stappenplan

Hoe gebruik ik organische meststoffen om mijn tuin te bemesten?

Organische meststoffen bestaan uit plantaardige en dierlijke afvalstoffen. Door de langzame afgifte van voedingsstoffen hebben je planten lang plezier van organische mest. Twee of drie keer per jaar bemesten met deze meststof is al genoeg!

Welke planten bemesten met organische meststoffen?

Organische meststoffen zijn voor alle planten goed: van groenten, hagen, bomen en vaste planten tot eenjarige en tweejarige bloemen. Organische mest is verkrijgbaar in korrelvorm of als losse tuinmest. Je werkt de mest door de grond of strooit de korrels uit tussen de planten. Door het evenwichtige gehalte aan voedingsstoffen is organische mest heel goed voor de planten én het bodemleven.

Waar bestaat organische mest uit?

Organische mest bevat, net als andere meststoffen, de voedingsstoffen N-P-K: stikstof, fosfor en kalium, maar dan in lagere gehaltes. De basis van organische meststoffen is plantaardige en dierlijke grondstof. Bijvoorbeeld koemest of plantenresten. Koemest bevat veel stikstof en plantenresten verhogen het kaliumgehalte. De verse materialen worden gedroogd en geconcentreerd tot organische meststoffen.

Wanneer bemesten met organische meststoffen?

Organische mest moet eerst door het bodemleven worden omgezet, voordat de plant het kan opnemen. Strooi het daarom al vroeg in het jaar, in februari of maart. De meststof werkt geleidelijk en langdurig, twee of maximaal drie keer per jaar bemesten met organische mest is daarom al genoeg. De afgifte is onder andere afhankelijk van het weer. Bij warm en vochtig weer, wanneer de plant snel groeit en dus meer voeding nodig heeft, verloopt de vertering van de meststof sneller. Zo krijgt de plant dus waardevolle voedingsstoffen wanneer hij dat nodig heeft. Meestal duurt de vertering en afgifte zo’n drie maanden.

Organische meststof versus kunstmest

Het verschil tussen organische mest en kunstmest is vooral de concentratie van de voedingsstoffen in de meststof. Kunstmest is zeer geconcentreerd en bevat in verhouding met organische meststof veel stikstof, fosfor en kalium. Daarnaast werkt kunstmest heel snel waardoor het geschikt is om planten een oppepper te geven. Het nadeel is dat kunstmest maar kort werkt. Organische meststoffen werken veel minder snel maar zorgen, door de langzame afgifte van voedingsstoffen, lang voor een vruchtbare bodem.

Let op!

Bemest je tuin nooit met verse, dierlijke mest. Dit bevat te veel ammoniak en kan ervoor zorgen dat de wortels verbranden. Laat verse mest altijd een tot anderhalf jaar rijpen.

Meer tuinadvies

Tutorial - Tuin - Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? - Thumbnail
Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? stappenplan
composteren-gamma-app
Hoe moet ik composteren? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in