stappenplan

Hoe plaats ik houten plinten op mijn vloer?

Met plinten werk je de overgang tussen vloer en muur netjes weg. Voor laminaat gebruik je plinten met speciale bevestigingsclips. Voor parket, vinyl en houten kan je werken met houten plinten. Afhankelijk van het type plint kan je deze verlijmen met een montagelijm (vb. grenen en meranti plinten) of indien het gaat om MDF plinten, kan je deze makkelijk bevestigen en verwijderen middels bevestigingsclips. Bovendien heb je de keuze tussen decorgelijke plinten die matchen met de kleur van je laminaat of witte schilderplinten die je kan schilderen in de kleur van je muur.

Berekenen hoeveel plinten je nodig hebt

Maak een schets van de kamer en noteer daarop de lengte van elk stuk muur. Tel vervolgens al deze afstanden op en je kent het totale aantal meters dat je nodig hebt. voor de zekerheid koop best 10% extra, omdat je bij het verzagen altijd wat materiaal verliest.

Muur voorbereiden
stap 1

Muur voorbereiden

Snij het overtollige deel ondervloer weg. Zijn je plinten nog niet geschilderd? Doe dit dan voor je ze tegen de muur bevestigt, dat werkt stukken handiger! Geef de plinten daarbij ook langs de achterkant een laagje lak, zo vermijd je dat ze gaan kromtrekken.

Zaag de eerste plint op maat
stap 2

Zaag de eerste plint op maat

Werk vanuit de hoeken naar het midden toe. Zaag de zijde, die aansluit in de hoek van de ruimte, van de eerst plint in verstek onder een hoek van 45°. Plaats deze in de hoek en meet vervolgens de lengte van de muur waarop je de eerste plint gaat bevestigen. Duid aan op de plint en zaag deze op maat met een verstekzaag. Een stukje papiertape beschermt de plint en zorgt voor een mooie zaagsnede.

Zaag de tweede plint in verstek
stap 3

Zaag de tweede plint in verstek

Om de plinten in de hoek van de kamer netjes te laten aansluiten, is het nodig om de tweede plint in verstek te zagen. Zaag de tweede plint in verstek en plaats deze in de hoek, zodat deze aansluit op de eerste plint. Controleer zeker de aansluiting tussen de plinten voor een verzorgde afwerking.

Zaag de derde plint in verstek
stap 4

Zaag de derde plint in verstek

Zaag de derde plint in verstek en plaats deze in de hoek van de kamer.

Maak de aansluiting van de plinten
stap 5

Maak de aansluiting van de plinten

Markeer op de plint het punt waar ze overlappen. Kleef de plinten bij dit punt samen. Vermijd zo openstaande naden door deze aansluiting in verstek te zagen.

Bevestig de plinten
stap 6

Bevestig de plinten

Gebruik een kitpistool om de lijm aan te brengen. Plak de plint tegen de muur en duw goed aan.

Een andere methode om de plinten te bevestigen, is met bevestigingsclips. Dit is handig om kabels weg te werken. Bevestig de clips met schroeven in de muur en klik de plinten er op.

Werk de kieren af

Vul de kieren door je plinten te kitten met acrylaatkit, die mag je gladstrijken met een in een zeepsopje bevochtigde vinger. Eens de kit gedroogd is, lak je de plinten voor een tweede keer.

Liever steven plinten plaatsen?

Wil je liever stenen plinten in plaats van houten plinten? Ontdek de duurzame en stijlvolle optie van stenen plinten op onze website. Ze bieden niet alleen een elegante afwerking, maar ook extra stevigheid. Bekijk ook zeker de handige klusvideo over het plaatsen van stenen plinten.

Benodigdheden

Materialen (2)

Meer klusadvies

Tutorial - Vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? - Thumbnail
Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? stappenplan
laminaat leggen
Hoe leg ik laminaat? stappenplan
vinyl-vloer-kliksysteem-leggen-gamma
Hoe leg ik een vinyl vloer met kliksysteem? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in