stappenplan

Hoe isoleer ik een binnenmuur?

Je binnenmuur isoleren? Isoleren aan de binnenkant doe je in twee situaties: wanneer je een muur hebt tussen twee verwarmde ruimtes (dit gaat meestal om geluidsisolatie), of een muur tussen een onverwarmde en een verwarmde ruimte, zoals een inpandige berging of een aanbouwkeuken. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een wand isoleert tussen een verwarmde en onverwarmde ruimte.

Let op!

Rotswol en glaswol kunnen jeuk en irritatie veroorzaken. Draag daarom altijd een stofmasker, kleding met lange mouwen en pijpen, werkhandschoenen en een veiligheidsbril.

Tip!

Isoleren van muren kan met rotswol of glaswol. Beide isolatiematerialen hebben uitstekende geluidsisolerende en brandwerende eigenschappen.

stap 1

De latten op de te isoleren muur plaatsen

Plaats latten van 7 x 55 mm op de muur die je wilt isoleren. Doe dit met spijkerpluggen (5 x 30 mm). Gebruik een decoupeerzaag om alle latjes op maat te zagen.

Tip!

Houd voor het verwerken van houten latten en regels altijd een hamer bij de hand. Is er iets scheef gemonteerd? Dan kun je dit makkelijk recht tikken met de hamer.

stap 2

Dampopen folie aanbrengen op de latten

Niet hierop de dampopen folie in horizontale banen (begin hiermee altijd aan de bovenkant). Laat de banen steeds 10 cm overlappen.

stap 3

Regels op de latten monteren

Zet vervolgens op de eerder geplaatste latten en over de dampopen folie een aantal regels van 50 x 50 mm vast. Gebruik hiervoor spijkerpluggen (8 x 100 mm).

stap 4

Het isolatiemateriaal aanbrengen tussen de regels

Klem banen glaswol of rotswol tussen de regels. Snijd het isolatiemateriaal eventueel op maat met een isolatiemes.

stap 5

De dampremmende folie aanbrengen

Niet op de regels – met de net aangebrachte isolatie ertussen – de dampremmende folie. Geef de voorkeur aan een vochtregulerend dampscherm vb. Vario ® KM Duplex, en kleef de overlappingen af met Vario® KB1.

stap 6

De voorzetwand afwerken met gipsplaten

Schroef tot slot de gipsplaten op de met dampremmende folie bedekte regels. Begin in de hoek en gebruik steeds vier gipsplaatschroeven (35 mm) per plaat. Je kunt deze tot slot afwerken zoals je zelf wilt.

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Muur isoleren - Muur isoleren met glaswol - Afbeelding
Hoe isoleer ik een muur met glaswol? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Muur isoleren - Buitenmuur langs binnen isoleren - Afbeelding
Hoe isoleer ik mijn buitenmuur van binnenuit? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in