stappenplan

Hoe leg ik laminaat?

Topkwaliteit laminaat ziet er uit als een authentieke houten vloer, maar beschermt tegen slijtage en krassen. Laminaat leggen in je woning doe je bovendien makkelijk zelf.

Tips voor je begint

  • Leg de pakken laminaat los van elkaar plat op de grond. Zet ze zeker niet schuin tegen de muur om schuintrekken te voorkomen.

  • Lees de leginstructies aandachtig en volg alle stappen – ook de voorbereidende fase – nauwgezet op voor een perfect eindresultaat.

  • Begin steeds in de verste hoek en werk naar de deur toe. Gebruik planken uit verschillende verpakkingen door elkaar. Zo vermijd je zichtbare kleurverschillen.

  • Lastige vormen of ‘obstakels’, zoals leidingen of een deurpost kan je met een profielmal aftekenen. Voor niet-haakse hoeken gebruik je een zwaaihaak.

Poetsen en acclimatiseren
stap 1

Laat het laminaat acclimatiseren

Laat het verpakte laminaat minstens 48 uur op voorhand acclimatiseren in de kamer. Zet de laminaat niet schuin tegen de muur, maar leg het laminaat plat op de grond. Zo voorkom je dat de planken kromtrekken.

Bereid de ondergrond voor
stap 2

Bereid de ondergrond voor

Maak de ondergrond droog, zuiver en effen. Verwijder indien nodig alle deuren en plinten in de ruimte. Egaliseer de ondergrond eerst indien deze niet effen is.

Zo egaliseer je een vloer
Plaats de ondervloer
stap 3

Plaats de ondervloer

Rol de ondervloer uit en snijd deze op maat met een breekmes. Laat de ondervloer een stukje tegen de muren op lopen. Snijd af op ongeveer 1 cm.

Een ondervloer vangt oneffenheden in de ondergrond op, dempt het geluid, laat de laminaat goed op elkaar aansluiten én isoleert.

Zo leg je een ondervloer
Tip!

Er bestaan verschillende types ondervloer, elk met specifieke eigenschappen en toepassingen. Weet je niet welke je moet kiezen? Vraag raad in de GAMMA winkel.

Legpatroon bepalen
stap 4

Bepaal het legpatroon

- Wildverband patroon
Bij een wildverband patroon verspringen de naden. Bij dit patroon start een volgende baan lamellen steeds met het afgezaagde deel van de laatste lamel van de vorige baan. Dit geeft weinig tot geen zaagverlies.

- Halfsteensverband
Bij een halfsteensverband verspringen de naden volgens een vast patroon. Dit geeft meer zaagverlies. Bij dit patroon start elke rij afwisselend met een volledige plank en 1/3 van een plank.

1e baan: Begin met 1/3 lamel
2e baan: Begin met een volledige lamel
3e baan: Begin met 1/3 lamel
4e baan: Begin weer met een volledige lamel en werk zo afwisselend verder.

Legrichting van je vloer bepalen
Leg de eerste rij laminaat
stap 5

Leg de eerste rij laminaat

Snij het lipje van de eerste plank weg met een laminaatsnijder of afkortzaag. Blijf bij het leggen één centimeter weg van wanden, deurposten en verwarmingsbuizen. Gebruik hiervoor afstandhouders, zo kan het laminaat zonder problemen uitzetten.

Tip!

Het grote voordeel van een laminaatsnijder, ten opzichte van een gewone zaag, is dat er bij het snijden van laminaat of vinyl geen stof vrijkomt.

Plaats de volgende rijen laminaat
stap 6

Plaats de volgende rijen laminaat

Begin de volgende rij met overschot van de vorige rij. Plaats de planken geschrankt. Klik vast met het tand-groefsysteem. Let erop dat er geen vuil of stof tussen tand en groef zit. Tik de planken in elkaar met een aanslagblok, aanslaghoek en hamer.

Bevestig de plinten
stap 7

Plaats het laminaat rond de deuropening

Haal allereerst een stukje van de deurlijst weg zodat het laminaat mooi kan aansluiten. Bepaal eenvoudig de juiste hoogte met behulp van een reststukje laminaat. Markeer vervolgens het midden van de deur. Tot daar komt het laminaat.

Maak de plank eerst op maat, snijd vervolgens het hoekje op de juiste hoogte van de deurlijst weg. Plaats het laminaat tot slot rondom de deuropening

Kort de deuren in
stap 8

Plaats de laatste rij laminaat

Zaag de planken van de laatste rij in de lengte op maat met een decoupeerzaag. Plaats ook hier afstandblokjes tussen muur en vloer. Klaar? Verwijder dan alle blokjes, ook die van de eerste rij.

Overgangsprofiel vastzetten
stap 9

Zet de overgangsprofielen vast

Zaag het overgangsprofiel op maat. Bescherm de laklaag van het overgangsprofiel tijdens het zagen met een stukje tape.

Breng voldoende montagelijm aan. Bevestig vervolgens het overgangsprofiel en duw goed aan.

Deuren inkorten
stap 10

Kort de deur in

Meet de afstand tussen het hoogste punt van de vloer en de onderkant van het scharnier. Markeer deze afstand vanaf de onderkant van het scharnier op de deur. Zo weet je precies hoeveel je moet wegzagen. Kort de deur in en hang ze nadien terug in de scharnieren.

Plinten leggen
stap 11

Bevestig de plinten

Nadat je het laminaat hebt gelegd, kun je de vloer verder afwerken door plinten te plaatsen. Zaag de plinten in verstek op een hoek van 45° en bevestig deze.

Zo leg je houten plinten
GAMMA laminaat Signature Extra Breed beige eiken GAMMA laminaat Signature Extra Breed beige eiken ecoCheque
80 klantreviews
Verrijk je leefruimte met de natuurlijke schoonheid en moderne flair van GAMMA's laminaat Signature Extra Breed beige eiken. De vloer creëert een verfijnde uitstraling voor je w... Verrijk je leefruimte met de natuurlijke schoonheid en moderne flair van GAMMA's laminaat Signatu...
9.
99 /m²
19.99 /m²
Met GAMMAplus
50% korting
Promo nog 5 dagen geldig
Bekijk alles in laminaat
Firstfloor Aluline Ondervloerfolie 2 mm 15 m²
Uitstekend beoordeeld
178 klantreviews
Leg de nodige basis voor je nieuwe vloer met Firstfloor Aluline ondervloerfolie 2 mm 15 m². De ondervloer is naar de ondergelegen ruimtes 18 dB geluidreducerend volgens de EU ΔL... Leg de nodige basis voor je nieuwe vloer met Firstfloor Aluline ondervloerfolie 2 mm 15 m². De on...
1.
69 /m²
Bekijk alles in ondervloer

Meer klusadvies

thumb ondervloer leggen
Hoe leg ik een ondervloer? stappenplan
Tutorial - Vloeren - Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? - Thumbnail
Hoe plaats ik een overgangsprofiel op mijn laminaat vloer? stappenplan
plinten-plaatsen-gamma
Hoe plaats ik houten plinten op mijn vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in