stappenplan

Hoe monteer ik een opbouwspot?

Wil jij je interieur een frisse toets geven? Dan zijn opbouwspots ideaal om een meubel, bepaalde ruimte of een accessoire te accentueren. Welk type je voorkeur ook wegdraagt, met dit stappenplan monteer je zelf je opbouwspots aan het plafond!

Stap 1 - Kies je opbouwspot
stap 1

Kies je opbouwspot

Tegenwoordig bestaan er opbouwspots in tal van stijlen, soorten en maten. Afhankelijk van je interieur kan je bijvoorbeeld voor witte, zwarte of andere tinten kiezen. Voor een kleine kamer is een opbouwspot met twee lampen al genoeg, exemplaren met zes lampen verlichten ook grotere kamers. Voor vochtige ruimtes – zoals de keuken en badkamer – bestaan er zelfs waterdichte spots. Door ze boven je kasten te installeren, creëer je een stijlvol effect. En dankzij de verschillende lichtsterktes dompelen ze je altijd onder in de juiste sfeer.

Tip!
Stap 2 - Hou het veilig
stap 2

Hou het veilig

Heb je je opbouwspot gekozen? Dan kan je aan de montage beginnen. Maar safety first natuurlijk: schakel in je zekeringskast dus eerst de stroom uit voor je aan de slag gaat. Eventueel kan je nog eens dubbelchecken voor de zekerheid. Neem er op dit punt ook de handleiding van de opbouwspot bij.

Stap 3 - Maak de bevestigingsbeugel vast
stap 3

Maak de bevestigingsbeugel vast

De eerste stap van de montage zelf is de opbouwspot aan het plafond bevestigen. Daarvoor schroef je de bevestigingsbeugel eerst los van de spot en daarna vast aan het plafond. Afhankelijk van de spot en de plaats op je plafond kan je eventueel een centraaldoos gebruiken. Maak je hem liever rechtsreeks aan het plafond vast? Kies dan een plaatsje uit voor je spot, meet de positie van de gaten af en boor ze in het plafond.

Stap 4 - Sluit de draden aan
stap 4

Sluit de draden aan

Gebruik je striptang om ongeveer een halve tot een centimeter koperdraad te ontbloten van de drie elektriciteitsdraden die uit je plafond komen. Knip eventueel eerst de draden zelf nog wat korter met een kniptang. Verbind daarna de juiste draden met elkaar via een lusterklem: blauw met blauw, bruin met bruin en geelgroen met geelgroen. Zitten de draden op hun plaats? Schroef ze dan vast met je schroevendraaier.

stap 5

Bevestig het armatuur

Zodra de draden zijn aangesloten, kan je het armatuur van de opbouwspot aan de bevestigingsbeugel vastmaken. In de meestal gevallen doe je dat met twee schroefjes aan de zijkant van de beugel.

Stap 6 - Draai het lampje vast en zet de stroom weer aan
stap 6

Draai het lampje vast en zet de stroom weer aan

Zit alles goed vast? Dan is het tijd om de lampen in het armatuur te draaien. Ledlampjes zijn ook voor je opbouwspots de beste keuze. Die gaan niet alleen langer mee, maar verbruiken ook tot 80% minder energie. Bovendien worden ledlampen niet warm, waardoor je kinderen er zich niet aan kunnen verbranden. Al is die kans natuurlijk al klein met een opbouwspot aan het plafond! Zet als het lampje vastzit de stroom weer aan en controleer of de opbouwspot werkt. Klaar!

Benodigdheden

Materialen (2)

Meer klusadvies

Tutorial - Verlichting - Hoe plaats of vervang ik een hanglamp? - Thumbnail
Hoe plaats of vervang ik een hanglamp? stappenplan
wandlamp-monteren-gamma
Hoe hang ik een wandlamp op? stappenplan
inbouwspots-plaatsen
Hoe plaats ik inbouwspots? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in