Maak een klassiek vogelhuisje

Met het juiste gereedschap en een duidelijk stappenplan is het helemaal niet moeilijk om zelf een vogelhuisje in elkaar te timmeren. Als het zaag- en boorwerk eenmaal achter de rug is, kunnen zelfs (jonge) kinderen mee aan de slag met hamer, nagels en verfkwast om de vogels in de tuin een nieuwe woonst te bezorgen. Met dit plan leer je zelf een klassiek vogelhuisje te maken.

Onderaan de pagina vind je een overzicht van de benodigde materialen en gereedschap.

stap 1

Planken op maat zagen

Zaag van de geschaafd vuren plank rechte plankjes af. Gebruik daarbij de afkortzaag.

  • 3 x 18,5 cm voor het grondvlak, voor- en achterkant
  • 2 x 10 cm voor de zijkanten
  • 2 x 16 cm voor het dak
stap 2

Zaag de hoekjes weg

Zaag vervolgens bij twee plankjes van 18,5 cm de bovenste hoeken weg om de punt van het dak te vormen. Gebruik daarbij de afkortzaag onder een hoek van 45°.

stap 3

Boor de invliegopening

Boor in het plankje dat de voorkant van het vogelhuisje zal worden een gat (de invliegopening) met de speedboor.

Bevestig een extra stokje

Eventueel kan je onder de grote invliegopening nog een tweede (kleiner) gaatje boren, waar je een kort stokje in bevestigt.

stap 4

Zaag een kant korter

Zaag ten slotte bij een plankje van 16 cm een stuk van 18 mm af langs de lange kant.

stap 5

Breng het scharnier aan

Bevestig de twee planken van 16 cm met het scharnier aan elkaar om het dak te vormen. Let erop dat het breedste plankje tot in de nok gaat. Dankzij het scharnierende dakdeel kan je het vogelhuisje makkelijk schoonmaken

Samen met de kids

Vanaf hier kunnen kinderen meehelpen!

stap 6

Nagel het huisje samen

Zet de overige stukken (onderkant, zijkanten, voor- en achterkant) aan elkaar vast met nageltjes en bevestig hier ten slotte ook de korte zijde van het dak op.

stap 7

Afwerken met beits of lak voor buiten

Bij een watergedragen beits, breng een eerste laag van de beits verdund (met 10% water) aan. Daarna werk je af met 2 onverdunde lagen beits.

Bij een lak voor buiten, schuur je het huisje helemaal op en verf je het in twee à drie lagen. Vergeet daarbij zeker de kopse kanten van de plankjes niet. Schuur steeds licht tussen elke verflaag en laat goed drogen.

Het eindresultaat