stappenplan

Hoe moet ik kunstgras aanleggen?

Kunstgras leggen is een klus die je gerust zelf kunt uitvoeren. Zo bespaar je gemakkelijk enkele honderden euro’s. De sleutel voor een vlotte aanleg van grasmatten is de voorbereiding. Dit stappenplan loodst je doorheen het proces.

Kunstgras op maat

Kunstgras is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten en afmetingen. Stel je kunstgras samen, precies zoals jij het wil. Kies uit diverse graszoden, afmetingen en lichte of donkere kleuren.

Kies jouw kunstgras

Stap 1: Verwijder het oude gras

Voor je kunstgras legt, moet je de grond goed voorbereiden. Verwijder de oude gazon, en eventuele stenen en/of bladeren.

Stap 2: Breng het zandbed aan

Om het kunstgras mooi plat te leggen, is een zandbed essentieel. Een laag van 5 tot 10 centimeter dik bestratingszand volstaat.

Stap 3: Egaliseer de grond

Egaliseer vervolgens de aarde. Trek de grond met een hark zo egaal mogelijk. Besproei het zandbed en gebruik een trilstamper of wals om het zand samen te drukken en uit te vlakken.

Kunstgras neemt elke oneffenheid in de ondergrond over. Besteed dus voldoende zorg aan deze stap.

Stap 4: Leg het gronddoek

Leg het gronddoek op het zandbed. De hoeken kun je vastzetten met kunstgraspinnen. Het doek voorkomt dat er wortels en onkruid doorkomen en bevordert de stabiliteit.

Stap 5: Leg het kunstgras

Tijd om je grasmatten uit te rollen. Zorg ervoor dat de richting van de grassprieten overal gelijk is. Dit is vooral belangrijk als je meerdere rollen naast elkaar plaatst.

Stap 6: Het kunstrgas bijsnijden

Sla de rand van het kunstgras om (aan de kant waar dit tegen je terras aanligt) en snijd het kunstgras met een stanleymes netjes op maat aan de rugzijde.

Stap 7: De aansluitende grasmat uitrollen

Rol nu de volgende grasmat uit en snijd deze op maat. Leg beide stukken kunstgras neer en laat deze 4 mm overlappen.Om naden zo goed mogelijk weg te werken snijd je van beide kanten van het kunstgras een rand van 2 à 3 centimeter af. Leg de stroken vervolgens strak naast elkaar.

Stap 8: Zet de naden vast met kunstgrastape

Om twee stroken mooi op elkaar te laten aansluiten, gebruik je kunstgrastape. Sla de randen van twee stroken voorzichtig om en leg de tape onder de naad. Na ongeveer een uurtje ligt het geheel mooi vast.

Stap 9: Snijd overtollig kunstgras weg

Waar het kunstgras niet goed uitkomt (bij obstakels, zoals muren bijvoorbeeld), snijd je de resten weg. Druk het kunstgras strak tegen het obstakel aan en gebruik het stanleymes om de overtollige strook af te snijden.

Stap 10: Sla de kunstgraspinnen in de grond

Om het kunstgras helemaal vast te zetten, sla je om de 50 centimeter langs de randen een kunstgraspin in de grond.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe moet ik kunstgras onderhouden - Thumbnail
Hoe moet ik kunstgras onderhouden? stappenplan
Tutorial - Tuin - Kunstgras leggen: materialen en accessoires - Thumbnail
Kunstgras leggen: materialen en accessoires stappenplan
Tutorial - Tuin - Waarop moet je letten bij het kiezen van kunstgras - Thumbnail
Waarop moet je letten bij het kiezen van kunstgras? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in