stappenplan

Hoe leg ik een grindpad aan?

Met een grindpad maak je een makkelijke én mooie doorgang door de tuin. Deze klus bestaat uit vier stappen: grond voorbereiden, fundering leggen, kantopsluiting plaatsen en tuingrind verdelen. Liever een pad van dolomiet? Dat kan ook! Kiezen voor een grindpad in je tuin is bovendien duurzaam: het zorgt ervoor dat regenwater in de grond trekt, zodat je wateroverlast eenvoudig voorkomt.

Stap 1 - Bepaal waar het grindpad moet komen
stap 1

Bepaal waar het grindpad moet komen

Bedenk waar en hoe breed je het grind- of dolomietpad wilt hebben. Zet met piketpaaltjes en draad het grindpad uit in je tuin.

Stap 2 - Maak de ondergrond schoon
stap 2

Maak de ondergrond schoon

Maak de plaats waar het grindpad moet komen proper en vlak. Verwijder eventuele oneffenheden en onkruiden met een schop of hark. Graaf de grond tot circa 40 cm uit.

Stap 3 - Kantopsluiting op maat zagen
stap 3

Kantopsluiting op maat zagen

Met de kantopsluiting zorg je dat het grind of dolomiet op zijn plaats blijft. Een opsluiting kan je maken van boordstenen.

Graaf onder de gespannen draad een strook uit die even diep is als de hoogte van de gekozen boordstenen. Snijd of zaag de boordstenen op maat.

Stap 4 - Kantopsluiting plaatsen
stap 4

Kantopsluiting plaatsen

Voordat je de boordstenen in de uitgegraven sleuf plaatst, breng je een bedding aan van circa 7 á 8 cm stabilisé. Plaats de boordstenen stuk voor stuk op de bedding. Controleer regelmatig of de boordstenen zowel horizontaal als verticaal waterpas staan. Klop de boordstenen op hun plaats met een rubberen hamer.

Verdeel om de boordstenen nog een laag stabilisé. Druk deze goed aan. Laat de stabilisé goed uitharden voordat je door gaat met de volgende stap.

Zo maak je zelf stabilisé
Stap 5 - Anti-worteldoek plaatsen
stap 5

Anti-worteldoek plaatsen

Een goede fundering is belangrijk om wegzakken van het grind of dolomiet tegen te gaan. Leg een anti-worteldoek op het uitgegraven pad. Gebruik een breekmes om het anti-worteldoek op maat te snijden. Zorg bij de naden voor een overlap van minstens 15 cm. Let op dat het anti-worteldoek overal goed aansluit.

stap 6

Fundering leggen

Stort op het anti-worteldoek een circa 20 cm dikke laag steenslag 0/20 of betonpuin 0/40. Druk de laag goed aan met een trilplaat.

Verdeel over deze laag 5 cm stablisé. Druk ook het stabilisébed goed aan met een trilplaat.

Stap 7 - Siergrind aanleggen
stap 7

Siergrind aanleggen

Leg grindroosters of -matten op de verstevigde ondergrond en vul de grindroosters met het siergrind tot 3 cm boven de rand. Siergrindsoorten tot 16 mm zijn geschikt voor grindmatten.

Liever geen grindroosters gebruiken? Stort het grind dan direct op de aangelegde fundering. Verdeel het siergrind met een kruiwagen en een schop gelijkmatig over het pad. Egaliseer het met een hark. Zorg voor een laag van 5 cm tot 8 cm siergrind.

Tip!

Kies je voor grindmatten? Ga dan voor grindmatten die aan de onderkant zijn voorzien van water- en luchtdoorlatend anti-worteldoek om onkruidgroei te voorkomen.

Meer klusadvies

zelf-stabilise-maken-gamma
Hoe maak ik zelf stabilisé? stappenplan
tuingaas-plaatsen-gamma
Hoe maak ik een tuinafscheiding van tuingaas? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe maak ik een terras met keramische tegels? - Thumbnail
Hoe maak ik een terras met keramische tegels? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in