stappenplan

Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin?

Voor jarenlang tuinplezier is een gezonde grond erg belangrijk. Na verloop van tijd kan de grond verharden en minder vruchtbaar worden. In deze klus geven we mee hoe je jouw grond opnieuw gezond maakt.

1. Grondsoort bepalen

Vooraleer je een behandeling kan uitvoeren om je grond te verbeteren, moet je weten welke grondsoort je hebt. We onderscheiden in het algemeen:

Zand
Grond met een hoog zandgehalte voelt korrelig aan tussen de vingers. Deze grondsoort is licht en makkelijk te bewerken. De zandkorrels zijn vrij groot en laten regenwater makkelijk doorsijpelen. Ze houden vocht dus slecht vast, waardoor een zandbodem vaak een arme bodem is die weinig organisch materiaal bevat.

Leem
Grond met een hoog leemgehalte voelt zacht en glad aan. Deze gronden bevatten veel organisch materiaal en vormen zelden kluiten. Ze zijn vooral goed als landbouwgrond omdat ze genoeg water doorlaten, vruchtbaar zijn en makkelijk te bewerken.

Klei
Deze grondsoort mag je niet verwerken als hij vochtig en kleverig is, omwille van het grote verhardingsgevaar. Klei is zwaar en moeilijk bewerkbaar. De kleideeltjes zijn zo klein dat ze makkelijk samenklitten. Daardoor sijpelt water er erg traag door en houdt kleigrond water goed vast. Kleibodems zijn voedselrijk. Als een kleibodem uitdroogt, wordt hij steenhard.

2. Evenwicht herstellen

Een droge, onvruchtbare grond kan verschillende oorzaken hebben die vaak afhangen van de textuur en de samenstelling van de grond. Planten halen lucht en voedsel (water en mineralen) uit de grond. Als er een tekort of teveel is aan voedsel of lucht, sterven planten af. Een goed evenwicht tussen lucht, water en vaste deeltjes is dus nodig voor een gezonde grond. Dit evenwicht kan je herstellen door compost toe te voegen of de grond om te spitten.

Compost toevoegen

 • Heb je een losse grond of een grond met harde kluiten, dan kan je de structuur verbeteren door organisch materiaal, zoals compost, in te werken in de bovenste grondlaag.

 • Verwijder eerst onkruid en onkruidwortels.

 • Vul een kruiwagen met compost en verdeel dit in hoopjes over de tuin. Spreid ze uit over de hele oppervlakte van je tuin met een hark.

 • Meng het compost goed onder je bovenste grondlaag. Dit kan je handmatig doen met een spade of machinaal met een motorfrees.

 • Loop over de omgewoelde grond om die zachtjes aan te drukken. Zo vermijd je eventuele luchtzakken. Heb je een grote tuin, gebruik hiervoor dan een pletrol.

 • Compost zorgt ervoor dat een zandige bodem beter water en voedingsstoffen vasthoudt en dat leem- en kleigronden beter water en lucht doorlaten.

 • Compost geeft zo een goede structuur aan de grond en stimuleert tegelijk het bodemleven.

Grond omspitten

 • Het toevoegen van compost zal niet volstaan voor gronden met korstvorming of gronden met een te harde onderlaag.

 • In deze gronden kan het water niet goed doordringen en krijgen planten onvoldoende voedingsstoffen binnen.

 • Je zal de grond moeten loswoelen met een woelvork of ruim moeten omspitten (twee steken diep). Dit doe je best in de herfst. Spit op een moment dat de bodem droog is. Dit vergemakkelijkt het karwei.

3. Zuurtegraad controleren

 • In de handel vind je testkits waarmee je kan achterhalen of je grond voldoende voedingsstoffen bevat.

 • Als blijkt uit de test dat je grond te zuur is, moet je regelmatig kalk toevoegen.

 • Is je grond niet zuur genoeg, voeg dan turf of veen toe. Je zal wel pas na enkele jaren merken dat de grond zuurder wordt.

4. Planten voeden

 • Probeer het evenwicht niet enkel te herstellen met compost of door te spitten, ook de planten moeten voldoende voedingsstoffen krijgen. Deze halen ze uit meststoffen.

 • Voeg meststoffen toe met een strooiwagen. De evenwichtige bodem zal ze beter opnemen en vasthouden.

 • Als je regelmatig tuiniert, neem je voedingsstoffen en compost weg uit de grond. Daarom moet je jaarlijks een dikke laag compost voorzien rond bomen, op borders, onder hagen en in de moestuin.

 • Strooi ook jaarlijks een dun laagje compost over je gazon tijdens de herfst. Het zal vlug in de bodem trekken. En gazon dat jarenlang compost toegevoegd krijgt, groeit gelijkmatiger en droogt minder snel uit. Lees ook onze klus ‘Gazon onderhouden’.

Tip!

Kies meststoffen die afgestemd zijn op de behoeften van je planten. Raadpleeg de verpakking voor meer informatie of vraag raad in de handel.

Meer klusadvies

composteren-gamma-app
Hoe moet ik composteren? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe gebruik ik de blauwe korrel bij het bemesten van mijn tuin? - Banner 2 image
Hoe gebruik ik blauwe korrel om mijn planten te bemesten? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe gebruik ik de roze korrel om mijn tuin te bemesten? - Thumbnail
Hoe gebruik ik roze korrel om mijn tuin te bemesten? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in