stappenplan

Hoe snoei ik een catalpa?

De bolcatalpa is een ideale boom voor de kleine tuin. Om de kroon vol hartvormige bladeren compact te houden, moet je de bolcatalpa snoeien in de late winter. Verwar de bolcatalpa niet met de gewone Catalpa. De gewone Catalpa snoeien, gaat namelijk heel anders in zijn werk.

Catalpa of bolcatalpa snoeien

Wil je de Catalpa snoeien, dan is het belangrijk om te weten of het gaat om de gewone trompetboom (Catalpa bignonioides) of om de boltrompetboom Catalpa bignonioides ‘Nana’. De eerste is een vrijuit groeiende boom die eigenlijk alleen in grote tuinen past. In juni bloeien de oudere Catalpa’s met witte bloemen, die later in de zomer in lange peulen veranderen. De boltrompetboom, bolboom of bolcatalpa daarentegen bloeit nooit. De kroon is op een onderstam geënt waardoor hij niet veel meer zal groeien. De stam groeit in de hoogte niet meer verder. Je hoeft dus alleen de bolvormige kroon te snoeien.

Wanneer Catalpa snoeien

Om de kroon van de bolcatalpa mooi compact te houden, moet je hem een keer per jaar of om het jaar een keer snoeien. Anders dan bij de meeste bomen moet je de bolcatalpa snoeien op een vorstvrije dag in februari of maart, net als de knoppen beginnen met uitlopen maar nog voordat de boom in blad staat. Als je de bolcatalpa in de winter zou snoeien, kan hij vorstschade oplopen. De gewone Catalpa daarentegen kun je het beste snoeien op een vorstvrije dag in de herfst.

Bolcatalpa snoeien

De bolcatalpa snoeien, doe je door alle takken van vorig jaar weg te snoeien. Knip elke tak apart af met een snoeischaar. Knip niet te dicht op de stam maar houd steeds vijf centimeter afstand van de entplaats (de plaats op de stam vanwaar de takken starten met groeien), anders heb je de kans dat de boom niet meer uitloopt. Na het snoeien ziet de boom er een beetje uit als een knotwilg. Soms duurt het even voordat de bolcatalpa weer uitloopt, maar geen paniek; de boom zal zich vanzelf herstellen. Na deze snoeibeurt hoef je de boom voor de rest van het jaar niet meer te snoeien.

Gewone Catalpa snoeien

De gewone Catalpa snoeien is niet perse nodig, alleen moet je net als bij andere bomen soms de oude, zieke en beschadigde takken weghalen. Ook kun je de gewone Catalpa wat inkorten als hij te groot wordt. Zeker in een kleine tuin zal je dit jaarlijks moeten doen want zonder te snoeien kan hij wel tien meter hoog worden!

Gereedschap voor Catalpa snoeien

De meeste takken van de bolcatalpa kun je snoeien met een gewone snoeischaar. Zijn de takken te dik of heb je weinig kracht in je handen, dan kan een takkenschaar verlichting bieden. Om de takken van de gewone Catalpa te snoeien, heb je soms zwaarder geschut nodig. Met behulp van een takkenzaag kun je dikke takken gemakkelijk afzagen. Gebruik een telescopische steel zodat je ook bij de hogere takken kunt.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (3)

Meer klusadvies

siergrassen-snoeien-gamma
Hoe snoei ik siergras? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een hortensia? - Thumbnail 1
Hoe snoei ik een hortensia? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een buxus? - Thumbnail
Hoe snoei ik een buxus? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in