stappenplan

Hoe maai ik mijn gras?

Gras maaien is een klus die wekelijks terugkeert. Onderschat het belang van regelmatig maaien niet: het zorgt voor een mooie, dichte grasmat waarin minder onkruid groeit. Hoe vaak je moet maaien en op welke hoogte je de maaier instelt, hangt af van het soort gazon.

Hoe vaak gras maaien?

Regelmatig gras maaien zorgt ervoor dat de graswortels zich ondergronds goed vertakken. Hierdoor krijg je een mooi, dicht gazon waarin onkruid minder ruimte krijgt om te groeien. Van april tot oktober moet je het gras minimaal één keer per week maaien. De ideale maaifrequentie hangt af van het soort gazon. Een speel- of sportgazon heeft voldoende aan één wekelijkse maaibeurt, terwijl een siergazon om de vier tot vijf dagen gemaaid dient te worden. Ook aan de hand van de hoogte van de grassprieten kun je bepalen of er al gemaaid moet worden: wanneer het gras de helft hoger is dan de gebruikelijke maaihoogte is het weer tijd om het gras te maaien. De hoogte van het gras kun je meten met een meetlat.

Maaihoogte bepalen

Bij een siergazon kun je de messen het beste afstellen op 3 cm hoogte. Een speel- of sportgazon heeft meer te lijden en maai je wat hoger, op 4 cm. Wat voor type grasmaaier je gebruikt maakt daarbij niet zoveel uit, zolang hij maar in maaihoogte verstelbaar is en de messen goed scherp zijn. Laat de maaihoogte ook afhangen van de buitentemperatuur:

  • Begin na de winter weer met gras maaien als het gras 10 cm hoog staat. Stel de grasmaaier wat hoger af, op 6 of 7 cm. Voor de maaibeurten daarna kun je de maaier langzaam laten zakken tot de gewenste hoogte.
  • Bij droog weer is het verstandig het gras wat langer te laten om uitdrogen te voorkomen. Bij nat weer groeit het gras juist weer sneller en mag je korter maaien. Maai echter niet korter dan 2,5 cm, anders snijd je door de grondstengels heen.
  • Eind oktober maai je voor de laatste keer. Stel de maaier in op 6 of 7 cm, zo gaat het gazon beschermd de winter in.

Maaien met effect

Het mooiste resultaat krijg je wanneer je met de grasmaaier dwars op de richting van de vorige maaibeurt rijdt.

Grasmaaisel laten liggen?

Wanneer je het gazon in de zomer vaker dan een keer per week maait, zijn de grassnippertjes zo klein dat ze op het gazon mogen blijven liggen. Bij hoge temperaturen verteren ze snel waardoor ze door bodembeestjes omgezet worden in voeding voor het gazon. In plaats van vaker maaien, kun je ook een grasmaaier met mulchfunctie gebruiken. Deze verpulvert het grasmaaisel en verspreidt het meteen over het gazon. Toch is deze bron van voeding niet voldoende om het gazon in topconditie te houden. Gebruik ter aanvulling in de zomer een biologische gazonmest. Grof grasmaaisel kun je beter niet op het gazon laten liggen omdat het de grasplanten zal verstikken. Voer dit af naar de composthoop of gebruik het als mulchlaag in de borders.

Kantjes knippen en afsteken

Bij een mooi gazon horen strak geknipte randen. Op de knieën met een schaar om de grasrandjes bij te knippen is gelukkig niet nodig: hiervoor gebruik je een grastrimmer. Steek de randen ook regelmatig af om een mooie strakke gazonrand te houden. Dit doe je met een graskantsteker. Wil je helemaal af van het kantjes knippen en steken? Omzoom het gazon dan met een verzonken randje klinkers.

Meer klusadvies

gras zaaien
Hoe zaai ik een gazon? stappenplan
gazon
Hoe leg ik een gazon aan? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe bemest ik mijn gazon? - Thumbnail
Hoe bemest ik mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in