stappenplan

Hoe plaats ik een houten schutting?

Je tuin afbakenen met een houten tuinscherm of schutting geeft privacy, beschutting en gezelligheid. Volg deze drie stappen en je schutting staat binnen een weekend in je tuin: de ondergrond voorbereiden, paalhouders plaatsen, het tuinscherm bevestigen en de afwerking van het tuinscherm.

Voor je begint

Een fout is snel gemaakt tijdens het meten. Zet daarom nooit alle palen in één keer in de grond maar werk scherm voor scherm af. Dit zal je onnodig werk achteraf besparen.

1. Grond voorbereiden voor schutting

Een goede ondergrond vormt de basis voor een stevige fundering. Het voorkomt dat de schutting verzakt. Het doorlopen van de volgende stappen zorgt voor een perfecte voorbereiding voor het plaatsen van een houten tuinscherm (waarbij we hier uitgaan van 180 cm hoge schermen):

stap 1

Maak de grond proper en vlak.

stap 2

Zet op de plaats van de hoekpalen een piketpaaltje.

stap 3

Span een draad van piketpaaltje naar piketpaaltje.

stap 4

Meet de lengte van de lijn en bereken hoeveel schermen en palen je nodig hebt. Eén scherm is vaak 1,80 m breed. Zorg voor enkele cm speling.

stap 5

Zet piketpaaltjes op de plaatsen waar de tussenpalen moeten komen.

stap 6

Boor of graaf een gat op de plaatsen van de piketpaaltjes. De gaten moeten minstens 40 bij 40 cm breed en 50 cm diep zijn. De palen klop je voor de stevigheid nog 30 cm dieper in de grond, houd er dus rekening mee dat de palen ongeveer anderhalve keer langer moeten zijn dan het tuinscherm.

2. Verankering plaatsen

Veranker de palen met paalhouders in de grond. Paalhouders voorkomen rotting en verzakking. Door paalhouders te gebruiken, kun je de schutting makkelijker waterpas plaatsen. Gebruik platte paalhouders wanneer je je schutting op de bestrating wilt plaatsen.

Platte paalhouders

Monteer de platte paalhouders vast op de bestrating met roestvrijstalen vijzen en pluggen. Doe dit met een betonboor.

Plaatsing puntpaalhouders

stap 7

Zet de puntpaalhouders in de gegraven gaten. Zet in de paalhouders een stevig blok hout en sla hierop met een hamer zodat de paalhouders in de grond zakken. Let op dat de schroefgaatjes net boven de grond uitkomen!

stap 8

Plaats alle paalhouders op dezelfde rechte lijn.

stap 9

Controleer of de paalhouders waterpas staan.

stap 10

Zet de paalhouders vast met snelcement of stabilisé (1 deel cement op 7 delen zand en water). Gebruik je snelcement? Giet dan het gat halfvol met water en strooi het snelcement erbij. Snelcement is in 15 minuten hard. Gebruik altijd rubberen handschoenen, want het is een agressief middel.

stap 11

Controleer nogmaals of de paalhouders waterpas staan.

TIP

Kies je voor stabilisé als fundering? Ga dan naar stabilisé calculator . Hier kun je precies uitrekenen hoeveel zand, cement en water je nodig hebt voor de ruimte die je wilt bedekken.

3. Houten tuinscherm plaatsen

stap 12

Plaats de eerste paal in de paalhouders. Schroef deze vast in de paalhouder.

stap 13

Boor op 30 cm en 160 cm hoogte van de paal (vanaf de onderkant van de paal gemeten) een klein schroefgaatje van ongeveer 3 mm.

stap 14

Draai in elk schroefgat een schermhouder.

stap 15

Schroef nu het houten tuinscherm door middel van de schermsteunen aan de paal vast. Let op dat het scherm vrij blijft van de grond, dit om rotten tegen te gaan.

stap 16

Controleer of het tuinscherm waterpas hangt.

stap 17

Werk zo scherm voor scherm af, dus niet alle palen eerst en daarna de schermen ertussen. Maar paal voor paal en scherm voor scherm.

stap 18

Schep wat vochtige grond rond de palen en stamp goed aan.

stap 19

De schutting staat! Als je palen te hoog zijn, zaag je deze op maat en om rotting te voorkomen plaats je een zinken paalhoedje op de bovenkant van de palen.

4. Afwerking houting schutting

stap 20

De schutting staat! Als je palen te hoog zijn, zaag je deze op maat en om rotting te voorkomen plaats je een zinken paalhoedje op de bovenkant van de palen.

stap 21

Zaag alle palen op dezelfde hoogte af. Door een touwtje te spannen van hoekpaal tot hoekpaal, weet je precies wat de juiste hoogte is.

stap 22

Plaats een zinken paalhoedje op de bovenkant van de palen.

stap 23

Beits de schutting eventueel.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe maak ik een muur met schanskorven? - Thumbnail
Hoe maak ik een muur met schanskorven? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe maak ik een terras met houten planken of tegels? - Thumbnail 1
Hoe maak ik een terras met houten planken of tegels? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe plaats ik een tuinhuisje? - Thumbnail
Hoe plaats ik een tuinhuisje? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in