stappenplan

Hoe plaats ik een plagyp s plafond?

Een Gyproc® PlaGyp® S plafond is een snel en eenvoudig systeem om een plafond onder een houten balklaag te bevestigen. De profielen hang je op met behulp van de speciale PH60/200 plafondhanger. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je Gyproc® PlaGyp® S plafond plaatst.

Stap 1 - Gebruik de PlaGyp® PH60/200 plafondhangers
stap 1

Gebruik de PlaGyp® PH60/200 plafondhangers

PlaGyp® PH60/200 plafondhangers gebruik je bij houten balkstructuur en zet je aan de zijkant van de houten balken vast. Je kan er het plafond 3 tot 17 cm mee verlagen.

Stap 2 - Teken de hoogte af
stap 2

Teken de hoogte af

Meet met een pasdarm of laser in de vier hoeken dezelfde hoogte af.

Stap 3 - Bevestig de randprofielen
stap 3

Bevestig de randprofielen

Plaats het randprofiel PlaGyp® PU27/48 tegen de wanden, evenwijdig met de bestaande houten balkstructuur (let op: het ‘lange’ been van het profiel is naar boven gericht). Span een koord tussen de twee randprofielen om straks de juiste hoogte van de tussenliggende plafondhangers te bepalen (gebruik hiervoor eventueel een stukje profiel PlaGyp® PC60/27). Je kan ook met een laser werken om de juiste hoogte te bepalen.

Stap 4 - Bevestig de tussenliggende plafondhangers
stap 4

Bevestig de tussenliggende plafondhangers

Bevestig vervolgens de tussenliggende plafondhanger PlaGyp® PH60/200 op de juiste hoogte, langs het koord (afstand maximaal 125 cm). Plaats zo de rijen plafondhangers hart op hart maximaal elke 50 cm.

Stap 5 - Plaats de plaatdragende profielen
stap 5

Plaats de plaatdragende profielen

Plaats de plaatdragende profielen aan de plafondhangers. Gebruik eventueel verbindingstukken PlaGyp® PL60/100 om de profielen te verlengen. Hou het profiel schuin om het in het randprofiel te schuiven en klik het vast in de plafondhangers.

Stap 6 - Bevestig de Gyproc® platen
stap 6

Bevestig de Gyproc® platen

Als de plaatdragende profielen in de hangers geklikt zijn, is de structuur klaar om er de platen tegen te bevestigen. Begin in een hoek en schroef de platen goed aansluitend om de 25 cm vast met Gyproc® schroeven.

Controleer altijd eerst of het plafond wel perfect haaks loopt. Is dit niet het geval? Begin dan niet meteen in de hoek maar op de plaats waar de tweede rij Gyproc® platen moet komen. Bevestig de gipsplaten vanaf hier wel mooi pas en snij de platen aan de zijkanten op maat bij.

Meer klusadvies

Tutorial - Plafonds - Hoe plaats ik wand- en plafondplanken? - Thumbnail
Hoe plaats ik wand- en plafondplanken? stappenplan
gyproc-metal-stud-plafond
Hoe plaats ik een metal stud plafond? stappenplan
gyproc-plagyp-d-plafond
Hoe plaats ik een Gyproc® PlaGyp® D plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in