stappenplan

Hoe moet ik mulchen?

Mulchen, misschien heb je er wel eens van gehoord. Het is een eenvoudige, maar supereffectieve manier om je tuin gezond en mooi te houden. Maar wat is mulchen precies en waarom zou elke tuinier het moeten doen?

Wat is mulchen?

Mulchen betekent het aanbrengen van een laag materiaal tussen de planten in je tuin. Dit kan van alles zijn: compost, houtsnippers, bladeren, zelfs paardenmest. Deze laag beschermt de bodem en biedt tal van voordelen voor je planten.

Waarom mulchen?

  • Vochtbehoud: Door de mulchlaag verdampt er minder water uit de grond. Dit betekent dat de grond minder snel uitdroogt, wat beter is voor de plantenwortels en het bodemleven. Bovendien hoef je in een droge zomerperiode minder water te geven.
  • Minder onkruid: Omdat de bodem bedekt is met een laag mulch krijgt onkruid minder kans. Goed nieuws, want dat betekent minder wieden en schoffelen! Ook krijgen je planten meer licht, lucht, ruimte en voedingstoffen ter beschikking als ze minder of niet hoeven te concurreren met onkruid.
  • Voeding: Organische mulchsoorten - zoals tuincompost of cocosmulch - voegen voedingsstoffen toe aan de bodem. Dit gebeurt langzaam en op een natuurlijke manier, precies zoals planten het graag hebben.
  • Bescherming van de grond: In de winter beschermt mulch de grond tegen kou, en in de zomer houdt het de grond koeler. Ook voorkomt een mulchlaag het dichtslaan van de grond bij harde regen.
  • Verbetering van de bodemstructuur: Naarmate organische mulch afbreekt, voegt het humus toe aan de bodem, wat de vruchtbaarheid en beluchting verbetert. Dit proces moedigt ook regenwormen en andere nuttige organismen aan die een cruciale rol spelen in het behoud van een gezonde bodem.

Hoe en wanneer mulch je?

Mulchen is makkelijk. Verspreid gewoon een laag mulch tussen de planten in de border, maar zorg dat het niet direct tegen de stammen of stelen ligt. Dit kan namelijk leiden tot rot. Te dik mulchen kan problemen veroorzaken, zoals het verstikken van planten. Houd de laag dus rond de 5 cm. Mulchen kan het beste in de lente en het najaar. In de lente helpt het de bodem vochtig te houden en in het najaar biedt het bescherming tegen de kou.

Soorten mulch

Er zijn veel soorten mulch, maar ze vallen grofweg in twee categorieën: organisch en anorganisch. Organische mulch voegt voedingsstoffen toe aan de bodem, denk aan herfstbladeren. Ook grasmaaisel is geschikt, maar alleen in een dunne laag anders gaat het rotten. Je kunt ook mulch kopen, zoals tuincompost, cocosmulch, houtchips of sierschors of dennenschors. Dit zijn allemaal organische soorten mulch.

Anorganische mulch, zoals grind of split, is vooral goed om onkruid te onderdrukken. Daarnaast voorkomt het dat de grond snel uitdroogt.

Bekijk alle bodembedekkers
Agrofino cocosmulch 60 L Agrofino cocosmulch 60 L ecoCheque
1 klantreview
De cocochips van Agrofino remmen onkruidgroei, gaan uitdroging van de bodem tegen en zijn toegelaten in de biologische landbouw. Kortom: een cadeautje van de natuur, voor de natuur De cocochips van Agrofino remmen onkruidgroei, gaan uitdroging van de bodem tegen en zijn toegela...
15.
99
Bekijk alles in cacaodoppen
OK dennenschors 60 L OK dennenschors 60 L ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
48 klantreviews
Dennenschors is een natuurlijke manier om de bodem van je onderhoudsvrije tuin, wandelpaden en borders te bedekken. De boomschors wordt ook vaak gebruikt als 'demper' in speeltu... Dennenschors is een natuurlijke manier om de bodem van je onderhoudsvrije tuin, wandelpaden en bo...
7.
99
Bekijk alles in sierschors
Gamma sierschors 60 L Gamma sierschors 60 L ecoCheque
Uitstekend beoordeeld
187 klantreviews
Sierschors is een multifunctionele manier om de bodem van je onderhoudsvrije tuin, wandelpaden en borders te bedekken. De boomschors verhindert de uitdroging van de bodem in de ... Sierschors is een multifunctionele manier om de bodem van je onderhoudsvrije tuin, wandelpaden en...
11.
19
Met GAMMAplus
2+1 gratis
Aanbieding t/m 21-05-2024
Bekijk alles in sierschors
Agrofino bodembedekker houtchips bruin 50 L Agrofino bodembedekker houtchips bruin 50 L ecoCheque
Deze bodembedekker van Agrofino bestaat uit houtchips gemaakt van dennenhout. De bodembedekker heeft minstens 3 voordelen: het is 100% natuurlijk, beschermt de bodem tegen uitdr... Deze bodembedekker van Agrofino bestaat uit houtchips gemaakt van dennenhout. De bodembedekker he...
11.
49
Bekijk alles in houtsnippers

Zelf mulch maken

Je kunt ook zelf mulch maken. Je moet even weten hoe het moet, maar zelf compost maken is erg eenvoudig, vooral met een compostvat. Of verzamel in de herfst bladeren die op het gazon of de bestrating liggen. Met een bladblazer gaat dat lekker snel. Breng het herfstblad vervolgens tussen de planten in de border aan. Heb je erg veel bladeren? Maak er dan bladcompost van door het op een aparte hoop te gooien. Nog handiger is een bladkorf, want dan waait het blad niet weg. Je kunt heel eenvoudig zelf een bladkorf maken. Zelfs bladeren die langzaam verteren - zoals eikenblad of beukenblad - kun je composteren. Je hebt alleen wat meer geduld nodig. Zelfgemaakte (blad)compost is goedkoop en erg duurzaam.

Mulchen in verschillende tuingedeelten

Verschillende delen van je tuin kunnen baat hebben bij verschillende soorten mulch. Mulchen in de moestuin kan goed met stro of compost, terwijl bloembedden kunnen profiteren van fijnere mulchsoorten zoals cocosmulch. Rond bomen en struiken kunnen houtsnippers of schors bijzonder effectief zijn.

Mulchen is heel eenvoudig, maar werkt goed in elke tuin. Het bespaart water, vermindert onkruid, voedt de bodem en beschermt je planten. Probeer het dit seizoen en zie hoe je tuin opbloeit!

Meer klusadvies

composteren-gamma-app
Hoe moet ik composteren? stappenplan
bladluizen-bestrijden-gamma-app
Hoe bestrijd ik bladluizen? stappenplan
kleine-tuin-inrichten-gamma-app
Een kleine tuin inrichten: tips & tricks inspiratie
regenton-installeren
Hoe plaats ik een regenton? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in