stappenplan

Hoe snoei ik een perenboom?

Perenboom snoeien

Een mooi, sterke perenboom vol met vruchten. Wie wil dat nou niet? Daarvoor is een goede snoei op het juiste moment wel noodzakelijk. Wanneer en hoe je een perenboom snoeit, hangt af van hoe oud je boom is.

Wanneer moet je een jonge perenboom snoeien?

Een jonge perenboom (tot 4 jaar) snoei je in de winter. Zorg er wel voor dat het op dat moment niet harder dan 5 graden vriest, anders vriezen de snoeiwonden mogelijk in en barsten ze open. Daardoor krijgen ziekten en schimmels meer kans om via de wonden de boom binnen te dringen. De wintersnoei voer je best in de periode januari-februari uit. De snoei van jonge boompjes is vooral bedoeld om te zorgen dat ze een stevig takkenstelsel krijgen. Knip de hoofdtak en alle zijtakken flink terug voor een sterke groei in het volgende seizoen.

Snoei volwassen perenbomen in de zomer en winter

Een volwassen perenboom snoei je in de zomer stevig. De wintersnoei is voor de volwassen boom alleen een onderhoudssnoei. Met de zomersnoei in juli snoei je jonge uitlopers terug; daardoor ontstaan stompe, gedrongen takjes. Dit zijn de sporen die bloesem geven waaruit vervolgens de peren ontstaan. Het snoeien in de winter is erop gericht om het hart van de kroon open te houden. Hierdoor kan de lucht beter door de takken circuleren waardoor er minder kans is op ziekten. Bovendien kan in de zomer het zonlicht dan beter de vruchten bereiken.

Hoe snoei je een volwassen perenboom?

Bij het snoeien van een perenboom knip je de takken altijd schuin af. Daardoor loopt het water beter weg. Wat je weghaalt is afhankelijk van het snoeimoment, dus of het om winter- of zomersnoei gaat.

De zomersnoei van een perenboom:
• Snoei dode takken af en knip zwakke takken terug tot een gezonde knop of haal ze helemaal weg.
• Snoei de uitgroei aan het einde van alle hoofdtakken tot 1/2 of 2/3 terug.
• Knip uitlopers vlak boven een naar buiten wijzende knop weg.
• Controleer alle sporen, herkenbaar aan de ronde bloemknoppen, op uitlopers. Knip alle uit sporen gevormde uitlopers helemaal weg.
• Dun bij oude bomen sporen uit die dicht op elkaar zitten.

De wintersnoei van een perenboom:
• Kort uitlopers tot ongeveer de helft in, inclusief de hoogste uitloper bovenin de boom.
• Snoei takken die elkaar kruisen of te dicht op elkaar staan weg.
• Verwijder naar binnen groeiende takken.

Het juiste tuingereedschap voor de snoei

Bij het snoeien van een perenboom is goed tuingereedschap onmisbaar. Wij helpen je op weg! Voor de dunne takjes gebruik je een stevige snoeischaar, bij takken dikker dan 1,5 cm snoei je met een takkenschaar of boomzaag. En wil je een betere grip tijdens het snoeien en je handen beschermen tijdens deze tuinklus? Trek dan een paar degelijke tuinhandschoenen aan. Hoe schoner en scherper je tuingereedschap, hoe beter de snoeiwond zal genezen. Ontsmet dus voor, tijdens en na het snoeien je schaar en zaag grondig.

Hoogstam-perenbomen vragen om een ladder

Heb je een klassieke hoogstam-perenboom? Dan zal het snoeien vanaf de grond niet lukken. Gelukkig hebben we bij GAMMA voor iedere klus de juiste ladder.