stappenplan

Hoe maak ik een terras met keramische tegels?

Een terras met keramische buitentegels geeft een luxe uitstraling aan je tuin. Leg aan de hand van vier stappen zelf je terras met keramische buitentegels aan: plaats en grootte bepalen, fundering leggen, keramische buitentegels plaatsen en de afwerking

Stap 1: Plaats en grootte bepalen

Baken met piketpaaltjes en draad de oppervlakte af waar het terras moet komen. Graaf de grond tot circa 40 cm uit. Deze moet schuin aflopen voor de afwatering (ideale hellingsgraad: 1 tot 2 cm per meter). Om het egaal uit te graven, kun je een touwtje spannen als leidraad. Graaf ook de sleuf voor de kantopsluiting tot de juiste diepte uit. Om de diepte van de sleuf voor de kantopsluiting te bepalen, houd je rekening met de hoogte van de boordstenen en een bedding van circa 7 à 8 cm.

 • Baken met piketpaaltjes en draad de oppervlakte af waar het terras met keramische buitentegels moet komen.
 • Maak de grond vrij van planten. Graaf de grond tot circa 40 cm uit. Deze moet schuin aflopen voor de afwatering (ideale hellingsgraad: 1 tot 2 cm per meter). Om het egaal uit te graven, kun je een touwtje spannen als leidraad.
 • Graaf ook de sleuf voor de kantopsluiting tot de juiste diepte uit. Om de diepte van de sleuf voor de kantopsluiting te bepalen, houd je rekening met de hoogte van de boordstenen en een bedding van circa 7 á 8 cm.

Stap 2: Kantopsluiting maken

Met een kantopsluiting zorg je dat de keramische buitentegels op hun plaats blijven. Maak de opsluiting van boordstenen:

 • Voordat je de boordstenen in de uitgegraven sleuf plaatst, breng je een bedding aan van circa 7 á 8 cm stabilisé.
 • Plaats de boordstenen stuk voor stuk op de bedding.
 • Controleer regelmatig of de boordstenen zowel horizontaal als verticaal waterpas staan.
 • Klop de boordstenen op hun plaats met een rubberen hamer.
 • Verdeel om de boordstenen nog een laag stabilisé. Druk deze goed aan.
 • Laat de stabilisé goed uitharden voordat je door gaat met de volgende stap.

Stap 3: Fundering leggen

Een goede fundering bestaat uit vier onderdelen: een verstevigde ondergrond, kantopsluiting, dekvloer en uitzettingsvoegen.

 • Verstevigde ondergrond maken: Leg een anti-worteldoek, zorg dat stroken minstens 15 cm overlappen. Snijd het anti-worteldoek op maat met een breekmes.
 • Verstevig de ondergrond met 20 cm steenslag 0/20 of betonpuin 0/40.
 • Verdicht de steenslag of betonpuin met een trilplaat.
 • Verdeel hierover een 15 cm dikke laag zandcement (mengsel van grof zand 0/4 met grijs cement CEM ll 32,5, 150 kg/m³).
 • Rei het zandcement af met een afreilat of plank. Leg twee aluminium profielen op het gewenste niveau in de stabiele laag. Trek de afreilat of plank over de twee profielen naar je toe. Verwijder het overtollige zand. Werk op deze manier het hele terras af. Let op de hellingsgraad van 1 tot 2 cm.
 • Verdicht het zandcement met een trilplaat. Hierdoor zakt de fundering enkele centimeters, controleer dus na het trillen nogmaals of grond voldoende afloopt.
Let op:

Let op dat de tegels niet hoger komen te liggen, dan de waterkering van het huis!

Stap 4: Dekvloer plaatsen

Voordat je de keramische buitentegels plaatst, maak je eerst een goede dekvloer:

 • Strooi over het afgetrilde zandcement bed een laag van 5 cm zandcement (mengsel van gewassen rijnzand 0/4, grijs cement CEM ll 32,5, 250 kg/m³).
 • Rei het zandcement af met een afreilat of plank. Leg twee aluminium profielen op het gewenste niveau in de stabiele laag. Trek de afreilat of plank over de twee profielen naar je toe. Verwijder het overtollige zand. Werk op deze manier het hele terras af. Let op de hellingsgraad van 1 tot 2 cm.

