1. Ondergrond voorbereiden
- Dicht gaten en scheuren in de muur met een vulmiddel. Raadpleeg hiervoor onze klus ‘Muur repareren’.
- Reinig de muur, zodat die mooi en zuiver is.
- Normaal gezien kan je binnenmuurstenen rechtstreeks bepleisteren, omdat ze voldoende poreus zijn om een goede hechting van het pleister te garanderen. Maar als ze té poreus zijn en zo al het vocht uit het pleister wegzuigen, is een behandeling met een voorstrijkmiddel (primer) noodzakelijk. Anderzijds moet je erg gladde vlakken (bijvoorbeeld de betonnen latei boven een raamopening) ook met een primer behandelen om een goede hechting van het pleister te verzekeren
- Om te weten hoe het met de zuigende werking van de ondergrond gesteld is, kan je een eenvoudige test doen. Breng met een blokkwast een hoeveelheid water aan op de muur. Als het water na 5 minuten nagenoeg helemaal verdwenen is, heb je een normaal zuigende ondergrond. Is de ondergrond na 5 minuten nog helemaal nat, dan is die zwak zuigend. Verdwijnt het water zeer snel (ruim onder de 5 minuten), dan is de ondergrond sterk zuigend.
- Koop het nodige voorbehandelingsmiddel (of middelen, als de ruimte zowel sterk zuigende als niet-zuigende stukken bevat). Breng het middel aan met een verfroller en laat het inwerken.
- Een afbrokkelende, oude ondergrond (bijvoorbeeld een cementlaag bij renovatie) kan je behandelen met een universeel voorstrijkmiddel, in de winkel ook verkrijgbaar als ‘diepgrond’. Dit garandeert een langdurige hechting van het pleister.
- Pleisteren is geen proper werkje. Zorg dus dat je zaken die niet vuil mogen worden goed beschermt, en bescherm eventueel schrijnwerk van ramen en deuren met afplaktape. Geef meubels een tijdelijk onderkomen in een ander vertrek.