stappenplan

Hoe plaats ik plinten op mijn vloer?

Met plinten werk je de overgang tussen vloer en muur netjes weg. Voor laminaat gebruik je plinten met speciale bevestigingsclips.

Voor je begint

Voor parket, vinyl en houten vloeren kan je werken met houten plinten. Afhankelijk van het type plint kan je deze verlijmen met een montagelijm (vb. grenen en meranti plinten) of indien het gaat om MDF plinten, kan je deze makkelijk bevestigen en verwijderen middels bevestigingsclips. Bovendien heb je de keuze tussen decorgelijke plinten die matchen met de kleur van je laminaat of witte schilderplinten die je kan schilderen in de kleur van je muur.

Bekijk hier het handige filmpje

Tip!

Zo bereken je hoeveel plinten je nodig hebt:
Maak een schets van de kamer en noteer daarop de lengte van elk stuk muur. Tel vervolgens al deze afstanden op en je kent het totale aantal meters dat je nodig hebt.
Goed om weten: voor de zekerheid koop best 10% extra, omdat je bij het verzagen altijd wat materiaal verliest.

Tip!

Zijn je plinten nog niet geschilderd? Doe dit dan voor je ze tegen de muur bevestigt, dat werkt stukken handiger! Geef de plinten daarbij ook langs de achterkant een laagje lak, zo vermijd je dat ze gaan kromtrekken.

Handig om weten

 • Standaardafmetingen: 240 cm lang, 5,8 cm hoog en 15 mm dik.
 • Witte plinten, verkrijgbaar in verschillende hoogtes.

Voordelen:

 • Netjes wegwerken van overgang tussen vloer en muren.
 • Geschikt voor het gelijktijdig wegwerken van kabels dankzij de uitsparing aan de achterzijde.
 • Makkelijk te bevestigen en verwijderen dankzij de speciale bevestigingsclips.

Plinten bevestigen met montagelijm

 • Meet de lengte van het eerste stuk muur. Duid aan op de plint en zaag af met de verstekzaag in een hoek van 45°.

 • Breng de lijm aan (met een spuitpistool). Plak de plint tegen de muur en duw goed aan.

 • Afmeten voor een buitenhoek: Meet de lengte van de eerste plint en tel de dikte van de plint erbij op. Zaag in verstek. Zet de tweede plint tegen de muur, teken af en zaag ook in verstek zodat de latten perfect tegen elkaar passen.

 • Afmeten voor een binnenhoek: Meet de lengte van het eerste stuk muur, zaag in verstek en bevestig aan de muur (met lijm of schroeven). Meet vervolgens de lengte van de tweede plint, zaag ook in verstek en bevestig aan de muur.

 • Plamuur eventuele schroefgaten en werk de kieren tussen plint en muren af met acrylaatkit. Strijk af met een vinger die je eerst even in zeepsop dompelt.

Tip!

Om twee plinten die samen een hoek (buitenhoek) vormen mooi te laten aansluiten, plak je ze langs de buitenkant van de hoek aan elkaar met een stukje tape.
Breng de lijm aan op de plinten EN in de voeg tussen de twee plinten. Plak tegen de muur en verwijder de tape pas als alles droog is.

Plinten bevestigen met bevestigingsclips

 • Teken de boorgaten altijd op 5cm van een hoek in de muur af. Boor met een steenboor van 5 mm gaten in de muur op ca. 25 à 50 cm van elkaar.

 • Stop een plug in de gaten. Gebruik hierbij een hamer zodat je de plug stevig op gelijke diepte met de muur kan krijgen en schroef vervolgens de bevestigingsclips vast.

 • Klik de plint over de bevestigingsclips en klop aan met een hamer (gebruik een plankje om de plint niet te beschadigen).

 • Plaats indien gewenst de kabels achter de plint tijdens het bevestigen.

Benodigdheden

Materialen (2)

Meer klusadvies

Tutorial - Vloeren - Hoe leg ik een massief houten vloer? - Thumbnail
Hoe leg ik een massief houten vloer? stappenplan
laminaat leggen
Hoe leg ik laminaat? stappenplan
Tutorial - Vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? - Thumbnail
Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in