stappenplan

Hoe moet ik composteren?

Composteren is makkelijk en je krijgt er heel wat voor terug. Compost verrijkt namelijk de bodem van je tuin, waardoor alle planten en borders mooier bloeien en groeien. En bovendien spaar je dan heel wat geld uit aan groenafval. Zin om je tuin een boost te geven met de nodige voedingsstoffen? Door zelf te composteren zie je meteen het resultaat. Wil je weten hoe? Met het onderstaande stappenplan weet je meteen hoe je zelf eenvoudig kunt composteren.

Waarom zelf composteren?

Compost uit je eigen tuin is de meest natuurlijke, voedingsrijke meststof en: het is ook volledig gratis. Met rijpe compost zorg je voor een gezonde bodemstructuur waarin je planten en struiken voldoende mineralen en andere voedingsstoffen krijgen om langer en mooier te bloeien. Compost is daarom het ideale krachtvoer voor je tuin. En hoe meer tuinafval en groenafval je hebt, hoe goedkoper het is om zelf te composteren. Hierdoor spaar je heel wat geld uit aan gft-afval. En wist je dat goede compost niet stinkt? Het ruikt zelfs naar bosgrond, heerlijk.

Wat mag bij de compost? En wat niet?

  • Wat mag wel: goede compost bestaat uit eierschalen, paardenmest, onbespoten schillen van fruit en groenten, stro, grasmaaisel, snoeihout, herfstbladeren, dorre bloemstengels en ander tuinafval.
  • Wat mag niet: keukenafval zoals koffiepads, kaaskorstjes, brood, botjes en gekookte groenten mogen niet op de composthoop. Ook bloeiend onkruid vermijd je beter, omdat deze kiemende zaadjes kunnen bevatten. En heb je een kat of hond? Dan is het belangrijk om geen kattenbakkorrels of hondenvoer bij de compost te gooien; en ook geen verkoold hout of as.

Rijpe compost maken: hoe doe je dat?

Rijke compost zit boordevol actieve voedingsstoffen en dat komt doordat vele micro-organismen het organisch materiaal omzetten in voedzame humus. En dat kan enkel als er een ideale luchttoevoer is. Daarom zorg je er best voor dat er voldoende lucht aan het afval kan, waardoor organismen zoals wormen, kevertjes en schimmels makkelijk hun werk kunnen doen.

Een composthoop maken in 5 stappen

Wat is de ideale oplossing voor je tuin om zelf te composteren? En wat is het meest geschikte plekje voor je compost? We helpen je met deze 5 tips meteen op weg.

Stap 1 - Kies de juiste oplossing
stap 1

Kies de juiste oplossing

Is je tuin kleiner of gelijk aan 400 m²? Dan gebruik je best een compostvat. Is je tuin groter? Dan heb je een compostbak nodig. In deze bak kan je veel meer houterig materiaal kwijt, zoals takjes en snoeiafval van hagen en struiken. Je kunt ook een composthoop maken, maar enkel met een compostbak of compostvat zorg je voor de ideale luchttoevoer die nodig is om rijpe compost te maken. Dan is er namelijk altijd voldoende warmte en vocht aanwezig om de actieve micro-organismen aan het werk te zetten.

Stap 2 - Kies de juiste standplaats
stap 2

Kies de juiste standplaats

Welke plekjes in je tuin zijn halfschaduw? Deze zijn de ideale standplaats voor je compostbak of -vat. Met enkele uren zon per dag kunnen de micro-organismen het groenafval tot compost afbreken en komen er rijke voedingsstoffen vrij.

Stap 3 - Bereid de ondergrond voor
stap 3

Bereid de ondergrond voor

Zorg ervoor dat je compostvat of -bak stabiel op de grond staat. Klaar? Leg dan helemaal onderaan een laag van 15 cm luchtig bruin organisch materiaal zoals fijne takjes en stro.

Stap 4 - Meng de compost regelmatig
stap 4

Meng de compost regelmatig

Wissel groene en bruine lagen af. De groene laag bestaat bijvoorbeeld uit grasmaaisel en keukenafval en deze laag bevat de rijkste voedingsstoffen. Om het mengsel luchtig te houden, wissel je deze laag af met bruin materiaal, zoals takjes en dorre bladeren. Met een riek of tuinhark kan je de verschillende lagen regelmatig mengen, waardoor de compost goed rijpt. In een jaar tijd zet je de compost ongeveer drie keer om.

Stap 5 - Test regelmatig de kwaliteit van de compost
stap 5

Test regelmatig de kwaliteit van de compost

Rijpe compost is niet te nat, maar ook niet te droog. Test daarom regelmatig of de compost voldoende vochtig is. Neem een handvol compost en knijp dit uit. Druppelt er water uit? Dan is de compost voldoende vochtig. Als er geen water uitloopt, voeg je wat water toe. Na een half jaar is de compost klaar om in je borders te verdelen. Verwerk de rijpe compost zo snel mogelijk, want anders droogt deze uit en daalt de kwaliteit.

Tip!

Hoe kleiner het groenafval, hoe makkelijker het afbreekt. Als je bijvoorbeeld grove takken snoeit, kan je deze eerst tot fijne snippers hakselen voordat je ze aan de compost toevoegt.

Composteren in een kleine tuin

Wil je wel composteren maar heb je weinig ruimte hiervoor, dan kun je een compostbak, een compostsilo of compostemmer gebruiken.

Bekijk de compostbakken

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (1)

Meer klusadvies

tips-duurzame-tuin
5 tips voor een duurzame tuin inspiratie
Tutorial - Tuin - Hoe gebruik ik de blauwe korrel bij het bemesten van mijn tuin? - Banner 2 image
Hoe gebruik ik blauwe korrel om mijn planten te bemesten? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? - Thumbnail
Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? stappenplan