stappenplan

Hoe plaats ik een regenton?

Water is duur en kostbaar. Het is bovendien zonde om water te verspillen. Met een regenton kan je regenwater dat gratis in je achtertuin valt, hergebruiken om bijvoorbeeld je tuin te besproeien of je auto te wassen. Plaats een regenton en doe goed voor je portemonnee én het milieu.

Voordelen van een regenton aansluiten in de tuin

  • Milieuvriendelijk: Tijdens heftige regenbuien belast je het riool minder door regenwater op te vangen in een regenton.
  • Gratis water: Door opgevangen regenwater te gebruiken bespaar je op je waterrekening. Bij droogte kan je de tuin sproeien met regenwater.
  • Schoon en veelzijdig hemelwater: Regenwater bevat weinig kalk waardoor het ook beter is voor je tuin dan leidingwater. Naast dat je planten ervan genieten, kun je het opgevangen water ook gebruiken voor het wassen van je ramen of auto. Door de weinige kalk zie je geen vlekken en strepen.
Regenton en vulautomaat plaatsen
stap 1

Bepaal de positie van de regenton en vulautomaat

Eerst en vooral, zorg je ervoor dat de regenton recht staat en op de goede hoogte is geplaatst. Vergeet dit zeker niet te controleren met een waterpas. Markeer vervolgens met een stukje tape op de regenpijp en regenton waar de vulautomaat moet komen.

De regenpijp op maat zagen
stap 2

Zaag de regenpijp op maat

Op de gemarkeerde plek zaag je het stuk weg van de regenpijp waar de vulautomaat zal worden geplaatst. Gebruik hiervoor een handzaag om een mooie rechte zaagsnede en verwijder de bramen. Je kan deze makkelijk verwijderen met behulp van een breekmes. Pas vervolgens de opening van de vulautomaat aan zodat deze past in de diameter van de regenpijp. Snijd het overtollige deel weg met behulp van een breekmes.

Vulautomaat plaatsen
stap 3

Plaats de vulautomaat

Plaats eerst de vulautomaat bovenaan op de regenpijp en schuif daarna de rest van de regenpijp op de vulautomaat. Neem het meegeleverde afvoerpijpje en snijd dit op maat zodat het precies past tussen de regenton en de vulautomaat. Markeer de plek met tape en zaag het op maat. Boor vervolgens op de gemarkeerde plaats op de regenton een gat voor het afvoerpijpje. Schroef het afvoerbuisje van binnenuit vast in de regenton. Zet de regenton terug op zijn plaats en duw het afvoerbuisje in de vulautomaat. Plaats de vulautomaat weer bovenaan de regenpijp.

Regenton bevestigen
stap 4

Bevestig de regenton

Gebruik het bevestigingssysteem om de regenton stevig te plaatsen. Bevestig de ene kant van het systeem met een rondel aan je tuinhuis of muur, en de andere kant op dezelfde manier aan de regenton zelf. Vergeet niet het deksel op de regenton te plaatsen.

Plaats het kraantje op de regenton
stap 5

Plaats het kraantje

Bevestig het kraantje stevig op de regenton met het schroefsysteem. Zorg ervoor dat het goed vastzit voordat je het kraantje gebruikt.

Daar heb je het! Je regenton staat nu klaar om al dat heerlijke regenwater op te vangen. Veel plezier met je nieuwe wateropvangsysteem!

Benodigdheden

Materialen (2)
Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

tips-duurzame-tuin
5 tips voor een duurzame tuin inspiratie
regenwaterbuffer
Hoe installeer ik een Hydroblob regenwaterbuffer? stappenplan
tuin-sproeien-thumb
Hoe sproei ik mijn tuin? stappenplan