stappenplan

Maak je eigen wandrek

Je eigen handige wandrek maken, dat doe je samen met GAMMA! Met dit multi-inzetbare wandrek zorg je voor een uniek touch in je interieur. Dit stappenplan helpt je om je eigen persoonlijke kast in elkaar te klussen.

Onderaan de pagina vind je een overzicht van de benodigde materialen en gereedschap.

stap 1

Teken de gaten af

Teken met behulp van de vouwmeter, de winkelhaak en een potlood de gaten af op twee timmerpanelen van 80 x 50 cm. Blijf hierbij telkens 5 cm van de rand en zet om de 10 cm een kruisje. Zo krijg je vijf gaten in de breedte en acht gaten in de lengte van het bord.
Hier kan je het getekend plan vinden van één timmerpaneel met de afmeting 80x 50 cm en de afmetingen van de andere benodigdheden.

stap 2

Boor de gaten

Boor vervolgens met een speedboor van 22 mm (de diameter van een bezemsteel) de gaten in het paneel. Een speedboor is ideaal om grote gaten te maken. Gebruik een winkelhaak om de boor loodrecht te houden en zo ook de gaten loodrecht te boren. Verwijder de eventuele houtsplinters en schuur licht op. Verwijder het stof. Test zeker dat de bezemsteel (deze wordt gebruikt als steun) goed in de gaten past.

Vermijd splinters

Klem het meubelpaneel met lijmtangen op een ander stuk hout om splinters te vermijden.

stap 3

Zaag de bezemstelen

Zaag bezemstelen, met een diameter van 22 mm, in tien stukken van telkens 22 cm lang. Controleer nogmaals dat de stukken bezemsteel goed in de gaten passen.

stap 4

Zaag de planken voor het kastje

Stel je verstekzaag in onder een hoek van 45° en zaag een klein stukje van een lat in geschaafd vuren lat om een eerste hoek te bekomen. Zaag de rest van de lat nu in stukken van:

  • 2x 32,5 cm lang
  • 2x 22,5 cm lang
Meet de binnenmaten

De opgegeven maten zijn de binnenmaten, dit wil zeggen gemeten op de korte kant van de stukken. Draai de plankjes daarom – indien nodig – om tijdens het verzagen zodat je zeker de juiste lengte afzaagt.

stap 5

Lijm de planken samen

Lijm de vier plankjes tegelijk tegen elkaar met houtlijm. Gebruik de winkelhaak om zo recht mogelijk te werken. Gebruik eventueel wat tape of een klem, zoals de bandspanner van Stanley, om de hoeken vast te houden tijdens het nachtje drogen. Wanneer de lijm volledig gedroogd is, schuur je het kastje op en ontstof je het goed.

stap 6

Zaag de legplankjes

Gebruik timmerpanelen van 120 x 20 cm en kort deze af op verschillende lengtes om legplanken van 50 cm, 40 cm en 30 cm te komen. Schuur de plankjes licht op en ontstof goed.

stap 7

Vernis alles

Zorg ervoor dat het hout schoon en volledig stofvrij is. Vervolgens geef je alles, de grote panelen, het kastje, de stokjes en de legplanken, twee lagen vernis. Laat goed drogen en schuur licht tussen de twee lagen.

stap 8

Bevestig je wandrek

Bevestig de twee gaatjesborden met vijzen tegen de muur. Bepaal waar je de legplanken en het kastje wilt plaatsen en stop op die plaats de nodige stokken in de gaten. Leg of hang ten slotte de plankjes en het kastje op de stokken.

Vijzen en pluggen

Afhankelijk van de muur waartegen je het wandrek wil ophangen, zal je een ander type vijs en plug nodig hebben. Advies nodig? Vraag raad aan een verkoper in één van onze winkels.

Het eindresultaat

Dit stappenplan komt voor in