stappenplan

Hoe maak ik compost?

Zelf composteren geeft veel voldoening. Verse compost is een goede voedingsbron voor je tuinplanten en je hoeft je groene container minder snel aan de straat te zetten. Al binnen een half jaar composteren, heb je je eigen voedzame compost!

Voordelen van composteren

Door planten en struiken keer op keer te snoeien, voer je steeds energie af uit je tuin. Natuurlijk kun je dit aanvullen met compost uit zakken, maar veel meer voldoening haal je waarschijnlijk uit zelf composteren. Door te composteren geef je de waardevolle, plantaardige materialen weer terug aan je tuin. Miljarden organismen zoals schimmels, kevertjes en wormen zetten het organisch afval om in plantenvoedsel.

De compost maakt:
- het bodemleven actief

  • zorgt voor voedzame humus in de grond en

  • verbetert de bodemstructuur

Een composthoop maken

Wil je zelf composteren, dan kun je een composthoop in je tuin maken. Zo maak je hem zelf:

  • Plaats de composthoop op tuingrond zodat de bodemorganismen er goed bij kunnen. Kies een plek uit in de schaduw en uit de wind.
  • Bijna al het organisch afval uit tuin en huis kun je composteren, denk maar aan gras, bladeren, snoeihout, onbespoten groenten- en fruitresten, koffiedik en eierschalen. Wat niet op de composthoop mag: gekookte groenten, kattenbakkorrels, bloeiend onkruid (vanwege de zaden), brood, kaaskorsten, botjes en koffiepads.
  • Een composthoop moet zorgvuldig opgebouwd worden uit lagen van fijne, grove, droge en natte materialen. Houd in de winter het grovere, droge snoeiafval apart voor de zomer, wanneer er voornamelijk verse materialen zijn. Hak het grove afval eerst fijn in een hakselaar zodat het sneller verteert. Verdeel na elke laag van ongeveer tien centimeter een beetje kalk over de hoop. Gebruik als je dat kunt krijgen ook paardenmest in je composthoop.
  • Maak de composthoop een of twee meter breed en ongeveer een meter hoog. Eventueel kun je een ombouw maken van gaas om de hoop op zijn plek te houden. Zorg dat hij van beneden naar boven smal toeloopt zodat het water eraf kan lopen. Dek de hoop eventueel af met karton. De composthoop mag ook weer niet te droog zijn. Als het materiaal uit elkaar valt, moet er wat water bij.
Tip!

Wil je het proces versnellen? Vermeng dan goed verteerde compost tussen het groenafval.

Klaar met composteren?

Na een week of vier zet je de hoop om zodat er lucht bij komt. In een jaar tijd moet je de composthoop ongeveer drie keer omzetten. Na een half jaar is de compost klaar om in je borders te verdelen. Je kunt de rijpe compost eerst zeven zodat alleen goed opneembare compost in je tuin terecht komt. De grove delen kun je dan op de nieuwe composthoop gooien, wat gunstig is omdat er al goede organismen in zitten. Laat compost niet te oud worden, anders droogt het uit en verliest het aan kwaliteit. Een goede compost ruikt naar verse bosgrond en stinkt niet.

Composteren in een kleine tuin

Wil je wel composteren maar heb je weinig ruimte hiervoor, dan kun je een compostbak, een compostsilo of compostemmer gebruiken.

Bekijk de compostbakken

Meer tuinadvies

Tutorial - Tuin - Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? - Thumbnail
Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe gebruik ik de blauwe korrel bij het bemesten van mijn tuin? - Banner 2 image
Hoe gebruik ik blauwe korrel om mijn planten te bemesten? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe gebruik ik de roze korrel om mijn tuin te bemesten? - Thumbnail
Hoe gebruik ik roze korrel om mijn tuin te bemesten? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in