stappenplan

Hoe leg ik een grindpad aan?

Zelf je eigen grindpad aanleggen? Bij GAMMA pak je dit eenvoudig aan. Onze vakmannen laten zien hoe je in weinig tijd een stabiel en mooi grindpad plaatst. We geven je tips mee die enkel professionals kennen. Hierdoor ken je de kneepjes van het vak om je eigen grindpad vakkundig aan te leggen.

Bepaal waar het grindpad moet komen
stap 1

Bepaal waar het grindpad moet komen

Kies waar en hoe breed je het grindpad wilt hebben. Zet met piketpaaltjes en metselkoord het grindpad uit in je tuin.

Stap 2 - Zet het metselkoord waterpas
stap 2

Zet het metselkoord waterpas

Controleer met de waterpas of alle paaltjes loodrecht staan. Plak voor alle zekerheid een stukje tape op de piketpaaltjes ter hoogte van de draad. Zo verlies je de juiste hoogte niet uit het oog.

Stap 3 - Zaag de boordstenen op maat
stap 3

Zaag de boordstenen op maat

Met boordstenen zorg je dat het siergrind op zijn plaats blijft. Graaf onder de gespannen draad een strook uit die even diep is als de hoogte van de gekozen boordstenen. Snijd of zaag met een haakse slijper de boordstenen op maat.

Stap 4 - Graaf de grond uit
stap 4

Graaf de grond uit

Maak de plaats waar het grindpad moet komen proper en vlak. Verwijder eventuele oneffenheden en onkruid met een schop of hark. Graaf de grond tot circa 40 cm uit.

Stap 5 - Stabilisé maken
stap 5

Stabilisé maken

Maak stablisé aan met behulp van een betonmolen. De juiste verhouding bestaat uit 8 delen zand en 1 deel cement. Als de stabilisé goed samen klit, voeg je geen water toe. Valt de stabilisé open? Voeg dan langzaam aan water toe. Gebruik daarom geen emmer, maar besproei het water om klontering te vermijden.

Stabilisé maken
Stap 6 - Plaats de boordstenen
stap 6

Plaats de boordstenen

Breng een bedding aan van circa 7 à 8 cm stabilisé. Plaats de boordstenen stuk voor stuk in de bedding. En belangrijk ook: plaats minstens 1/3 van deze stenen onder de grond. Controleer regelmatig of de boordstenen zowel horizontaal als verticaal waterpas staan. Klop de boordstenen op hun plaats met een rubberen hamer. Verdeel om de boordstenen nog een laag stabilisé en druk goed aan. Laat de stabilisé nu goed uitharden voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 7 - Stort een laag stabilisé
stap 7

Stort een laag stabilisé

Stort een laag stabilisé op de strook waar het grindpad komt. Maak vervolgens een hulpstuk om de stabilisé glad te strijken.

Stap 8 - Strijk de stabilisé glad en druk aan
stap 8

Strijk de stabilisé glad en druk aan

Plaats een waterpas op het hulpstuk om de stabilisé gelijkmatig te verdelen. Je kan het stabilisébed ook aandrukken met een trilplaat.

Stap 9 - Leg de grindroosters
stap 9

Plaats de grindroosters

Leg de grindroosters op het stabilisébed. Kies voor grindroosters die aan de onderkant voorzien zijn van water- en luchtdoorlatend anti-worteldoek om onkruidgroei te voorkomen.

Wens je een grindpad met tegels? Vergeet dan niet om een uitsparing te zagen in de grindroosters op de plaats waar de tegel komt.

Stap 10 - Werk af met siergrind
stap 10

Werk af met siergrind

Vul de grindroosters met het siergrind tot 3 cm boven de rand. Siergrindsoorten tot 16 mm zijn geschikt voor grindmatten. Verdeel het siergrind met een kruiwagen en een schop gelijkmatig over het pad. Egaliseer het grind met een hark.

Meer klusadvies

zelf-stabilise-maken-gamma
Hoe maak ik zelf stabilisé? stappenplan
boordstenen-plaatsen-gamma-app
Hoe plaats ik boordstenen? stappenplan
terras-tegels-aanleggen-gamma-app
Hoe maak ik een terras met keramische tegels? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in