stappenplan

Hoe plaats ik een houten schutting?

Een schutting plaatsen is een mooie manier om je tuin af te schermen en privacy te creëren. Wil je in één dag een mooie schutting maken? Dat doe je met de kant-en-klare tuinschermen die je in verschillende modellen en maten kunt vinden bij GAMMA. Het plaatsen van een schutting is een klus voor twee personen. In dit stappenplan lees je hoe je een schutting plaatst met geïmpregneerde houten palen.

Stap 1 - De grond voorbereiden
stap 1

Stap 1 - De grond voorbereiden

Een goede ondergrond vormt de basis voor een stevige fundering. Het voorkomt dat de schutting verzakt. Maak de grond proper en vlak zodat je straks makkelijk te werk kunt gaan.

Stap 2 - De lijn uitzetten
stap 2

Stap 2 - De lijn uitzetten

Zet op de plaats van de hoekpalen een piketpaaltje. Of teken - bij bevestiging op tegels - waar de palen moeten komen. Span een draad van piketpaaltje naar piketpaaltje. Meet de lengte van de lijn en bereken hoeveel schermen en palen je nodig hebt. Eén scherm is vaak 1,80 m breed. Zorg voor enkele cm speling. Zet piketpaaltjes of arceringen op de plaatsen waar de tussenpalen moeten komen.

Tip!

Zorg ervoor dat je eerst alle schermen afmeet voordat je aftekent waar je moet tekenen. Dit omdat elk scherm iets in breedte kan afwijken vanwege krimpen en uitzetten van het hout.

Stap 3 - Verankering plaatsen
stap 3

Stap 3 - Verankering plaatsen

Wil je de schutting op bestrating plaatsen? Gebruik dan platte paalhouders. Monteer de platte paalhouders vast op de bestrating met roestvrijstalen vijzen en pluggen. Doe dit met een betonboor.

Plaats je de schutting in de grond? Maak dan gebruik van puntpaalhouders. Boor of graaf een gat op de plaatsen van de piketpaaltjes. De gaten moeten minstens 40 bij 40 cm breed en 50 cm diep zijn. Zet de puntpaalhouders in de gegraven gaten. Zet in de paalhouders een stevig blok hout en sla hierop met een hamer, zodat de paalhouders in de grond zakken. Let op dat de schroefgaatjes net boven de grond uitkomen! Plaats alle paalhouders op dezelfde rechte lijn. Controleer of de paalhouders waterpas staan.

stap 4

Stap 4 - Zet de puntpaalhouders vast

Heb je gebruik gemaakt van puntpaalhouders? Zet de paalhouders dan vast met snelcement of stabilisé. Gebruik je snelcement? Giet dan het gat halfvol met water en strooi het snelcement erbij. Snelcement is in 15 minuten hard. Gebruik altijd rubberen handschoenen, want het is een agressief middel.

Stap 5 - De tuinschermen bevestigen
stap 5

Stap 5 - De tuinschermen bevestigen

Plaats de eerste paal in de paalhouders. Schroef deze vast in de paalhouder. Boor op 30 cm en 160 cm hoogte van de paal (vanaf de onderkant van de paal gemeten) een klein schroefgaatje van ongeveer 3 mm. Draai in elk schroefgat een schermhouder.

Schroef nu het houten tuinscherm door middel van de schermsteunen aan de paal vast. Let op dat het scherm vrij blijft van de grond, dit om rotten tegen te gaan. Controleer of het tuinscherm waterpas hangt.

Werk zo scherm voor scherm af. Schep wat vochtige grond rond de palen en stamp
goed aan.

Let op!

Een fout is snel gemaakt tijdens het meten. Zet daarom nooit alle palen in één keer in de grond maar werk scherm voor scherm af. Dit zal je onnodig werk achteraf besparen.

Stap 6 - De afwerking
stap 6

Stap 6 - De afwerking

De schutting staat! Zaag alle palen op dezelfde hoogte af. Door een touwtje te spannen van hoekpaal tot hoekpaal, weet je precies wat de juiste hoogte is. Plaats een zinken paalhoedje op de bovenkant van de palen. Dit voorkomt rotting van de palen. Beits de schutting eventueel.

Meer klusadvies

houtbeton-scherm-plaatsen-gamma
Hoe plaats ik een houtbeton tuinscherm? stappenplan
Houten terras op betonnen tegels aanleggen
Hoe maak ik een houten terras of vlonder op betonnen tegels? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe plaats ik een tuinhuisje? - Thumbnail
Hoe plaats ik een tuinhuisje? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in