Gazon aanleggen en onderhouden

Een gezond en groen gazon zorgt direct voor een aantrekkelijke tuin. Het gazon beslaat immers vaak een groot deel van de oppervlakte. Moet je je gazon (her)aanleggen? Of vind je het lastig om je gazon gezond te houden? Van aanleg tot onderhoud: ga aan de slag met deze tips en geniet het hele jaar door van een groen gazon.

Je gazon aanleggen

Gazon aanleggen

Een mooi en strak gazon aanleggen? Dat kan met kant-en-klare graszoden. Deze zijn iets duurder maar je ziet meteen resultaat. Leg in vijf stappen zelf je gazon aan.

Gras zaaien

Je gazon aanleggen kan ook door zelf gras te zaaien. Het is voordeliger dan graszoden leggen, maar het duurt het wel langer voordat je resultaat ziet.

Gazon bemesten

Een gazon bemesten is bittere noodzaak. Door het keer op keer te maaien raakt de grasmat uitgeput. Met deze tips blijft jouw gras groen.

Kunstgras leggen

Wil jij altijd een groen en onderhoudsvrij gazon? Overweeg dan eens om voor kunstgras te kiezen. Ontdek hoe je zelf kunstgras in je tuin legt.

Je gazon onderhouden

Gras maaien

Gras maaien is een wekelijkse klus. Onderschat het belang van regelmatig maaien niet: het zorgt voor een mooie, dichte grasmat waarin minder onkruid groeit.

Gazon verticuteren

Na de winter is het vaak even schrikken: de voorheen zo strakke grasmat zit opeens vol met mos. Verhelp dit probleem door je gazon te verticuteren.

Mos verwijderen

Mos in het gazon bestrijden doe je door te verticuteren of door een antimosmiddel te gebruiken. Maar nog beter is om mosgroei in je gazon te voorkomen.

Onkruid verwijderen

Een beetje onkruid in het gazon is helemaal niet erg. Maar doe je er niets aan, dan kunnen de paardenbloemen of klavertjes uiteindelijk de overhand krijgen.

Gazon kalken

Wil je een frisgroen gazon zonder mos, dan is het zeker nodig om je gazon eens per jaar te bekalken. Strooi kalk in de winter over je gazon.

Gazon herstellen

Door het veelvuldig betreden van een gazon ontstaan er kale plekken in het gras. Herstel je gazon door bij te zaaien. Zo krijg je weer een mooi en egaal gazon.

Engerlingen bestrijden

Ligt je gazon er net tiptop bij, zijn het de insecten in het gras die al jouw werk en inspanning weer teniet doen. Bestrijd engerlingen met deze tips.

Mollen bestrijden

Mollen kunnen in een razend tempo je complete tuin omploegen. Met een mooie plantenborder of een strak gazon houdt de mol geen rekening.