stappenplan

Hoe plaats ik zelf een zolderwand?

In de meeste woningen wordt de zolder gebruikt als opbergruimte. Dan is het voldoende om alleen de zoldervloer te isoleren, zodat het te verwarmen volume in huis beperkt blijft. Wie zijn zolder echter als volwaardige leefruimte wil gebruiken, doet er goed aan ook het hellend dak te isoleren.

Let op: werken met de in deze klus gebruikte minerale wolsoorten, zoals glas- of steenwol, kan irriterende neveneffecten hebben voor huid, ogen en luchtwegen. Verlucht de werkruimte zo veel mogelijk en gebruik liefst beschermende werkkledij en een mondmasker. Ga ook na wat de mogelijke premies zijn voor als je je zolder isoleert. Verschillende netbeheerders hebben premies voor wie zelf het isolatiemateriaal plaatst. Meer info vind je op www.energiesparen.be of op de website van je netbeheerder.

stap 1

Gaten en kieren isoleren

 • Vooraleer je de grote dak- en vloeroppervlakken isoleert, kan je kleine gaten en kieren op moeilijk te bereiken plekken isoleren met PU-schuim.
 • PU-schuim is in de handel verkrijgbaar in spuitbussen met een lang spuitstuk zodat je in de meest onhandige hoeken kan komen, en sommige spuitbussen kan je zelfs ondersteboven gebruiken.
 • Breng het schuim aan zoals aangegeven op de verpakking en laat het drogen.
stap 2

Lattenstructuur tegen dak plaatsen

 • Dakisolatie bij bestaande gebouwen wordt meestal aangebracht tussen de draagbalken of kepers. Door de isolatiedekens (uit minerale wol zoals glas- of steenwol) tussen de balken te knellen, blijven ze vanzelf vastzitten.
 • Voor een degelijke isolatie heb je idealiter isolatiedekens van 12 cm dik nodig. Als de draagbalken niet dik genoeg zijn, schroef je bijkomende houten latten op de constructie.
 • Voor een makkelijke plaatsing kan je de balken eerst voorboren.
stap 3

Isolatiemateriaal aanbrengen

 • Je kan hellende daken isoleren met flensdekens die al van een dampdichte laag zijn voorzien, of met niet-beklede isolatiedekens waartegen je een afzonderlijk lucht- of dampscherm plaatst.
 • Als de draagbalken niet volgens standaardafmetingen zijn geplaatst, moet je de isolatie zelf op maat snijden met een groot gekarteld mes. Gebruik in dat geval niet-beklede isolatiedekens en snij ze telkens een centimeter te ruim af, zodat ze tussen de draagbalken klemmen.
 • Vooraleer je het isolatiemateriaal aanbrengt, moet je wel altijd controleren of er zich onder de dakpannen of op het dakbeschot geen dampremmende laag bevindt, zoals een plastic folie of bitumenpapier. Als je van binnenuit isoleert, moet je die dampdichte laag (en dus eerst de dakpannen) verwijderen. Als je dit niet doet, kunnen er condensproblemen ontstaan tussen het isolatiemateriaal en het beschot.
 • Rol de isolatiedekens van boven naar beneden tussen de draagbalken en niet ze vast. Als je flensdekens met een dampdichte laag gebruikt, moet die laag naar de binnenzijde gericht zijn. Kleef de overlappingen in dat geval ook zorgvuldig af met tape.
stap 4

Dampscherm plaatsen

Het plaatsen van een dampscherm (polyethyleenfolie) is alleen nodig als je isolatiedekens hebt gebruikt die nog niet voorzien zijn van een dampwerende laag.

Niet de folie in horizontale banen vast op de draagbalken. Laat de banen minstens 10 cm overlappen en plak de naden af met tape.

stap 5

Wand afwerken

Om het plafond af te werken zijn gipskartonplaten - die je achteraf kan verven, behangen, betegelen of bewerken met decoratieve pleister - het meest geschikte materiaal.

 • Schroef horizontale montagelatten tegen de draagbalken van het plafond om de gipskartonplaten tegen te bevestigen.
 • Maak openingen voor wandcontactdozen en sanitaire voorzieningen in de gipskartonplaten. Hiervoor is een klopboor het meest geschikt.
 • Idealiter zijn de gipskartonplaten 10 mm korter dan de hoogte van de ruimte. Zaag ze op maat met een decoupeerzaag of gebruik een scherp mes.
 • Bevestig de gipskartonplaten met een elektrische schroevendraaier op de montagelatten. Zorg dat de gipskartonschroeven loodrecht in de platen dringen.
 • Schroef door tot de schroefkop in de gipsplaat is verzonken.
 • Na het bekleden van de wand, breng je voegband aan over de naden tussen de gipskartonplaten en werk je de naden af met speciaal voegsel.
 • Ook de gipskartonschroeven werk je af met voegsel.

Meer klusadvies

Tutorial - Wanden - Hoe plaats ik een glasdallen wand? - Thumbnail
Hoe plaats ik een glasdallen wand? stappenplan
gyproc-wand-lijmen
Hoe lijm ik Gyproc® platen tegen een muur? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe bekleed ik mijn gevel met Gevel hardschuim PVC panelen? - Thumbnail
Hoe bekleed ik mijn gevel met Gevel hardschuim PVC panelen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in