keuzehulp

Welke barbecue kies ik best?

Een vers stokbroodje, een salade, een glaasje wijn, de zon en natuurlijk de heerlijke geur van het lekkere eten dat bereid wordt: barbecueën is een feest! Maar welke barbecue kan je het best gebruiken en hoe pak je dit veilig aan? Wij geven je handige tips!

Wil je een barbecue op gas, elektriciteit of houtskool? Een compact of zelfs draagbaar model, of liever een uitgebreide buitenkeuken. Het grote aanbod maakt het kiezen zeer lastig, maar ook heel leuk, want alle verschillende soorten barbecues hebben stuk voor stuk unieke mogelijkheden. Zo kan je bepaalde kogelbarbecues uitbreiden met accessoires als een pizzasteen of gevogeltestomer! Maar ook open grill barbecues kan je gebruiken voor het bakken van poffertjes of paella!

Houtskoolbarbecue

Het aansteken van het houtskool of de briketten en het ‘echte vuurtje stoken’, geeft veel mensen het nostalgische gevoel van een barbecue. Het nadeel is dat het lang duurt voor een houtskoolbarbecue op de juiste temperatuur is en dat er vaak veel rookvorming ontstaat. Zorg altijd voor genoeg houtskool of briketten én aanmaakblokjes.

Bekijk alle houtskoolbarbecues

Gasbarbecue

Een gasbarbecue start snel op en is vaak al binnen 10 minuten op temperatuur. En in tegenstelling tot een houtskoolbarbecue, heb je bij een gasbarbecue geen last van rookvorming. Zorg altijd voor voldoende gas.

Bekijk alle gasbarbecues

Smoker

Naast de houtskool, gas en elektrische barbecues, bestaat er ook nog de smoker barbecue. Dit model gebruik je om je eten te roken. Door gebruik te maken van een bepaald soort houtsnippers, geef je een specifieke smaak aan het eten. Er zijn verschillende soorten houtsnippers verkrijgbaar die elk op hun beurt een bepaalde smaak aan je eten geven.

Bekijk alle smokers

Elektrische barbecue

Stop de stekker in het stopcontact en je gezellige avondje kan direct beginnen! Net als een gasbarbecue is ook een elektrische barbecue snel op temperatuur: in 5 tot 10 minuten. Ook hierbij is er geen sprake van rookvorming. Hierdoor is de barbecue goed te gebruiken in een overdekte buitenkamer en op een balkon. Houd er rekening mee dat er altijd een stopcontact in de buurt moet zijn.

Bekijk alle elektrische barbecues

Veilig barbecueën

  • Houd rekening met de windrichting; zet je barbecue best op een plek uit de wind. Of in ieder geval zo, dat je gasten niet in de rook zitten.
  • Gooi nooit spiritus, benzine of petroleum op de barbecue; gebruik liever aanmaakblokjes.
  • Barbecue nooit binnen; je loopt hierdoor kans op een koolmonoxidevergiftiging.
  • Zet een gasfles altijd naast de barbecue, nooit eronder! Zet de fles goed rechtop en check eerst de datum; kijk de slang ook na op gaatjes. Steek de barbecue aan op het moment dat je het gas opendraait.
  • Zet de barbecue op een stevige ondergrond en laat hem daar staan terwijl hij brandt.
  • Let bij een elektrische barbecue op met water.
Tip!

Zet je barbecue als je hem niet gebruikt altijd afgedekt onder een afdak, in het tuinhuis of in de berging.

Meer klusadvies

houten schutting
Hoe plaats ik een houten schutting? stappenplan
gras-maaien-gamma-app
Je gras maaien? Bekijk de volledige maaigids stappenplan
tuinverlichting
Hoe leg ik tuinverlichting aan? stappenplan