stappenplan

Hoe leg ik laminaat?

Topkwaliteit laminaat ziet er uit als een authentieke houten vloer, maar beschermt tegen slijtage en krassen. Laminaat leggen in je woning doe je bovendien makkelijk zelf.

Tips voor je begint

 • Leg de pakken laminaat los van elkaar plat op de grond. Zet ze zeker niet schuin tegen de muur om schuintrekken te voorkomen.

 • Lees de leginstructies aandachtig en volg alle stappen – ook de voorbereidende fase – nauwgezet op voor een perfect eindresultaat.

 • Begin steeds in de verste hoek en werk naar de deur toe. Gebruik lamellen uit verschillende verpakkingen door elkaar. Zo vermijd je zichtbare kleurverschillen.

 • Begin een volgende baan lamellen steeds met het afgezaagde deel van de laatste lamel van de vorige baan om de naden steeds te doen verspringen. Hou je niet van het ‘trapeffect’ in de naden dat je zo krijgt? Werk dan volgens onderstaand patroon. Let wel: op deze manier heb je meer zaagverlies.
  1e baan: Begin met 1/3 lamel
  2e baan: Begin met een volledige lamel
  3e baan: Begin met 1/3 lamel
  4e baan: Begin weer met een volledige lamel en werk zo afwisselend verder.

 • Lastige vormen of ‘obstakels’, zoals leidingen of een deurpost kan je met een profielmal aftekenen. Voor niet-haakse hoeken gebruik je een zwaaihaak.

Stap 1 - Poetsen en acclimatiseren
stap 1

Stap 1 - Poetsen en acclimatiseren

Laat het verpakte laminaat minstens 48 uur op voorhand acclimatiseren in de kamer. Maak de ondergrond droog, zuiver en effen. Verwijder indien nodig deuren. Egaliseer de ondergrond indien hij niet effen is.

Zo egaliseer je een vloer
Stap 2 - Ondervloer leggen
stap 2

Stap 2 - Ondervloer leggen

Rol de ondervloer uit en snijd deze op maat met een breekmes. Deze zorgt voor een goede basis. Een ondervloer vangt oneffenheden in de ondergrond op, dempt het geluid, laat de laminaat goed op elkaar aansluiten én isoleert.

Zo leg je een ondervloer
Tip!

Er bestaan verschillende types ondervloer, elk met specifieke eigenschappen en toepassingen. Weet je niet welke je moet kiezen? Vraag raad in de GAMMA winkel.

Stap 3 - Leg de eerste rij laminaat
stap 3

Stap 3 - Leg de eerste rij laminaat

Snij het lipje van de eerste plank weg met een laminaatsnijder of afkortzaag. Blijf bij het leggen één centimeter weg van wanden, deurposten en verwarmingsbuizen. Zo kan het laminaat zonder problemen uitzetten. Breng hiervoor afstandblokjes aan. Zaag uitsparingen uit met een decoupeerzaag. Zaag de laatste plank in de rij op maat.

Stap 4 - Plaats de volgende rijen laminaat
stap 4

Stap 4 - Plaats de volgende rijen laminaat

Begin de volgende rij met overschot van de vorige rij. Plaats de planken geschrankt. Klik vast met het tand-groefsysteem. Let erop dat er geen vuil of stof tussen tand en groef zit. Tik de planken in mekaar met een aanslagblok, aanslaghoek en hamer.

Stap 5 - Leg de laatste rij laminaat
stap 5

Stap 5 - Leg de laatste rij laminaat

Zaag de planken van de laatste rij in de lengte op maat met een decoupeerzaag. Plaats ook hier afstandblokjes tussen muur en vloer. Klaar? Verwijder dan alle blokjes, ook die van de eerste rij.

Stap 6 - Zet de overgangsprofielen vast
stap 6

Stap 6 - Zet de overgangsprofielen vast

Zet pluggen op de overgangsprofielen, duid aan waar de boorgaten moeten komen en boor ze uit. Duw de pluggen in de boorgaten.

stap 7

Stap 7 - Bevestig de plinten

Zaag de plinten in verstek en bevestig ze.

Stap 8 - Kort de deuren in
stap 8

Stap 8 - Kort de deuren in

Meet de afstand tussen het hoogste punt van de vloer en de onderkant van het scharnier. Zo weet je precies hoeveel je moet wegzagen. Kort de deur in en hang ze nadien terug in de scharnieren.

Tip!

Het grote voordeel van een laminaatsnijder, ten opzichte van een gewone zaag, is dat er bij het snijden van laminaat of vinyl geen stof vrijkomt.

Meer klusadvies

thumb ondervloer leggen
Hoe leg ik een ondervloer? stappenplan
Tutorial - Vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? - Thumbnail
Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? stappenplan
Tutorial - Vloeren - Hoe plaats ik plinten op mijn vloer? - Thumbnail
Hoe plaats ik plinten op mijn vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in