stappenplan

Hoe plaats ik wand- en plafondplanken?

Wand- en plafondplanken geven je kamer een authentieke en warme uitstraling. Niet alleen kan je er onafgewerkte muren mee verbergen, je kunt je kamer er ook optisch mee vergroten of verlengen naargelang de plaatsing.

In deze klus geven we je de instructies mee voor zowel de verticale als de horizontale plaatsing van wand- en plafondplanken.

stap 1

Materiaal kiezen

Wand- en plafondplanken zijn in verschillende materialen, kleuren en formaten te verkrijgen. Handig zijn de tand- en groefsystemen.

Als je kiest voor houten planken, ga dan voor een houtsoort met een mooie kleur en houttekening.

Vraag ook na hoe het zit met de mate waarin het hout werkt na plaatsing. Kies een houtsoort die niet of weinig werkt en vraag na of het hout achteraf veel onderhoud vergt.

stap 2

Houten draagstructuur maken

 • Wand- en plafondplanken bevestig je tegen een houten draagstructuur (zoals gipskartonplaten). Dankzij de draagstructuur ben je zeker van een glad resultaat zonder oneffenheden.
 • Haal de plinten weg voor je het houten raamwerk plaatst, en plaats ze achteraf terug op de gecreëerde wand.
 • Zaag de houten latten eventueel wat bij zodat ze perfect passen.
 • Boor vier houten latten vast aan de randen van de wand of het plafond. Maak zo een houten kader rond de te bekleden ruimte. Doe dit ook rond deuren en ramen.
 • Vul het te bekleden plafond- of wandoppervlak op met houten latten met een tussenafstand van maximum 60cm. Als je op voorhand de tussenafstanden aftekent op de muur of het plafond waar de latten komen, gaat het werk veel sneller.
 • Als je de planken horizontaal plaatst, moet je de latten van de draagstructuur verticaal monteren. Plaats je de planken verticaal, dan maak je de latten horizontaal vast.
stap 3

Planken monteren: verticaal

 • Het is belangrijk voor het eindresultaat dat je de eerste plank perfect plaatst.
 • Bij de verticale plaatsing zaag je de tand van de eerste lat af.
 • De eerste plank nagel je vast in een hoek, met de afgezaagde tand loodrecht tegen de wand. Gebruik hierbij de waterpas. Laat een kleine uitzettingsvoeg tussen de houten plank en de wand voor als het hout gaat werken.
 • Nu maak je eerst de groef vast met in de winkel verkrijgbare schrootklemmetjes. Plaats de volgende plank met de tand in de groef van de eerste plank. En klop ze goed aan van boven tot onder (gebruik een slagblokje om de planken niet te beschadigen). Let erop dat de tand steeds over de gehele lengte goed in de groef past, anders kunnen er achteraf spleten ontstaan.
 • Werk zo plank per plank de wand of het plafond af.
 • Deze manier van afwerken zorgt ervoor dat de kamer hoger lijkt dan ze in werkelijkheid is. Zeker interessant voor relatief lage ruimtes in huis.
stap 4

Planken monteren: horizontaal

 • Bij de horizontale plaatsing begin je bovenaan met het plaatsen van de planken. Laat een kleine uitzettingsvoeg tussen de houten plank en de wand voor als het hout gaat werken.
 • Maak de groef vast met schrootklemmetjes. Verbind de volgende plank met de tand in de groef van de eerste plank. Klop goed aan van boven tot onder (gebruik een slagblokje om de planken niet te beschadigen). Let ook hier op spleetvorming.
 • Werk zo plank per plank de wand of het plafond verder af.
 • Horizontale plaatsing doet een wand langer lijken dan hij eigenlijk is. Handig om een kamer met een beperkte oppervlakte optisch te vergroten. Als je bovendien kiest voor lichtkleurige planken vergroot je dat effect nog extra.
stap 5

Planken afwerken

Werk voegen, hoeken en uiteinden af met profielen, hoeksluitlatten en sierlijsten.

Tip!

Om vuil- en vlekvorming te voorkomen, werk je houten planken best af met vernis of verf zoals in onze klus “Schuren”. Houd ook rekening met de instructies van de fabrikant of leverancier. Bij laminaat of planken uit een ander materiaal is dit niet nodig.

Meer klusadvies

gyproc-metal-stud-plafond
Hoe plaats ik een metal stud plafond? stappenplan
gyproc-plagyp-d-plafond
Hoe plaats ik een Gyproc® PlaGyp® D plafond? stappenplan
gyproc-plagyp-s-plafond
Hoe plaats ik een plagyp s plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in