keuzehulp

Welke soort tang kies ik voor mijn klus?

Als klusser zal je regelmatig een tang moeten gebruiken om karweien uit te voeren. Daarom moet je goed weten wat een tang juist is en welke klussen je ermee kan aanpakken.

Een tang is een gereedschap om voorwerpen stevig beet te pakken en ze daardoor bijvoorbeeld te kunnen verbuigen of platknijpen. Je kunt er ook dunne metalen bladen mee snijden.

Een tang bestaat uit twee hefbomen verbonden door een scharnier, dat het steunpunt vormt, en lijkt daarmee op een schaar. Tangen vind je in de gereedschapskoffer van elektriciens, monteurs, loodgieters, netwerkers en klussers.

1. Product kiezen

De belangrijkste regel als je met tangen werkt, is dat je de juiste tang voor de juiste toepassing gebruikt. Lees dus aandachtig de gebruiksaanwijzing of vraag om raad in de handel.

We onderscheiden volgende soorten tangen:

Nijptang

De nijptang gebruik je om draad door te knippen of om spijkers uit hout te trekken.

Kniptang

Dé tang om moeilijk bereikbare draden door te knippen. De handvaten van kniptangen moeten goed geïsoleerd zijn om elektriciteitsdraden op een veilige manier te kunnen doorknippen.

Buigtang

De buigtang heeft ronde bekken waarmee oogjes gemaakt worden aan draad en kabeleinden. Ook het vasthouden van kleine boutjes en het haaks ombuigen van draad vormen geen probleem voor de buigtang.

Punttang

Deze tang is erg geschikt om boutjes, pennetjes en spietjes aan te brengen.

Waterpomptang

Deze sterke tang gebruik je voor het vasthouden van stangen en pijpen. Dankzij de verstelbare bek kan je verschillende buisdiameters probleemloos vastgrijpen.

Kabel-afstriptang

Deze tang werd ontworpen om de mantel van elektriciteitskabels te verwijderen. Met een instelschroef kan je de dikte van de draad instellen.

Combinatietang

De meest bekende tang. Heeft drie functies: buigen, knippen en monteren. Voor het buigen gebruik je de voorkant van de bek. Knippen gaat met de scherpe schaar in de achterkant van de bek. Het vast- en losdraaien van moeren en dergelijke gaat met de ronde uitstulping in het midden van de bek.

Griptang

De bek van deze tang is met een schroef instelbaar. Bij het dichtknijpen komt een hefboommechanisme in werking, waardoor je materialen onwrikbaar kan vastklemmen.

Kabelschoentang

Om een kabelschoen (metalen huls om het uiteinde van een kabel) mee aan een kabel te bevestigen. De tang is geschikt voor een uiteenlopend aantal kabeldiktes.

Blindnageltang

Ook popnageltang genoemd. Een tang om popnagels mee aan te brengen. In de industrie gebruikt men meestal pneumatische exemplaren, maar de klusser kan zich perfect behelpen met een gewone blindnageltang. Je bevestigt de popnagel door de pen met de tang eruit te trekken, waardoor de nagel plat gedrukt wordt.

Oogjestang

Gereedschap om ronde gaatjes mee in materialen te drukken. Bijvoorbeeld voor het maken van gaatjes in een leren riem.

Seegerringtang

Tang met zijwaarts gebogen bekken die puntig uitlopen. Geschikt om dichtingsringen mee te verwijderen. Verkrijgbaar voor binnen- en buitenringen.

Pijptang

Speciaal vormgegeven tang die zoals de naam al zegt vooral door loodgieters wordt gebruikt om pijpen vast te nemen om ze vast of los te schroeven. Lijkt qua werkingsprincipe wat op de alom bekende verstelbare steeksleutel.

2. Tang gebruiken

  • Zorg ervoor dat je de juiste tang gebruikt om je klus uit te voeren. Je kunt schade aanbrengen als je de verkeerde tang gebruikt.
  • Controleer of de tang in goede staat is voor je ermee begint te werken.
  • Zorg ervoor dat je een goede grip hebt.
  • Stel de tang juist in als het om een verstelbare tang gaat.
  • Zorg ervoor dat het vlak waarop je werkt stevig en stabiel is.
  • Afhankelijk van de klus die je uitvoert moet je beschermingsmiddelen zoals handschoenen of een veiligheidsbril gebruiken. Vooral bij het doorknippen van elektrische draden of bij het werken met klinknagels is een goede bescherming belangrijk. gebruik dan tangen met een VDE-label: Verband Deutcher Elektrotechniker norm. Die zijn degelijk geïsoleerd bij het handvat.
  • Houd de tang juist vast bij de handgrepen. Verhit of verander het bekken niet, anders wijzig je de eigenschappen van de tang.
  • Bij het doorknippen van draden moet je erop letten dat je haaks op de draad knipt en dat je diep in de bek knipt.

Meer klusadvies

Choise Help - gereedschap - Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke soort schroevendraaier kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Welke soort sleutel kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke soort sleutel kies ik voor mijn klus? keuzehulp
schuurmachine-kiezen-gamma
Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in