stappenplan

Hoe schilder ik een binnendeur?

Het verven van binnendeuren is een van de meest voorkomende verfklussen. Een nieuw likje verf is dé manier om het aanzien van een kamer in geen tijd te veranderen. Bovendien is het de ideale klus voor de beginnende doe-het-zelver.

Stap 1 - Deur afhaken of blokkeren

Tik de scharnierpennen met een hamer en een drevel uit de scharnieren en neem de deur uit de scharnieren. Als je de scharnierpennen insmeert met vaseline of kogellagervet, kan je ze eenvoudiger aanbrengen en weer weghalen. Vermijd olie, die loopt uit de scharnieren en laat vette sporen op de deur achter. Oudere deuren kan je soms ook meteen uit de scharnieren heffen.

Je kan de deur ook laten hangen i.p.v. ze eruit te halen. Je moet dan enkel zorgen voor voldoende grondbescherming (bv kranten onder de deur schuiven). Zet de deur open en blokkeer ze onderaan met een spie, zodat de deur bij het schilderen niet verder kan opendraaien.

Stap 2 - Deur en deurstijl voorbereiden

Een goede voorbereiding is erg belangrijk bij het verven van binnendeuren. Draag hierbij handschoenen en een stofmasker. Zet een raam open om de ruimte goed te ventileren.

Ontvet de deur met een mengsel van water en ammoniak. Laat de deur voldoende drogen. Schuur de oude lak of verf op met schuurpapier. Voor oude hardnekkige verflagen kan je ook staalwol en een staalborstel of een plamuurmes gebruiken. Ontstof de deur grondig na het schuren met een stofdoek. Haal alle deurbeslag weg voor je begint met verven.

Handig is ook om (na het verwijderen van al het deurbeslag) een oude klink in het klinkgat te steken, zo heb je steeds een houvast aan de deur.

Stap 3 - Deur en deurstijl verven

Controleer de deur op oneffenheden. Werk die weg met plamuur. Verf de deur in verticale stand of leg de deur op schragen of een oude tafel zodat je overal bij kan. Roer de verf goed om met roerhout tot je een gladde massa krijgt.

Breng een laag grondverf op de binnendeur aan. Die zorgt ervoor dat de verf goed aan de deur hecht. Vergeet de onder- en zijkant van de deur niet. Anders kan de deur scheeftrekken na opname van vocht. Laat drogen. Breng enkele lagen lakverf aan op de binnendeur met een verfborstel of verfroller. Hou rekening met de houtnerven. Strijk met de kwast of roller in de richting van de nerven. Zorg dat er geen druppels aan de onderkant van de deur blijven plakken.

Stap 4 - Afronden

Controleer het resultaat nauwkeurig. Geef de verf geen kans om op te drogen en reinig rollers en kwasten meteen na de schilderklus. Verf op basis van water kan je verwijderen met groene zeep. Voor het verwijderen van verf op oliebasis gebruik je terpentine of white spirit. Raadpleeg de verpakking voor extra informatie.

Meer klusadvies

Tutorial - Verf - Hoe schilder ik het houtwerk in mijn huis? - Thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk in mijn huis? stappenplan
hout-lakken
Hoe lak ik hout? stappenplan
muur-plamuren
Hoe plamuur ik mijn muren en plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in