stappenplan

Hoe hang ik een wandlamp op?

Met een wandlamp breng je sfeer in een ruimte. Je kan wandverlichting ophangen in de inkomhal om de ruimte optisch groter te doen lijken, maar ook in je woon- of slaapkamer als indirecte verlichting. Wil je zelf een wandlamp installeren en aansluiten? Dit stappenplan van GAMMA helpt je op weg.

Wandlamp kiezen
stap 1

Wandlamp kiezen

Wandlampen bestaan in allerlei formaten, stijlen en monturen. Van opbouwspots tot armaturen met geïntegreerde ledverlichting. Bij GAMMA vind je wandlampen voor elk interieur, of je nu van een klassieke, industriële of moderne stijl houdt. Zo vind je altijd de geschikte wandlamp die bij jouw interieur past. Hou bij het kiezen van de juiste lamp ook rekening met de lichtsterkte, kleurtemperatuur en dimbaarheid.

Ontdek alle aandachtspunten
Plaats bepalen
stap 2

Plaats bepalen

Bepaal in de eerste plaats waar je de wandlamp wil ophangen. Je monteert ze best op ooghoogte. Als richtlijn geldt een hoogte van zo’n 170 cm. Zo vermijd je dat de wandlamp in je ogen schijnt of dat je er tegenaan loopt. Natuurlijk kan je hiervan afwijken en zelf bepalen op welke hoogte je jouw wandlamp wil installeren. Laat iemand de lamp op de gewenste plaats vasthouden zodat je kan controleren of dit de juiste plaats is. De juiste hoogte gevonden? Teken deze dan af met een potlood.

Stroom uitschakelen
stap 3

Stroom uitschakelen

Klaar om je wandlamp op te hangen? Schakel dan eerst de stroom uit in je zekeringskast voordat je de wandlamp gaat monteren. Raadpleeg ook altijd de handleiding die meegeleverd werd met de wandlamp.

Draden aansluiten
stap 4

Draden aansluiten

Begin met gaten boren op de plaats die je zonet hebt afgetekend met potlood. Knip de draden die uit de muur komen tot de gewenste lengte met de kniptang. Daarna moet je de draden eerst nog strippen. Gebruik de striptang om 1 cm koperdraad bloot te leggen. Nu kan je de wandverlichting aansluiten door de juiste kleur draden met elkaar te verbinden. Heb je de draden juist verbonden? Schakel de stroom even weer aan om te controleren of de lamp brandt alvorens je het armatuur tegen de wand bevestigd.

stap 5

Armatuur bevestigen

Zorg dat de stroom weer uitgeschakeld is. Nu kan je het armatuur tegen de wand bevestigen. Zorg ervoor dat de lamp recht hangt. Controleer dit met de waterpas. Daarna kan je hem vastschroeven met de schroeven en schroevendraaier. Heb je gekozen voor een armatuur zonder geïntegreerde lamp? Vergeet dan niet om een lamp in het armatuur te draaien.

stap 6

Stroom aanschakelen

Is je wandverlichting bevestigd tegen de muur? Schakel dan de stroom weer aan en controleer of de wandlamp brandt.

Tip!

Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Laat je verlichting dan aansluiten door onze klusservice.

Boek een klusjesman

Benodigdheden

Materialen (1)

Meer klusadvies

Tutorial - Verlichting - Hoe plaats of vervang ik een hanglamp? - Thumbnail
Hoe plaats of vervang ik een hanglamp? stappenplan
inbouwspots-plaatsen
Hoe plaats ik inbouwspots? stappenplan
opbouwspots-monteren-gamma
Hoe monteer ik een opbouwspot? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in