stappenplan

Hoe snoei ik een taxus?

Taxus ofwel venijnboom is mooi wintergroen en populair als haag of in bol- of kegelvorm. Voor een mooie, dicht vertakte haag of bol kun je het beste twee keer per jaar taxus snoeien.

Wanneer taxus snoeien

Jonge taxus snoeien doe je twee keer per jaar. De eerste knipbeurt geef je vóór de langste dag (21 juni), als de taxus nog flink groeit en gemakkelijk uitloopt.

In augustus of september ga je voor een tweede keer taxus snoeien zodat de struik strak de winter in gaat.

Heb je een wat oudere taxusstruik of –haag die al een mooie hoogte heeft, dan volstaat één snoeibeurt in de nazomer.

Taxus snoeien doe je op een bewolkte dag.

Taxushaag snoeien

Hoewel de taxus tot de coniferen behoort, groeit hij aanmerkelijk langzamer. Het voordeel is dat hij in tegenstelling tot de meeste coniferen ook op kaal hout opnieuw uitloopt. Dit maakt de taxus ideaal voor hagen en vormsnoei. Een taxushaag snoeien doe je zo:

  • Span bij lange hagen een touwtje waarlangs je recht kunt knippen.
  • Werk van beneden naar boven.
  • De beste vorm voor een haag is een beetje taps: onderaan wat breder dan bovenaan. Zo heeft de wind er minder vat op en krijgen de laagste takken genoeg licht.
  • Snoei de bovenkant flink terug want voor een mooie dichte haag mag hij niet te snel in hoogte toenemen.
  • Heb je te maken met een volgroeide taxushaag? Snoei de zijden steeds even diep terug als de vorige keer, zo voorkom je dat hij nog breder wordt.
  • Vergeet niet om na het taxus snoeien wat mest en water te geven. Breng eventueel ook compost bij de haag aan zodat de grond ’s zomers minder snel uitdroogt.
Tip

Grenst je taxushaag aan een border, leg dan een lap vliesdoek over de planten om het snoeisel op te vangen. Zo heb je alles snel opgeruimd. Afgeknipt materiaal kan op de composthoop of als mulch in de border.

Taxus in model snoeien

Dat de taxus zo makkelijk weer uitloopt na het snoeien, maakt de struik ook ideaal voor vormsnoei. Voor kleine bollen, piramides of kegels wordt vaak buxus gebruikt, maar voor de grotere exemplaren is taxus heel geschikt. Het fijne van taxus snoeien is dat je niet heel voorzichtig te werk hoeft te gaan; zelfs de dikkere takken lopen na het snoeien vanzelf weer uit! Een vorm in een taxus snoeien doe je zo:

  • Begin bij een taxusbol met de bovenkant, waar de nieuwe scheuten het langst zijn, en knip deze flink terug. Rond dan de bovenste helft af tot een mooie halve bol. Houd de handheggenschaar hierbij op zijn kop zodat de messen de ronding van de bol kunnen volgen. Snoei daarna de onderste helft in model; vaak hoef je daar maar weinig af te knippen.
  • Voor een taxuskegel of -piramide heb je een opgaande taxusstruik nodig. Een kegel loopt rondom rond; zet een bamboestok schuin tegen de struik, van de voet naar de top en snoei alle scheuten weg die te ver uitsteken. De topscheut laat je ongemoeid. Een piramide met vier schuine zijkanten is nog makkelijker in model te knippen. Plaats eventueel als hulpmiddel twee schuine bamboestokken links en rechts van de vlakken die je knipt.
stap 1

Gereedschap voor taxus snoeien

Ga je taxus snoeien en is de taxushaag niet al te groot, dan kun je een handheggenschaar gebruiken. Ook voor vormsnoei is deze geschikt. Voor een grotere taxushaag werkt een elektrische heggenschaar sneller.

Meer klusadvies

Tutorial - Hoe snoei ik een beukenhaag? - Thumbnail
Hoe snoei ik een beukenhaag? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een buxus? - Thumbnail
Hoe snoei ik een buxus? stappenplan
Choise Help - Tuin - Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap? - Thumbnail
Hoe kies ik het juiste snoeigereedschap? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in