stappenplan

Hoe isoleer ik mijn verwarmingsbuizen?

Je verwarmingsbuizen isoleren? Met slimme leidingisolatie voorkom je onnodige warmteafgifte van CV-leidingen en warmwaterleidingen. Dat scheelt heel wat stookkosten. Vergeet ook niet buiten de koudwaterleiding te isoleren, zodat deze leiding is beschermd tegen bevriezing.

Het juiste isolatiemateriaal kiezen
stap 1

Kies het juiste isolatiemateriaal

Meet allereerst de diameter van de leidingen op met behulp van de schuifmaat. Vergelijk deze diameter met die van de buisisolatie. De meest voorkomende diameters zijn 15mm, 22mm en 28mm.

Bereken vervolgens hoeveel materiaal je nodig hebt. Bedenk dat er meer materiaal in bochten gaat zitten dan op het eerste gezicht lijkt. Maak de buisisolatie indien nodig op maat met behulp van een afbreekmes.

stap 2

Schuif de buisisolatie om de leidingen en klik de naden dicht

Schuif de buisisolatie om de leidingen en klik de naden dicht. Zorg ervoor dat je één doorlopend stuk buisisolatie gebruikt tot je het bevestigingspunt van de leidingen bereikt. Gebruik vervolgens een nieuw deel buisisolatie voor het volgende deel van de leidingen.

Tip!

Zet de buisisolatie makkelijk open met de achterkant van het afbreekmes.

Snijd de V-vormige partjes uit de isolatie voor een hoek
stap 3

Snijd de V-vormige partjes uit de isolatie voor een hoek

Om buisisolatie in een hoek aan te brengen, begin je met het bepalen waar de hoek van je leiding op de isolatiebuis uitkomt. Markeer deze plek. Vervolgens snij je op deze markering twee kleine V-vormige partjes uit de isolatiebuis met een afbreekmes, zodat deze perfect om de leidingen past. Doe dit voor alle hoeken in je leidingen.

Plaats de buisisolatie over de hoek
stap 4

Plaats de buisisolatie over de hoek.

Plaats vervolgens de buisisolatie over de hoek van je leidingen. Snijd zoals in stap 2, de buisiolsatie steeds af aan het bevestigingspunt van de leidingen. Druk de buisisolatie stevig dicht en plak ter hoogte van de hoek aluminiumtape om deze extra te bevestigen.

Om sneller te werken is het ook mogelijk om voorgemaakte buisisolatie hoeken te gebruiken.

Benodigdheden

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Radiatorfolie aanbrengen - Container
Hoe breng ik radiatorfolie aan? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Tochtstrips plaatsen - Container
Hoe plaats ik tochtstrips? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Dak isoleren - Hellend dak isoleren met PIR-platen
Hoe isoleer ik een schuin dak met PIR-platen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in