keuzehulp

Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus?

Als klusser moet je regelmatig naar een schroevendraaier grijpen. Het is dus zeker en vast de moeite om deze klus een keer grondig door te nemen.

1. Schroevendraaier kiezen op basis van schroeftype

De belangrijkste regel als je met schroevendraaiers werkt, is dat je de juiste schroevendraaier voor de juiste toepassing gebruikt. Of beter: dat de schroevendraaier past bij het gebruikte schroeftype.

De beste schroevendraaiers zijn gemaakt van gehard staal. Op de verpakking vind je dat terug met de chemische afkorting Cr-V of Chroom-vanadium.

Er zijn enkele grote families onder de schroevendraaiers: de gleufkopschroevendraaiers, de kruiskopschroevendaaiers en de stervormige schroevendraaiers (torx).

De kruiskopschroevendraaiers kunnen we op hun beurt nog in twee groepen onderverdelen. Er zijn schroeven van het type PH kruiskop (de gewone kruiskopschroef) en van het type PZ kruiskop. Die laatste bieden meer grip omdat er extra uitsparingen voorzien zijn in de kop van de schroef.

We gaan even dieper in op de verschillende families schroevendraaiers:

Platte- of gleufkopschroevendraaier

De punt van deze schroevendraaier is plat (van bovenaf bekeken heeft hij de vorm van een minteken). Je gebruikt een platte schroevendraaier in combinatie met gleufkopschroeven.

Kruiskopschroevendraaier

Bij een kruiskopschroevendraaier loopt de metalen staaf uit in een punt met de vorm van een kruis. Hij is ontworpen om kruiskopschroeven mee vast te schroeven.

Opgelet: er zijn kruiskopschroevendraaiers voor PH kruiskopschroeven en voor PZ kruiskopschroeven. Controleer dit bij aanschaf. Het is namelijk zo dat je PZ kruiskopschroeven wel met een gewone kruiskopschroevendraaier kan vastdraaien, maar je kan een speciale PZ kruiskopschroevendraaier niet gebruiken voor normale kruiskopschroeven.

Stervormige schroevendraaier

De stervormige schroevendraaier heeft een kop met een stervorm en wordt ook wel torx-schroevendraaier genoemd. Dit type schroevendraaier kan je alleen gebruiken samen met speciale torx-schroeven.

2. Schroevendraaier kiezen aan de hand van speciale eigenschappen

Om nog efficiënter te kunnen werken, beschikken veel schroevendraaiers over een aantal andere eigenschappen die het leven van de klusser veraangenamen:

Accuschroevendraaier

Ongetwijfeld de meest comfortabele schroevendraaier die je kan vinden. En een echte must als je veel schroefwerk in het vooruitzicht hebt, op onhandige plaatsen (bijvoorbeeld boven het hoofd).

Je kan hem uitrusten met alle mogelijke schroefkoppen. Let bij aanschaf zeker op de maximale schroefdiameter en de accuspanning. Hoe hoger de spanning, hoe meer kracht het toestel kan ontwikkelen.

Verder beschikken accuschroevendraaiers vaak over praktische extra’s, zoals ingebouwde verlichting (voor een beter zicht op het werkstuk), ergonomische grip, een hoekopzetstuk (zodat je om de hoek kan schroeven), enz.

Tip!

Bewaar een accuschroevendraaier bij voorkeur in het laadstation. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en is de schroevendraaier permanent gebruiksklaar.

Schroevendraaier met spanningzoeker

De spanningzoeker is onmisbaar voor elektriciteitsklussen. Hij is uitgerust met een lampje in een transparant (en geïsoleerd) handvat. Door de kop van de schroevendraaier in een stopcontact te steken, zie je aan het lampje of er al dan niet spanning op staat. Een gewone spanningzoeker is meestal beperkt tot het testen van spanningen van maximaal 500 volt.

Geïsoleerde schroevendraaier

Deze biedt bescherming tot 1.000 volt bij het werken aan elektrische installaties. De schroevendraaier is volledig bekleed met een isolatielaag uit kunststof. De isolatielaag mag niet beschadigd zijn. Controleer dat altijd op voorhand en vervang de schroevendraaier meteen indien nodig.

Magnetische schroevendraaier

Praktisch als je bijvoorbeeld met erg kleine schroefjes in de weer bent. Door de magnetische kop blijven ze goed op hun plaats zitten. Ook schroeven die ergens tussenin zijn gevallen, kan je met deze schroevendraaier zonder veel moeite terug oppikken.

Krachtschroevendraaier

Krachtschroevendraaiers zijn net onder het handvat voorzien van een aanzetstuk voor een steeksleutel. Zo kan je extra kracht uitoefenen om een vastzittende schroef los te draaien.

Precisieschroevendraaier

Deze heeft een draaibare vingerkap. Daardoor heb je maar een hand nodig om te schroeven. Je gebruikt één vinger om druk uit te oefenen, en je andere vingers om de schroef vast te draaien. Vaak gebruikt door de klusser om precisiewerkjes op te knappen, en uiteraard hét gereedschap van de horlogemaker.

Haakse schroevendraaier

Om schroeven op moeilijk bereikbare plaatsen vast of los te draaien biedt de haakse schroevendraaier vaak soelaas. De speciale vorm maakt het mogelijk om overal bij te geraken.

Lange of korte schroevendraaier

Een schroevendraaier met een lange schacht is handig om diepliggende en moeilijk toegankelijke schroeven vast te draaien. Een schroevendraaier met een korte schacht en een kort handvat zijn geschikt om in kleine ruimtes te werken waar je met een gewone schroevendraaier niet bij kan.

Schroevendraaier met bits

Een echte allrounder, geschikt voor alle schroefkoppen. Hij heeft een magnetische houder waar je steeds het vereiste bit op kan plaatsen. Koop je een dergelijke schroevendraaier, schaf dan wel meteen ook een omvangrijke set met bits aan. Anders kan je nog niet profiteren van de voordelen.

Schroevendraaier gebruiken

Gebruik de juiste schroevendraaier. Je kunt de schroef beschadigen met de verkeerde schroevendraaier.

Controleer of de schroevendraaier in goede staat is voor je ermee begint te werken. Dat geldt zeker voor de spanningzoeker en andere geïsoleerde schroevendraaiers.

Zorg ervoor dat je een goede grip hebt en dat het vlak waarop je werkt stevig en stabiel is.

Om schroeven met grotere diameters vast te schroeven is voorboren vaak vereist, evenals het plaatsen van een plug die de schroef voldoende houvast biedt. Raadpleeg daarom onze klus ‘Boren’.

Meer klusadvies

Choise Help - gereedschap - Welke soort sleutel kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke soort sleutel kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Welke soort tang kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke soort tang kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Tutorial - gereedschap - Hoe gebruik ik een multimeter? - Thumbnail
Hoe gebruik ik een multimeter? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in