stappenplan

Hoe plaats ik een regenton?

Water is duur en kostbaar. Het is bovendien zonde om water te verspillen. Met een regenton kan je regenwater dat gratis in je achtertuin valt, hergebruiken om bijvoorbeeld je tuin te besproeien of je auto te wassen. Plaats een regenton en doe goed voor je portemonnee én het milieu.

Voordelen van een regenton in de tuin

1) Milieuvriendelijk: Tijdens heftige regenbuien belast je het riool minder door regenwater op te vangen in een regenton.

2) Gratis water: Door opgevangen regenwater te gebruiken bespaar je op je waterrekening. Bij droogte kan je de tuin sproeien met regenwater.

3) Schoon en veelzijdig hemelwater: Regenwater bevat weinig kalk waardoor het ook beter is voor je tuin dan leidingwater. Naast dat je planten ervan genieten, kun je het opgevangen water ook gebruiken voor het wassen van je ramen of auto. Door de weinige kalk zie je geen vlekken en strepen.

Meet de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton.

Duid de gemeten hoogte nu aan op de regenpijp.

Zaag een stuk van ongeveer 5 cm uit de regenpijp. 2,5 cm boven en 2,5 onder het markeerpunt. Gebruik voor dit klusje geen ijzerzaag, maar een handzaag. Hiermee maak je een mooie, rechte zaagsnede.

Gebruik een koppelstuk uit de verbindingsset om de aanvoerleiding van de regenton met de regenpijp te verbinden. Als de pijp te stroef zit, maak je de bevestigingsbeugels tijdelijk los.

Schuur het koppelstuk lichtjes op een lijm het met PVC-lijm vast aan de regenpijp. Verbind nu de aanvoerleiding met de inlaatopening van de regenton.

Leid de overloopleiding van de regenton vanuit de overloopopening naar het onderste deel van de regenpijp.

Verbind de overloopleiding met de regenpijp met behulp van een koppelstuk uit de verbindingsset. Voor een goede bevestiging schuur je het koppelstuk vooraf lichtjes op en bevestig je het op de regenpijp met PVC-lijm.

Ga ten slotte na of de verbindingen allemaal goed vast zitten.

Meer klusadvies

tuin-sproeien-thumb
Hoe sproei ik mijn tuin? stappenplan
Hoe maak ik compost?
Hoe maak ik compost? stappenplan
Hoe gebruik ik organische meststoffen om mijn tuin te bemesten?
Hoe gebruik ik organische meststoffen om mijn tuin te bemesten? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in