

De RD waarde geeft de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal aan. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolerende werking. De waarde is afhankelijk van 2 factoren:
- de dikte van het isolatiemateriaal (in cm)
- de lambda-waarde (mate van geleiding, lage geleiding is hoge isolatiewaarde)
Het advies bij na isoleren is als volgt:
Dak: minimaal Rd 4
Muur: minimaal Rd 2,5
Vloer: minimaal Rd 4 (en bij vloerverwarming Rd 5)
Vink aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Verkrijgbaarheid
Je ziet alleen de filters die werken voor de producten die in de lijst staan. Bij Gamma kan je filteren op
- Online kopen
- Op voorraad bij je geselecteerde bouwmarkt
- Click & Collect bij je geselecteerde bouwmarkt
- Te huur
Op de productpagina kan je de winkelvoorraad bij de verschillende bouwmarkten bekijken.
Bij Click & Collect bestel je een product uit de bouwmarktvoorraad. Je betaalt online en het product wordt voor je klaar gelegd. Daarna kan je het ophalen bij de bouwmarkt.
Brandklasse zegt iets over de brandbaarheid en de bijdrage aan een brand van het materiaal zelf. Klasse A is praktisch onbrandbaar en heeft geen bijdrage aan een brand. Klasse E is zeer brandbaar en versterkt een brand.
Waar je rekening mee moet houden is dat isolatiemateriaal zelden of nooit onafgedekt in huis wordt verwerkt. Een goed afgewerkte wand met b.v. gipsplaten geeft dusdanig veel extra ontsnappingstijd, dat de brandklasse van het isolatiemateriaal minder belangrijk is.
Als je het isolatiemateriaal niet afwerkt, pas dan een isolatiemateriaal met minimaal klasse B toe.
Vink aan waar jouw voorkeur naar uit gaat.
PUR en PIR isolatie hebben nagenoeg dezelfde samenstelling, maar met PIR heb je minder dikte nodig om hetzelfde isolerend vermogen te bereiken. Daarnaast heeft PIR nog bijkomende voordelen. Deze isolatie is:
In de webshop vind je verschillende diktes voor PIR-isolatieplaten die nodig zijn naargelang de dikte van de CLS latten (of kepers) waartussen je de isolatie zal bevestigen. Voor een CLS lat van 60 mm dik volstaat een PIR dikte van 60 mm. Als de latten bijvoorbeeld 20 mm naar voren staan in het regelwerk, dan ben je best uit met een PIR isolatieplaat van 80 mm dikte. Met de juiste dikte zal de PIR isolatie dus best aansluiten in het constructie- en timmerhout. Dan krijg je een mooie egale vlakte om nadien bijvoorbeeld een gyproc plaat op te monteren.
De meest gebruikte standaardmaten voor PIR platen vind je met een dikte van:
In het ruime assortiment Isolatie vind je nog vele andere afmetingen die mogelijk nuttig zijn voor je renovatie of nieuwbouw.
PIR isolatieplaten gebruik je voor alle soorten binnenmuren, onderdaken en ondervloeren. Er bestaan ook PIR isolatieplaten die specifiek ontwikkeld zijn voor je vloer, dak of wand. Veel warmte gaat via de gevel verloren en met PIR isolatie is het mogelijk om deze eenvoudig na te isoleren waardoor je jouw energieverbruik aanzienlijk verlaagt. Bovendien helpt PIR isolatie om je woning vanaf de buitenzijde akoestisch te isoleren. Door de buitenisolatie worden geluiden meteen geweerd, waardoor ze geen kans krijgen om de woning binnen te dringen.
Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter isolerend. In de webshop vind je verschillende PIR-isolaties met verschillende Rd-waarden. Een lagere waarde betekent dat de PIR even goed isoleert, maar dat je er dan een dikkere laag voor nodig hebt om dezelfde weerstand te bereiken.
Als je twijfelt over welke isolatie het meest performant is voor jouw bouwproject, helpt de isolatie keuzewijzer je zeker verder. Of kom eens langs in jouw lokale GAMMA bouwmarkt.
Lees meer