stappenplan

Hoe breek ik een oude chapelaag uit?

Wil je een nieuwe vloer plaatsen, dan is het vaak nodig om eerst je oude chape uit te breken. Twijfel je eraan of dit bij jou het geval is, bekijk dan zeker het GAMMA advies. We leggen je uit hoe je aan de afbreekwerken begint en nadien de nieuwe chape perfect voorbereidt.

stap 1

Bepaal de staat van je oude chapevloer

Heb je je bestaande vloer uitgebroken? Controleer dan in welke staat je huidige chapelaag verkeert. In sommige gevallen hoef je die namelijk niet uit te breken, maar is het voldoende om die te laten egaliseren. Dat laat je best aan een professional over, want die zorgt ervoor dat je oude chape volledig recht en vlak ligt. Zeker als je een dunne vloer legt, moet dat namelijk 100% in orde zijn.

Zitten er echt scheuren, putten en grote niveauverschillen in je chapelaag? Dan is het wel aangeraden om die uit te breken en een nieuwe te plaatsen. Voor het prijskaartje hoef je het niet te laten: het kost je ongeveer evenveel om een nieuwe chapelaag te laten gieten dan je bestaande te egaliseren.

Tip!

Twijfel je over de staat van je oude chapelaag? Schakel dan eventueel een professional in om deze te beoordelen. In het allerbeste geval hoef je zelfs je dekvloer niet uit te breken, maar kan je de nieuwe er gewoon op leggen. Zo bespaar je heel wat tijd, geld en moeite.

Stap 2 -Tref de nodige voorbereidingen
stap 2

Tref de nodige voorbereidingen

Heb je besloten dat uitbreken de beste keuze is? Dan begin je met de voorbereiding van de breekwerken. Het verbaast je allicht niet dat daar heel wat stof en puin bij komt kijken. Daarom huur je best een container waarin je alle puin en brokstukken kwijt kan. Zeker als je een grote oppervlakte wilt uitbreken, is een container onmisbaar.

Verder doe je er goed aan om de kamers waarin je niet aan de slag gaat, af te schermen met afdekfolie. Anders komt je hele interieur onder een laag stof te zitten. En zet tijdens de werken zeker een raam open.

Bepaal op voorhand ook al hoe dik je de nieuwe chapelaag en vloer uiteindelijk maakt. Het is mogelijk dat je de ondergrond nog wat dieper moet (laten) uitgraven en dat je de hoogte van je deuren moet veranderen.

Stap 3 - De chape uitbreken
stap 3

De chape uitbreken

Heb je de nodige voorbereidingen getroffen? Dan kan het echte werk beginnen. Je belangrijkste hulpmiddel tijdens het uitbreken, is een breekhamer of boorhamer. Maar ook een kleinere hamer en een beitel komen zeker van pas. Dit gereedschap is ideaal om de chape rond je leidingen voorzichtig weg te kappen.

Je begint het best in de buurt van een schakelaar of stopcontact, want daar lopen de kabels de vloer in. Zo vind je de leidingen in je vloer het vlotst terug. Zodra je het precisiewerk met je hamer en beitel hebt voltooid, haal je de breekhamer boven voor de andere stukken. Zeker voor grotere oppervlaktes hoeft dat niet het grof geschut te zijn, want een chapelaag is minder hard dan je zou denken.

Probeer de chape bovendien altijd in zo klein mogelijke stukken te slaan. Zo maak je het jezelf een pak makkelijker om de brokken met de kruiwagen naar de container te vervoeren.

Tip!

Breek je je chape uit? Dan is dat meteen het ideale moment om eventueel ook je vloer te isoleren of vloerverwarming te installeren.

Benodigdheden

Materialen (1)

Meer klusadvies

zelf-chape-maken-gamma
Hoe maak ik chape? stappenplan
Tutorial - Hoe egaliseer ik een vloer?
Hoe egaliseer ik een vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in