stappenplan

Hoe plaats ik een regenton?

Water is duur en kostbaar. Het is bovendien zonde om water te verspillen. Met een regenton kan je regenwater dat gratis in je achtertuin valt, hergebruiken om bijvoorbeeld je tuin te besproeien of je auto te wassen. Plaats een regenton en doe goed voor je portemonnee én het milieu.

Voordelen van een regenton in de tuin

  • Milieuvriendelijk: Tijdens heftige regenbuien belast je het riool minder door regenwater op te vangen in een regenton.
  • Gratis water: Door opgevangen regenwater te gebruiken bespaar je op je waterrekening. Bij droogte kan je de tuin sproeien met regenwater.
  • Schoon en veelzijdig hemelwater: Regenwater bevat weinig kalk waardoor het ook beter is voor je tuin dan leidingwater. Naast dat je planten ervan genieten, kun je het opgevangen water ook gebruiken voor het wassen van je ramen of auto. Door de weinige kalk zie je geen vlekken en strepen.
Stap 1 - De afstand meten tussen de grond en de regenton
stap 1

Stap 1 - De afstand meten tussen de grond en de regenton

Zorg ervoor dat de regenton waterpas en mooi op de juiste hoogte staat. Meet daarna de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton. Soms moet je de voorgevormde opening aan de zijkant van de regenton nog even uitsnijden.

Stap 2 - De regenpijp markeren
stap 2

Stap 2 - De regenpijp markeren

Markeer de zojuist gemeten afstand op de regenpijp.

Stap 3 - Een stuk uit de regenpijp zagen
stap 3

Stap 3 - Een stuk uit de regenpijp zagen

Zaag een stuk van 5 cm uit de regenpijp: 2,5 cm boven en 2,5 onder het markeerpunt. Gebruik voor dit klusje geen ijzerzaag, maar een handzaag. Hiermee maak je een mooie, rechte zaagsnede.

Stap 4 - De vulautomaat plaatsen
stap 4

Stap 4 - De vulautomaat plaatsen

Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp. Je kunt de beugels van de regenpijp tijdelijk losmaken als je er niet makkelijk bij kunt. Let op: lijm de vulautomaat nog niet vast!

Stap 5 - De vulautomaat verbinden
stap 5

Stap 5 - De vulautomaat verbinden

Verbind de vulautomaat met de regenton. Dit doe je met het bijgeleverde afvoerpijpje.

Stap 6 - De aansluitingen demonteren en vastlijmen
stap 6

Stap 6 - De aansluitingen demonteren en vastlijmen

Controleer of alles goed in elkaar past. Demonteer nu alle aansluitingen en schuur deze licht op. Lijm de onderdelen tot slot in elkaar met hard PVC-lijm. Ga ten slotte na of de verbindingen allemaal goed vast zitten.

Benodigdheden

Meer klusadvies

tips-duurzame-tuin
5 tips voor een duurzame tuin inspiratie
regenwaterbuffer
Hoe installeer ik een Hydroblob regenwaterbuffer? stappenplan
tuin-sproeien-thumb
Hoe sproei ik mijn tuin? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in