stappenplan

Mos verwijderen? Bekijk de volledige gids

Wist je dat mos nog sneller groeit dan onkruid? En dat je zelf heel wat kunt doen om mos te verwijderen? Daarom hebben we een gids voor je klaar waarin je alle tips en stappen terugvindt om mos effectief te behandelen én te voorkomen.

Wat is mos?

Mos groeit als er veel regen valt en weinig zonlicht is. En omdat het in België vaak regenachtig en bewolkt is, is dit het ideale weer voor mossen om te groeien. Ze zijn dus vooral een natuurlijk verschijnsel en zelfs nuttig voor het ecosysteem in je tuin, maar … het oogt niet mooi als er mossen in je gazon groeien. En als je de tuin niet zou verzorgen, krijgen mossen snel de overhand, omdat ze sneller groeien dan je gazon. Mossen hebben bijvoorbeeld geen wortels nodig om te groeien, terwijl dat bij grasplantjes wel het geval is. En wat zou er dan gebeuren als je niets doet? Wel, mos groeit heel dicht op elkaar, waardoor het gras geen lucht meer zou krijgen om voedingsstoffen op te nemen. En als gevolg daarvan gaat een gazon verschralen en uitdrogen.

Waar groeit mos?

De meeste mossen groeien op houten tuinmeubels en terrassen, maar ook op stenen klinkers, tegels en de noordwestzijde van daken. Daar groeit mos dus sneller, omdat deze plekken schaduwrijk zijn of een vochtige ondergrond hebben.

Waar blijft het water in je tuin makkelijk stilstaan en kan het niet weglopen na een regenbui? Als er na een regenbui water op je tegels of klinkers achterblijft, bijvoorbeeld in kleine putjes of groeven, kunnen ook daar mossen groeien. En op welke plaatsen komt er weinig of geen zonlicht? Ook deze ‘donkere’ plekken zijn extra gevoelig voor mosvorming en hebben dus extra aandacht nodig.

Daarnaast groeien mossen ook in je gazon, en vooral op een verdichte en zure grond. In een zure bodem kunnen grassen namelijk weinig voedingsstoffen opnemen, waardoor mossen op die plekken sneller groeien dan grassen. En zure bodems zijn vaak schaduwrijker, zoals in bosrijke gebieden. Dat verklaart waarom er op bosgronden weinig gras groeit. Ligt je gazon vlak naast bomen, hoge struiken of een bos? Dan is de kans groot dat je daar dan sneller mossen ziet verschijnen. De grond is er namelijk vochtiger en grassen groeien minder snel in de schaduw, omdat ze dan onvoldoende zonlicht krijgen.

Hoe verwijder je mos uit je gazon?

In een gazon groeien zowel grote als kleine mossen. De grote varianten pluk je makkelijk uit, maar dat gaat niet voor de kleine en vaak onzichtbare mosplantjes die snel woekeren. Dit zijn ‘gazonvreters’ die zich vaak in grote aantallen over je tuin heen verspreiden. En die kan je niet zomaar uittrekken zonder het omliggende gras te beschadigen. En hoe pak je deze gazonvreters aan? We geven je een aantal tips om het mos doeltreffend uit je gazon te verwijderen.

 Je gazon ontmossen
stap 1

Ontmos je gazon

Heb je een normale hoeveelheid mos in je gazon? Dan volstaat het een gazonmeststof te gebruiken die tegelijkertijd het mos bestrijdt. Krijgt het mos de overhand in je gazon? Dan bestrijd je dit best met een anti-mos middel. De beste periode om mos in het gazon te bestrijden is in maart en april of in september en oktober. Maai het gras een paar dagen voor het toedienen van het anti-mos middel en zorg dat alle resten goed zijn afgevoerd. Een aantal dagen na het toedienen van het anti-mos middel zie je het mos zwart worden. Daarna verwijder je het gemakkelijk door te verticuteren. Pas het middel daarom bij voorkeur tien dagen voor het verticuteren toe.

Let op!

Gebruik anti-mos middel alleen op een volgroeid gazon en zeker niet op een gazon dat pas is aangelegd.

Je gazon verticuteren
stap 2

Je gazon verticuteren

Na een natte winter kan het mos in je gazon flink gaan woekeren. Vaak zijn er kale plekken ontstaan waarin zich mos genesteld heeft. Door je gazon te verticuteren ontmos je niet alleen, je verwijdert ook de viltlaag. Doe dit een keer in het vroege voorjaar (na de eerste maaibeurt) en nog een keer in het najaar. Verticuteren kun je handmatig doen met een verticuteerhark of met een verticuteermachine.

Je gazon bemesten
stap 3

Je gazon bemesten

Je gazon bemesten is belangrijk om je gras de nodige groeispurt te geven. In een gazon dat groeit, is de kans veel kleiner dat mossen de overhand krijgen. Organische meststof heeft een langdurige werking en is dus geschikt voor elk gazon.

Daarnaast is het bemesten van je gazon ook onmisbaar om de weerstand van de grassen te versterken. Hierdoor zijn ze veel beter beschermd tegen aanhoudende vorst en droogte. Vooral de stoffen kalium en magnesium geven grassen en graswortels veel groeikracht en breken tegelijk de mossen af. Drie weken na de bemesting verkleurt het mos en sterft het af.