Uitzettingsvoegen plaatsen

Om scheuren in je tegels te voorkomen plaats je uitzettingsvoegen, deze voegen plaats je op verschillende plaatsen tussen de tegels. Bij hoge temperaturen of temperatuurschommelingen is de kans op scheuren groter, plaats daarom bij een zonnig terras met donkere tegels per 25 m² of per 5 m uitzettingsvoegen. Bij lichtgekleurde tegels plaats je per 36 m² of per 8 m uitzettingsvoegen. Type Blanke Bewegingsprofiel 60 mm hoog is eenvoudig te plaatsen. Voorzie het terras aan de randen en de gevel van goede uitzettingsvoegen. Plaats de uitzettingsvoeg in de chape en de legmortel.

Stap 5: Tegels plaatsen

 • Span een touwtje over het terras op de gewenste uiteindelijke hoogte. Zo weet je precies of de tegels op de goede hoogte liggen. Bevestig het touw aan de piketpaaltjes of zet nieuwe piketpaaltjes naast het terras.
 • Bedek de ondergrond volledig met een tegellijm. Doe dit met een lijmkam.
 • Breng ook op de onderkant van de keramische buitentegels een goede laag tegellijm aan.
 • Plaats de tegels op de ondergrond, zorg ervoor dat de lijmrillen van zowel de ondergrond als van de tegels in dezelfde richting liggen, zo ontstaat er goed contact tussen de tegel en de ondergrond.
 • Klop de tegels zacht aan met een rubberen hamer.
 • Houd een afstand van 4-5 mm tussen de tegels.

4. Afwerking: keramische buitentegels voegen

Voeg de keramische buitentegels met kant-en-klare flexmortel voor tegels. Bekijk de droogtijden op de verpakking van de kant-en-klare flexmortel.

Betonplaat?

Werk je op een betonplaat? Dan is het noodzakelijk om een drainagemat met noppen of een drainage/ontkoppelingsmat te gebruiken. Deze mat plaats je op de betonplaat en onder de drainerende dekvloer. Houd wel rekening met de afwatering. Is er geen helling op de betonplaat? Plaats dan de tegels op tegeldragers:

Keramische buitentegels plaatsen op tegeldragers

Bij het plaatsen op tegeldragers heb je geen dekvloer of tegellijm nodig. Daarnaast is er door de open voegen minder kans op scheurvorming, ook kun je de tegels nog eens gebruiken. Tegeldragers zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Per formaat en dikte van de bestrating is de hoeveelheid tegeldragers verschillend:

Bij keramische buitentegels van 60 x 60 cm van minimaal 2 cm dik, plaats je vier tegeldragers. Bij tegels van 75 x 75 cm van minimaal 2 cm dik, plaats je vijf tegeldragers. En bij keramische buitentegels van 20/30/40/60 x 120 cm van minimaal 2 cm dik, plaats je zes tegeldragers.

Bereken zelf hoeveel tegeldragers je nodig hebt met deze som:

Aantal tegels in de lengte x aantal tegels in de breedte + aantal tegels in de lengte + aantal tegels in de breedte + 1 extra = het benodigde aantal tegeldragers. Dus bijvoorbeeld vijf tegels in de lengte en vijf in de breedte = 5 x 5 = 25 + 5 (tegels in de lengte) + 5 (tegels in de breedte) = 35 + 1 (extra) = 36.

Indien er extra ondersteuning nodig is bijvoorbeeld bij grote formaten of rechthoekige formaten dan tel je deze er bij op. De tegeldragers zijn geschikt om terrassen voor personen te ondersteunen, niet voor voertuigen.

Meer klusadvies

Houten terras op betonnen tegels aanleggen
Hoe maak ik een houten terras of vlonder op betonnen tegels? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe maak ik een terras met betontegels? - Thumbnail
Hoe maak ik een terras met betontegels? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in