is zwaar werk.

Een gazon ontmossen

Bij een normale hoeveelheid mos in het gazon volstaat het een gazonmeststof te gebruiken die tegelijkertijd het mos bestrijdt. Wanneer mos in het gazon de overhand krijgt, kun je dit bestrijden met een antimosmiddel. Gebruik dit alleen op een volgroeid gazon en zeker niet op een gazon dat pas is aangelegd. De beste periode om mos in het gazon te bestrijden is in maart en april of in september en oktober. Maai het gras een paar dagen voor het toedienen van het antimosmiddel en zorg dat alle resten goed zijn afgevoerd. Een aantal dagen na het toedienen van het antimosmiddel zie je het mos zwart worden. Dit kun je gemakkelijk verwijderen door te verticuteren. Pas het middel daarom bij voorkeur tien dagen voor het verticuteren toe.

Voorkomen is beter dan genezen

Mos in het gazon bestrijden, vormt maar een tijdelijke oplossing. Nog veel belangrijker is het verbeteren van de groeiomstandigheden van het gras. Mos in het gazon duidt namelijk bijna altijd op een tekort. Dat kan een gebrek aan licht zijn, maar ook een gebrek aan kalk, voeding of een combinatie van deze drie.

  • Een goede bemesting zorgt ervoor dat gras de concurrentie met het mos veel beter aan kan. Gebruik een organische gazonmest met een langdurige werking die voor een regelmatige groei zorgt. Wacht hier nog even mee als je net kale plekken hebt bijgezaaid, of kies een speciale meststof met langzame afgifte zodat de tere worteltjes niet kunnen verbranden.

  • Veel mensen denken dat kalk een antimosmiddel is: dat klopt niet helemaal, het is een hulpmiddel om de zuurgraad te verlagen. De ideale PH-waarde voor grasplanten ligt tussen de 5,5 en 6,5. Door zure regen en andere invloeden van buitenaf wordt de PH lager (en de zuurgraad hoger). Mos voelt zich prettig bij deze zuurgraad maar grasplanten niet. Door kalk te strooien in het vroege voorjaar verlaag je de zuurgraad zodat de omstandigheden weer optimaal worden. Controleer regelmatig met een PH-meter of de zuurgraad nog optimaal is. Dit doe je zo: steek de PH- meter in het gazon en lees de PH-waarde af. Is deze lager dan 5,5 dan is het tijd om kalk te strooien. Het najaar is een mooi moment om nog eens te bekalken omdat het mos in de winter minder kans krijgt.

Meer tips tegen mos in het gazon

Op een dichtgeslagen bodem kan mos sneller een probleem vormen. Blijft er water op het gazon staan, dan is het raadzaam om het gazon te beluchten door met een riek gaatjes in het gazon te prikken.

Een te kort gemaaide grasmat is gevoeliger voor mos. Stop eind oktober met maaien en laat het gras voor de winter 6 centimeter hoog staan. Mos krijgt dan geen licht en minder kans.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe kan ik een gazon zaaien? - Thumbnail
Hoe kan ik een gazon zaaien? stappenplan
Tutorial - Tips voor het verticuteren van een gazon
Tips voor het verticuteren van een gazon stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe herstel ik mijn gazon? - Thumbnail
Hoe herstel ik mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in