stappenplan

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?

Met plinten werk je de overgang tussen vloer en muur netjes weg. Voor laminaat gebruik je plinten met speciale bevestigingsclips. Voor parket, vinyl en houten kan je werken met houten plinten. Afhankelijk van het type plint kan je deze verlijmen met een montagelijm (vb. grenen en meranti plinten) of indien het gaat om MDF plinten, kan je deze makkelijk bevestigen en verwijderen middels bevestigingsclips. Bovendien heb je de keuze tussen decorgelijke plinten die matchen met de kleur van je laminaat of witte schilderplinten die je kan schilderen in de kleur van je muur.

Berekenen hoeveel plinten je nodig hebt

Maak een schets van de kamer en noteer daarop de lengte van elk stuk muur. Tel vervolgens al deze afstanden op en je kent het totale aantal meters dat je nodig hebt. voor de zekerheid koop best 10% extra, omdat je bij het verzagen altijd wat materiaal verliest.

stap 1

Plinten voorbereiden

Zijn je plinten nog niet geschilderd? Doe dit dan voor je ze tegen de muur bevestigt, dat werkt stukken handiger! Geef de plinten daarbij ook langs de achterkant een laagje lak, zo vermijd je dat ze gaan kromtrekken.

Stap 2 - Zaag de eerste plint op maat
stap 2

Zaag de eerste plint op maat

Meet de lengte van de muur waarop je de eerste plint gaat bevestigen. Duid aan op de plint en zaag deze op maat met een verstekzaag in een hoek van 45°.

Stap 3 - Bevestig de plinten
stap 3

Bevestig de plinten

Gebruik een spuitpistool om de lijm aan te brengen. Plak de plint tegen de muur en duw goed aan. Duid op de volgende plint aan in welke richting je in verstek moet zagen.

Stap 4 - Plinten aanbrengen in een buitenhoek
stap 4

Plinten aanbrengen in een buitenhoek

Meet de lengte van de eerste plint en tel de dikte van de plint erbij op. Zaag in verstek. Leg nu het volgende plintdeel tegen de muur aan en teken de rand van de muur af op de lat. Zaag de lat weer in verstek, maar ditmaal met het verstek naar buiten toe, zodat de twee latten netjes in elkaar passen.

Om twee plinten die samen een buitenhoek vormen mooi te laten aansluiten, plak je ze langs de buitenkant van de hoek aan elkaar met een stukje tape. Breng de lijm aan op de plinten en in de voeg tussen de twee plinten. Plak tegen de muur en verwijder de tape pas als alles droog is.

stap 5

Afmeten voor een binnenhoek

Meet de lengte van het eerste stuk muur, zaag in verstek en bevestig aan de muur (met lijm of schroeven). Meet vervolgens de lengte van de tweede plint, zaag ook in verstek en bevestig aan de muur.

stap 6

Werk de kieren af

Plamuur de schroefgaten dicht en vul de kier tussen plint en muur op met acrylaatkit, die mag je gladstrijken met een in een zeepsopje bevochtigde vinger. Eens de kit gedroogd is, lak je de plinten voor een tweede keer.

Plinten bevestigen met bevestigingsclips

  • Teken de boorgaten altijd op 5cm van een hoek in de muur af. Boor met een steenboor van 5 mm gaten in de muur op ca. 25 à 50 cm van elkaar.

  • Stop een plug in de gaten. Gebruik hierbij een hamer zodat je de plug stevig op gelijke diepte met de muur kan krijgen en schroef vervolgens de bevestigingsclips vast.

  • Klik de plint over de bevestigingsclips en klop aan met een hamer (gebruik een plankje om de plint niet te beschadigen).

  • Plaats indien gewenst de kabels achter de plint tijdens het bevestigen.

Benodigdheden

Meer klusadvies

Tutorial - Vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? - Thumbnail
Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? stappenplan
laminaat leggen
Hoe leg ik laminaat? stappenplan
vinyl-vloer-kliksysteem-leggen-gamma
Hoe leg ik een vinyl vloer met kliksysteem? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in