stappenplan

Hoe maak ik een terras met keramische tegels?

Een terras met keramische buitentegels geeft een luxe uitstraling aan je tuin. Leg aan de hand van dit stappenplan zelf je terras met keramische buitentegels aan.

Stap 1 - Zet de contouren van het terras uit
stap 1

Zet de contouren van het terras uit

Baken met piketpaaltjes en metselkoord de oppervlakte af waar het terras met keramische buitentegels moet komen.

stap 2

Graaf de grond uit

Maak de grond vrij van planten. Graaf met een schop de grond tot circa 40 cm uit. Deze moet schuin aflopen voor de afwatering (ideale hellingsgraad: 1 tot 2 cm per meter). Om het egaal uit te graven, kun je een touwtje spannen als leidraad.

Graaf ook een sleuf voor de boordstenen. Om de diepte van de sleuf voor de boordstenen te bepalen, houd je rekening met de hoogte van de boordstenen en een stabilisé bedding van circa 7 à 8 cm.

stap 3

Maak stabilisé aan

Stap 4 - Plaats de boordstenen
stap 4

Plaats de boordstenen

Met boordstenen zorg je dat de keramische buitentegels op hun plaats blijven. Voordat je de boordstenen in de uitgegraven sleuf plaatst, breng je een bedding aan van circa 7 á 8 cm stabilisé. Plaats de boordstenen stuk voor stuk op de bedding.

Controleer regelmatig of de boordstenen zowel horizontaal als verticaal waterpas staan. Klop de boordstenen op hun plaats met een rubberen hamer. Verdeel om de boordstenen nog een laag stabilisé. Druk deze goed aan. Laat de stabilisé goed uitharden voordat je door gaat met de volgende stap.

stap 5

Plaats een anti-worteldoek

Leg een anti-worteldoek, zorg dat stroken minstens 15 cm overlappen. Snijd het anti-worteldoek op maat met een breekmes.

stap 6

Leg de fundering

Verstevig de ondergrond met 20 cm steenslag 0/20 of betonpuin 0/40. Verdicht de steenslag of betonpuin met een trilplaat.

Verdeel hierover een 15 cm dikke laag zandcement (mengsel van grof zand 0/4 met grijs cement CEM ll 32,5, 150 kg/m³). Rei het zandcement af met een afreilat of plank. Leg twee aluminium profielen op het gewenste niveau in de stabiele laag. Trek de afreilat of plank over de twee profielen naar je toe. Verwijder het overtollige zand. Werk op deze manier het hele terras af. Let op de hellingsgraad van 1 tot 2 cm.

Verdicht het zandcement met een trilplaat. Hierdoor zakt de fundering enkele centimeters, controleer dus na het trillen nogmaals of grond voldoende afloopt.

Let op!

Let op dat de tegels niet hoger komen te liggen, dan de waterkering van het huis!

stap 7

Uitzettingsvoegen plaatsen

Om scheuren in je tegels te voorkomen plaats je uitzettingsvoegen, deze voegen plaats je op verschillende plaatsen tussen de tegels. Bij hoge temperaturen of temperatuurschommelingen is de kans op scheuren groter, plaats daarom bij een zonnig terras met donkere tegels per 25 m² of per 5 m uitzettingsvoegen. Bij lichtgekleurde tegels plaats je per 36 m² of per 8 m uitzettingsvoegen. Type Blanke Bewegingsprofiel 60 mm hoog is eenvoudig te plaatsen. Voorzie het terras aan de randen en de gevel van goede uitzettingsvoegen. Plaats de uitzettingsvoeg in de chape en de legmortel.

Stap 8 - Tegels plaatsen
stap 8

Tegels plaatsen

Span een touwtje over het terras op de gewenste uiteindelijke hoogte. Zo weet je precies of de tegels op de goede hoogte liggen. Bevestig het touw aan de piketpaaltjes of zet nieuwe piketpaaltjes naast het terras.
Bedek de ondergrond volledig met een tegellijm. Doe dit met een lijmkam.
Breng ook op de onderkant van de keramische buitentegels een goede laag tegellijm aan.
Plaats de tegels op de ondergrond, zorg ervoor dat de lijmrillen van zowel de ondergrond als van de tegels in dezelfde richting liggen, zo ontstaat er goed contact tussen de tegel en de ondergrond.
Klop de tegels zacht aan met een rubberen hamer.
Houd een afstand van 4-5 mm tussen de tegels.

Stap 9 - Buitentegels voegen
stap 9

Buitentegels voegen

Voeg de keramische buitentegels met kant-en-klare flexmortel voor tegels. Bekijk de droogtijden op de verpakking van de kant-en-klare flexmortel.

Keramische buitentegels plaatsen op tegeldragers

Bij het plaatsen op tegeldragers heb je geen dekvloer of tegellijm nodig. Daarnaast is er door de open voegen minder kans op scheurvorming, ook kun je de tegels nog eens gebruiken. Tegeldragers zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Per formaat en dikte van de bestrating is de hoeveelheid tegeldragers verschillend:

Bij keramische buitentegels van 60 x 60 cm van minimaal 2 cm dik, plaats je vier tegeldragers. Bij tegels van 75 x 75 cm van minimaal 2 cm dik, plaats je vijf tegeldragers. En bij keramische buitentegels van 20/30/40/60 x 120 cm van minimaal 2 cm dik, plaats je zes tegeldragers.

Bereken zelf hoeveel tegeldragers je nodig hebt met deze som:

Aantal tegels in de lengte x aantal tegels in de breedte + aantal tegels in de lengte + aantal tegels in de breedte + 1 extra = het benodigde aantal tegeldragers. Dus bijvoorbeeld vijf tegels in de lengte en vijf in de breedte = 5 x 5 = 25 + 5 (tegels in de lengte) + 5 (tegels in de breedte) = 35 + 1 (extra) = 36.

Indien er extra ondersteuning nodig is bijvoorbeeld bij grote formaten of rechthoekige formaten dan tel je deze er bij op. De tegeldragers zijn geschikt om terrassen voor personen te ondersteunen, niet voor voertuigen.

Meer klusadvies

tuinmeubelen-gamma-app
Welke tuinmeubelen passen bij jouw terras? inspiratie
Houten terras op betonnen tegels aanleggen
Hoe maak ik een houten terras of vlonder op betonnen tegels? stappenplan
grindpad-aanleggen
Hoe leg ik een grindpad aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in