stappenplan

Hoe isoleer ik mijn buitenmuur van binnenuit?

Isoleren is vandaag belangrijker dan ooit. En daarom is het interessant om je buitenmuur langs binnen te isoleren. Je brengt dus isolatie aan tegen de binnenmuren. Met GAMMA isoleer je zelf alle buitenmuren voor een warm en knus eindresultaat.

In bovenstaande video tonen we je stap voor stap hoe je een buitenmuur isoleert met een voorzetwand. Hierbij plaats je gipsplaten tegen de muren en vul je de tussenruimte op met isolatiemateriaal. Ontdek onze handige tips doorheen de video!

Bepaal waar de voorzetwand komt
stap 1

Bepaal waar de voorzetwand komt

Markeer op de vloer waar de nieuwe voorzetwand komt met een metselkoord. Zorg dat de afstand tot de bestaande muur minstens 7 cm is. Zo heb je genoeg ruimte voor de 12 cm isolatie die ertussen komt."

Let op!

De buitenmuur van je woning langs binnen isoleren heeft één nadeel: het neemt een deel van je binnenruimte in. Je gevel langs buiten isoleren heeft twee grote voordelen. Je geeft je woning in één beweging een nieuwe look en je kan doorgedreven isoleren.

Maak een kader met metalen profielen
stap 2

Maak een kader met metalen profielen

Kleef allereerst akoestische afdichtingsband op de rugzijde van de horizontale en de verticale profielen die aansluiten op de ruwbouw.

Bevestig vervolgens op de vloer en op het plafond de grondprofielen. Houd minstens 5 mm afstand ten opzichte van de bestaande wand en zorg dat de grondprofielen recht tegenover elkaar komen. Plaats vervolgens de verticale profielen. Bewaar een afstand tussen twee opeenvolgende profielen van 60 cm. Controleer steeds of de metalen profielen waterpas staan.

Tip!

Vraag in je GAMMA-winkel welke grond- en wandprofielen je samen kunt gebruiken.

Stap 3 - Bevestig isolatieplaten achter de metalen profielen
stap 3

Bevestig isolatieplaten achter de metalen profielen

De ruimte achter de metalen profielen voorzie je van een strook isolatiemateriaal.

Plaats de tussenliggende verticale profielen
stap 4

Plaats de tussenliggende verticale profielen

Plaats de tussenliggende verticale profielen op het horizontale grondprofiel. De maximale lengte van een voorzetwand met metalen profielen bedraagt 2,4 m. Gebruik een verbindingsruiter om de toelaatbare hoogte te vergroten.

Plaats vervolgens al een eerst rij isolatie achter de verticale profielen.

Isolatieplaten plaatsen
stap 5

Klem isolatieplaten tussen de verticale profielen

Snij de isolatieplaten uit glaswol of steenwol met een gekarteld mes op maat. Neem de maat een beetje ruimer dan de tussenafstand van de metalen profielen.

Klem de isolatieplaten vervolgens tussen de profielen. Schroef het grondprofiel om de 60 cm vast in de verticale profielen met Gyproc teksschroeven.

Dampscherm plaatsen
stap 6

Kleef het dampscherm op de metalen profielen

Maak meerdere stroken dampscherm op maat om die vlotter vast te kleven. Breng op elk metaal profiel een strook lijm aan om het dampscherm te bevestigen. Plaats vervolgens de dampscherm en druk aan voor een stevige bevestiging.

Zorg dat de stroken dampscherm elkaar voldoende overlappen. Plak de overlappingen af met luchtdichte tape.

stap 7

Plak de overlappingen af met luchtdichte tape

stap 8

Kit de aansluiting tussen het dampscherm en de muren af

Kit vervolgens langs elke zijde (horizontaal & verticaal) de aansluitingen tussen het dampscherm en de muren af.

stap 9

Bevestig de gipsplaten en werk de voegen af

Maak openingen voor wandcontactdozen en sanitaire voorzieningen in de gipskartonplaten. Hiervoor is een klopboor het meest geschikt.

De gipskartonplaten zijn best 10 mm korter dan de hoogte van de ruimte. Zaag ze op maat met een decoupeerzaag of gebruik een scherp mes. Bevestig de gipskartonplaten met een elektrische schroevendraaier op de profielen.

Zorg ervoor dat de gipskartonschroeven loodrecht in de platen dringen. Schroef door tot de schroefkop in de gipsplaat is verzonken. Na het bekleden van de wand, breng je voegband aan over de naden tussen de gipskartonplaten en werk je de naden af met voegsel. Ook de naden rond de gipskartonschroeven werk je af met voegsel.

Ten slotte kun je de gipsplaten verven, behangen, betegelen of afwerken met decoratieve pleister.

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Muur isoleren - Muur isoleren met glaswol - Afbeelding
Hoe isoleer ik een muur met glaswol? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Muur isoleren - Binnenmuur isoleren - Afbeelding
Hoe isoleer ik een binnenmuur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in