stappenplan

Hoe snoei ik een hortensia?

Wil je een hortensia jong, compact en mooi houden, dan moet je hem in het voorjaar gaan snoeien. Bij hortensia snoeien is het belangrijk dat je goed oplet met welke soort je te maken hebt.

Wanneer hortensia snoeien

Een hortensia kan je het best snoeien in maart of april, als de ergste nachtvorst achter de rug is. Bij de meeste struiken geldt dat de uitgebloeide bloemen direct na de bloei in het najaar uit de plant geknipt mogen worden; voor de hortensia gaat dit niet op. Ga je de hortensia snoeien meteen na de bloei, dan kunnen de snijwonden invriezen. Beter is om de bloemen tot het voorjaar aan de struik te laten zitten, ze geven dan ’s winters bovendien enige bescherming aan de knoppen die wat lager aan de tak zitten. Ook leveren de uitgebloeide bloemen een mooi winterbeeld op.

Soort hortensia snoeien

Ga je hortensia snoeien, dan moet je eerst weten met welk soort hortensia je te maken hebt. De gewone boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) bijvoorbeeld, maar ook Hydrangea aspera en eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), bloeien op oud hout. Dit wil zeggen dat ze bloeien op de takken die in de jaren ervoor al gemaakt zijn. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en Hydrangea arborescens daarentegen bloeien op eenjarig hout, dat wil zeggen op takken die in hetzelfde jaar zijn gemaakt als dat de bloei plaatsvindt. De aanpak bij deze hortensia’s snoeien is daardoor verschillend.

Bloeiers op oud hout

De ouderwetse boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) wordt ook wel gewone hortensia genoemd. Deze en alle andere soorten die op oud hout bloeien, snoei je zo:

  • Knip de oude bloemen van vorig jaar weg met daaraan een stukje van de stengel. Knip deze net boven de nieuwe knoppen weg.
  • Snoei ook slappe, dunne en verouderde takken zo laag mogelijk boven de grond weg. Dit stimuleert de plant om nieuwe scheuten te maken.
  • Wordt de struik te groot en wil je hem radicaal inkorten? Je kunt alle takken van de hortensia terugsnoeien tot op vijftig centimeter hoogte, maar bedenk wel dat er in dat jaar geen bloemen aan de struik komen. Wel zal de struik volgend jaar weer bloeien op de scheuten die dit jaar gemaakt zijn. Een andere methode is om elk jaar een derde van de takken op deze hoogte terug te snoeien.

Bloeiers op nieuw hout

Hortensiasoorten zoals pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en Hydrangea arborescens bloeien op de nieuwe takken die in datzelfde jaar zijn gevormd. Daarom kun je deze hortensia snoeien tot op 25 cm boven de grond.

Hortensia ‘Annabelle’ snoeien

Aan de volledige naam van de populaire hortensia Hydrangea arborescens ’Annabelle’ kun je zien dat deze soort op nieuw hout bloeit. Toch kun je deze struik met zijn enorme, bolvormige bloemen beter afknippen op vijftig centimeter hoogte. Op deze manier krijgt de struik meer stengels en blijft hij compacter. Hij krijgt meer maar kleinere bloemen die minder snel omvallen.

Gereedschap voor hortensia snoeien

Maak bij hortensia snoeien altijd gebruik van scherp en schoon gereedschap. Voor de snoei van dunne takken kun je een gewone snoeischaar gebruiken, voor de oudere, meerjarige takken heb je soms een takkenschaar nodig. Hiermee kun je meer kracht zetten en kun je takken tot wel vijf centimeter dik doorknippen.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een buxus? - Thumbnail
Hoe snoei ik een buxus? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik mijn rozen? - Thumbnail
Hoe snoei ik mijn rozen? stappenplan
Choise Help - Tuin - Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap? - Thumbnail
Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in