stappenplan

Hoe plaats ik een Gyproc® PlaGyp® D plafond?

Gyproc® PlaGyp® D is speciaal ontworpen voor wanneer je een grote verlaging wil of een groot plafond hebt. Ook kan je het bevestigen tegen een harde betonnen draagstructuur. Dankzij de dubbele structuur is dit plafond ook erg geschikt om toe te passen bij ingebouwde spots.

Je hebt minder bevestigingspunten nodig, de montage verloopt sneller en de constructie zal stabieler zijn. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je Gyproc® PlaGyp® D plafond plaatst.

Stap 1 - Teken de hoogte af
stap 1

Teken de hoogte af

Teken de hoogte van het plafond af op de lange wanden met een laser of pasdarm. Verbind de aangebrachte tekens met een smetkoord. Bevestig op die hoogte een randprofiel PlaGyp® PU27/48 tegen de vier muren, met het lange been van het profiel naar boven.

Stap 2 - Bevestig de ophangdraden
stap 2

Bevestig de ophangdraden

Bevestig de ophangdraden voor de veerklemhangers. De afstand tussen de verschillende hangers mag max. 125 cm bedragen. Kies een bevestigingssysteem dat is aangepast aan de ondergrond, zoals metalen slagpinnen in beton en een aangepast systeem voor holle elementen.

Stap 3 - Bevestig de veerklemplafondhangers
stap 3

Bevestig de veerklemplafondhangers

Bevestig vervolgens de veerklemplafondhangers PlaGyp® PV60/120. Je spant best een koord tussen de twee randprofielen om de juiste hoogte van de plafondhangers te bepalen of je werkt met een laser.

Stap 4 - Plaats de eerste laag plafondprofielen
stap 4

Plaats de eerste laag plafondprofielen

Breng de eerste laag plafondprofielen PlaGyp® PC60/27 aan. Leg ze bovenop de randprofielen en klik ze vast in de hangers. Verbind de plafondprofielen aan de randprofielen met Gyproc® teksschroeven om ze op hun plaats te houden.

Stap 5 - Plaats de tweede laag plaatdragende profielen
stap 5

Plaats de tweede laag plaatdragende profielen

Breng nu de tweede rij plaatdragende plafondprofielen PlaGyp® PC60/27 aan. Leg hiervoor een verbindingsruiter PlaGyp® PD60/60 over het profiel dat reeds ophangt en klik er langs onder het tweede profiel aan vast. Plaats deze rij profielen op 50 cm van elkaar.

Stap 6 -  Plaats de Gyproc® platen
stap 6

Plaats de Gyproc® platen

Begin in een hoek en bevestig de Gyproc® platen dwars op de profielen. Als je eerst om de 50 cm een potloodstreepje op de muur zet kan je makkelijk zien waar je de plaat moet vastschroeven aan de plafondprofielen.

Meer klusadvies

gyproc-plagyp-s-plafond
Hoe plaats ik een plagyp s plafond? stappenplan
Tutorial - Plafonds - Hoe plaats ik wand- en plafondplanken? - Thumbnail
Hoe plaats ik wand- en plafondplanken? stappenplan
gyproc-metal-stud-plafond
Hoe plaats ik een metal stud plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in