stappenplan

Hoe plaats ik een houten schutting?

Plaats je een houten schutting, dan doe je dit in 10 eenvoudige stappen. Het onderstaande stappenplan is geschikt voor elke soort schutting die je met houten palen in de grond vastzet. Bij deze klus ga je best met twee personen aan de slag, dat maakt het werk nog een stuk makkelijker.

Behandel de palen met paalbeschermer
stap 1

Behandel de palen met paalbeschermer

Zorg ervoor dat de tuinpalen ongeveer anderhalf keer langer zijn dan de tuinschermen. 1/3 van de tuinpaal gaat namelijk de grond in. Daarom heb je een paalbeschermer nodig waarmee je het ondergrondse gedeelte van de tuinpaal inwrijft. Meet het gedeelte van de tuinpaal dat je onder de grond zal plaatsen en tel hier 5 centimeter bij op. Dit is het deel dat je volledig insmeert met de paalbeschermer. Breng deze beschermer met een blokborstel aan, zowel op alle zijden als op de onderkant van de tuinpaal. Zo bescherm je de tuinpalen tegen houtrot.

Tip!

Breng pas na 24 uur een tweede laag paalbeschermer aan.

Stap 2 - Bereid de grond voor
stap 2

Bereid de grond voor

Een goede ondergrond vormt de basis voor een stevige fundering. Het voorkomt dat de schutting verzakt. Maak de grond proper en vlak met een hark zodat je straks makkelijk te werk kunt gaan.

Zet de lijn uit
stap 3

Zet de lijn uit

Meet de lengte van de elk tuinscherm. Zo ken je meteen de afstand tussen elke tuinpaal. Op elke plaats waar een hoekpaal komt, plaats je een piketpaaltje. Vervolgens span je een metselkoord tussen al deze hoekpalen. Hoe lang is de lijn? Op basis van deze lengte bereken je eenvoudig hoeveel tuinschermen en palen je nodig hebt. Klop nu piketpaaltjes in de grond waar de tuinpalen moeten komen.

Tip!

Zorg voor enkele cm speling bij elke tuinpaal. Elk tuinscherm wijkt namelijk iets in breedte af, omdat het tuinhout lichtjes zal krimpen en uitzetten.

Stap 4 - Maak een gat voor de eerste tuinpaal
stap 4

Maak een gat voor de eerste tuinpaal

Begin aan het linker- of rechteruiteinde van de metselkoord om het eerste tuingat te graven. Dit gat komt vlak naast het piketpaaltje en moet minstens 40 bij 40 cm breed en 50 cm diep zijn. Gebruik hiervoor een schop of een grondboor.

Tip!

Wil je de houten schutting op bestrating plaatsen? Gebruik dan platte paalhouders. Monteer de platte paalhouders vast op de bestrating met roestvrijstalen vijzen en pluggen. Doe dit met een betonboor.

Plaats en veranker de eerste tuinpaal
stap 5

Plaats en veranker de eerste tuinpaal

Zet de tuinpaal loodrecht in het tuingat met behulp van de houten latten. Met deze latten maak je een stevig profiel. Controleer of de paal langs de beide zijden waterpas staat. Staat het profiel loodrecht? Dan veranker je de tuinpaal met snelbeton. Giet het gat van de tuinpaal halfvol met water en strooi het snelbeton erbij. Na 15 minuten staat de paal helemaal vast.

Plaats en veranker de tweede tuinpaal
stap 6

Plaats en veranker de tweede tuinpaal

Maak een pasmaat. Deze is gelijk aan de breedte van de schutting en de vlechtschermsteunen. Met de pasmaat weet je meteen waar je de tweede tuinpaal moet plaatsen. Graaf vervolgens het tweede tuingat en plaats de paal opnieuw loodrecht in het gat. Controleer met de pasmaat nogmaals de juiste afstand tussen de twee palen. De hoogte controleer je met een lange waterpas. Veranker de tuinpaal op dezelfde manier met een profiel en snelbeton (zie stap 5).

Tip!

Zet nooit alle palen in één keer in de grond, maar werk tuinscherm voor tuinscherm af. Enkel op deze manier zorg je voor de juiste afstand tussen alle tuinpalen.

Bevestig de vlechtschermsteunen
stap 7

Bevestig de vlechtschermsteunen

Op welke hoogte zitten de tussenplanken van de schutting? Monteer de vlechtschermsteunen ter hoogte van deze planken in de tuinpalen. Boor hiervoor met een 3 mm boor een gaatje van 2 cm diep middenin in de paal. Schroef vervolgens de vlechtschermsteunen aan de paal vast.

Tip!

Bevestig een houten latje onderaan de tuinpaal met een lijmklem. Dit latje zorgt voor ondersteuning wanneer je de tuinschermen plaatst.

Schroef het schuttingdeel vast
stap 8

Schroef het schuttingdeel vast

Gebruik RVS schroeven om het eerste houten tuinscherm aan de vlechtschermsteunen vast te schroeven. Controleer of de schutting boven de grond hangt en waterpas is.

Herhaal alle stappen voor de volgende schuttingdelen
stap 9

Herhaal alle stappen voor de volgende schuttingdelen

Herhaal nu alle stappen van de tuinpalen en schuttingdelen totdat je de hele schutting hebt gezet.

Werk de tuinpalen af met afdekkapjes
stap 10

Werk de tuinpalen af met afdekkapjes

Plaats een zinken afdekkapje op de bovenkant van elke tuinpaal. Zo bescherm je de schutting tegen heftige weersomstandigheden en ziet deze er altijd netjes afgewerkt uit.

Meer klusadvies

houtbeton-scherm-plaatsen-gamma
Hoe plaats ik een houtbeton tuinscherm? stappenplan
Houten terras op betonnen tegels aanleggen
Hoe maak ik een houten terras of vlonder op betonnen tegels? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe plaats ik een tuinhuisje? - Thumbnail
Hoe plaats ik een tuinhuisje? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in