De beste periode om je gazon te bemesten, is tijdens de maanden maart, april en mei. Dan hebben de planten namelijk hun kracht nodig om tijdens de lente- en zomermaanden volop te kunnen groeien wanneer er veel zonlicht is. Je kunt de meststoffen best met de hand uitstrooien. En heb je een groot gazon? Dan gebruik je bij voorkeur een strooiwagen, zodat je de meststoffen gelijkmatig verdeelt over de volledige oppervlakte.

Lees meer over bemesten
Gazon kalken
stap 4

Je gazon kalken

Het is mogelijk dat er mossen in je gazon groeien, omdat de bodem zuur is. Om dit na te gaan, voer je best een bodemanalyse uit. Dit doe je heel eenvoudig: steek de pH-meter in het gazon en lees vervolgens de pH-waarde af. Een pH van 5,5-7 is ideaal voor je gazon.

Door kalk te strooien, maak je de grond minder zuur en voorkom je dat er mossen groeien. De kalk zorgt er namelijk voor dat het gras meer voedingsstoffen kan opnemen en dus sneller groeit. Deze kalkkorrels strooi je makkelijk uit en lossen ook snel op. Omdat de kalk heel rijk is aan magnesium (bevat ongeveer 15% MgO) krijgt je gazon een blakend gezonde groene kleur.

Belangrijk: Wacht minstens tot 6-8 weken na het bemesten voordat je begint met het kalken.

Lees meer over kalken
Tip!

Het is nodig om je gazon één keer per jaar te kalken, bij voorkeur in het najaar. Dan is de zuurgraad van de bodem ideaal. Wil je in het voorjaar je gazon kalken? Doe dit dan best in het vroege voorjaar.

stap 5

Je gazon beluchten

Je gazon beluchten betekent dat je gaten in de grond prikt, zodat de bodem en wortels meer water, zonlicht en voedingsstoffen kunnen opnemen. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een riek.

Je gazon niet te kort maaien
stap 6

Je gazon niet te kort maaien

Een te kort gemaaide grasmat is gevoeliger voor mos. Daarom is het beter om je gazon vanaf eind oktober niet meer af te rijden. De ideale hoogte van je gazon tijdens de winter is 6 centimeter.

Mos verwijderen op klinkers en steen

Mos op klinkers en steen kan je makkelijk verwijderen, bijvoorbeeld met een sopje van schoonmaakazijn of mosverwijderaar en water. Voor de klinkers van je oprit of terras is het makkelijk om met een hogedrukspuit en grove borstel te werken.

Zie je al een beetje groene aanslag? Dan is het beter om meteen het beginnend mos te verwijderen, omdat dit makkelijker gaat dan wanneer je te maken hebben met grote oppervlakken mos. Bovendien blijft het dan ook veilig om je klinkers en steen bij nat weer te betreden. Als er mos op de steen zit, kan de ondergrond namelijk erg glad zijn. Goed dus om de groene aanslag meteen te verwijderen.

Tip!

Gebruik je een hogedrukreiniger? Zet deze dan niet op de hoogste stand. Zo vermijd je dat je je klinkers beschadigt tijdens het reinigen.

Mos verwijderen op natuurlijke wijze

Wil je geen azijn of tuinreiniger gebruiken? Dan is het mogelijk om mos op een natuurlijke wijze te verwijderen, bijvoorbeeld met een onkruidbrander. De onkruidbranders bij GAMMA zijn makkelijk te gebruiken en goed voor het milieu. Een onkruidbrander verhit het mos en ander onkruid gedurende enkele seconden, waardoor de ongewenste plantjes afsterven.

Heb je een klein terras? Dan is een onkruidborstel erg handig. Hiermee schrob je makkelijk tussen de diepe groeven van je klinkers en tegels. Dankzij de scherpe haren van deze borstel schrob je het mos eenvoudig weg.

Tip!

Wacht met het mos weg te schrobben tot wanneer het volledig droog is. Dan zal je de klinkers en stenen veel makkelijker kunnen reinigen.

Hoe mos verwijderen van een houten terras?

Om het mos te verwijderen op je houten terras, gebruik je bij voorkeur groene zeep. Dit is een natuurlijk reinigingsproduct dat het hout niet beschadigt en tegelijk is het makkelijk om hiermee het mos te verwijderen. Probeer om minstens één keer per jaar je houten terras te reinigen, zodat het mos je terrasplanken niet begint aan te tasten.

Tip!

Gebruik geen zout om je houten terras te reinigen, want zout is schadelijk voor de planten rondom je terras.

Hoe mos verwijderen van houten tuinmeubels?

Om mos van je houten terrasmeubels te verwijderen, is zout het ideale reinigingsmiddel. Spuit eerst je tuinmeubels grondig af vooraleer je begint met reinigen. Meng vervolgens een grote hoeveelheid lauw water met het zout en schrob daarna je meubels in de richting van de houtnerven. Na het reinigen spoel je de tuinmeubels grondig af en je tuininterieur ziet er opnieuw piekfijn uit!

Benodigdheden

Meer klusadvies

gras zaaien
Hoe zaai ik gras? stappenplan
gazon-verticuteren-gamma-app
Je gazon verticuteren? Bekijk de volledige verticuteergids stappenplan
gazon-herstellen
Hoe herstel ik mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in