stappenplan

Hoe snoei ik mijn rozen?

Veel rozen hebben baat bij een flinke snoeibeurt op zijn tijd. Maar niet alle soorten rozen hoeven elk voorjaar te worden gesnoeid. Kijk eerst welke soort er in jouw tuin groeit en ga alleen als dat nodig is rozen snoeien voor nog meer bloei.

Wanneer rozen snoeien

Rozen snoeien doe je bij voorkeur vanaf half maart, als de strengste vorst voorbij is. Ga alleen rozen snoeien bij zacht weer.

Blijft het stevig vriezen dan kun je de klus beter uitstellen. Bij vorst kunnen de stelen namelijk splijten, waardoor de knoppen en uiteinden van takken afsterven.

Wacht met snoeien tot de knoppen net beginnen te groeien.

Waarom rozen snoeien

De uitspraak ‘snoeien doet groeien’ gaat in principe op voor elke houtachtige plant. Door stevig te snoeien, komen veel struiken krachtiger terug. Rozen krijgen bloemen aan de toppen van de nieuwe takken; door te snoeien stimuleer je de vorming van nieuwe, krachtige takken en dus ook van de bloei. Ramblerrozen en eenmaal bloeiende heesterrozen hebben normaal gesproken echter geen snoei nodig. Snoei ze alleen flink terug als je ze wilt verjongen.

Perkrozen snoeien

Bij perkrozen snoeien maken we een onderscheid tussen trosrozen en grootbloemige rozen of theehybriden. Voor beide soorten geldt dat je de oude en zieke takken tot diep onderin de struik moet wegknippen. Wil je de bloei stimuleren door rozen snoeien, dan moet je bij beide soorten verschillend te werk gaan:

  • Trosrozen maken aan elke stengeltop kleine tot middelgrote bloemen in trosjes aan. Snoei deze terug tot vier tot zes knoppen vanaf de plantbasis. Hierdoor zullen er meer stengels groeien en meer knoppen die zich tot bloemen ontwikkelen.

  • Grootbloemige rozen of theehybriden kun je beter wat dieper terugsnoeien, tot drie of vier knoppen vanaf de plantbasis. Hierdoor groeien er minder takken en gaat er meer energie naar de grote bloemen toe. Knip in beide gevallen altijd schuin, net boven een naar buiten gerichte knop zodat er geen regenwater in de wond blijft staan.

  • Stamrozen worden in principe op dezelfde manier gesnoeid, alleen ligt de plantbasis wat hoger.

Door- en herbloeiende heesterrozen

Deze rozensoorten kun je beter de eerste jaren niet teveel snoeien. Als er na verloop van jaren teveel takken zijn ontstaan, knip er dan een paar terug tot vlak boven de grond. Snoei krachtige hoofdtakken terug tot op twee derde en zwakkere takken tot op een derde van de lengte. Knip oude heesterrozen die niet meer goed bloeien terug tot zo’n 15 cm boven de grond.

Klimrozen snoeien

Klimrozen bestaan meestal uit vier of vijf hoofdtakken die bevestigd zijn aan een pergola of raamwerk. De zijscheuten die hieruit groeien, dragen in de zomer bloemen. Snoei de zijscheuten tot op twee knoppen vanaf het begin van de hoofdtak weg om de bloei te stimuleren. Haal ook om de paar jaar enkele oude, dikke takken tot vlak boven de grond weg. Wees niet bang om te snoeien: ze worden snel weer vervangen door nieuwe uitlopers.

Zomersnoei bij rozen

Wil je de bloei bij rozen blijven stimuleren, knip dan tijdens de bloei geregeld de uitgebloeide bloemen weg. Op deze manier voorkom je dat de roos zijn krachten verspilt aan zaadvorming. Vooral doorbloeiende rozen snoeien rond eind juli levert vaak een complete tweede bloei op. Het wegknippen van de bloemen doe je tot het eerste vijftallige blad; vanaf hier zal de roos opnieuw uitlopen. Houd bij het snoeien rekening met de soorten die na de bloei bottels krijgen; snoei je deze rozen in de zomer terug dan zal je niet kunnen genieten van de prachtige bottels. Je kunt er dan voor kiezen om de uitgebloeide bloemen wél te laten zitten.

Gereedschap voor rozen snoeien

Bij rozen snoeien kun je het beste een snoeischaar gebruiken. Voor dikkere takken heb je een takkenschaar of zelfs een takkenzaag nodig. Draag bij rozen snoeien altijd lange handschoenen die je handen en armen beschermen tegen de stekelige takken.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een buxus? - Thumbnail
Hoe snoei ik een buxus? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een hortensia? - Thumbnail 1
Hoe snoei ik een hortensia? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in