stappenplan

Hoe schilder ik een binnendeur?

Wil jij een binnendeur verven? Hiervoor kun je het beste lakverf voor binnen in hoog- en of zijdeglans gebruiken. De lak dekt zeer goed en is kras- en slijtvast, waardoor het schilderwerk lang als nieuw blijft. Bovendien is lak reukarm en sneldrogend, waardoor jouw deur er straks weer een flink aantal jaar tegenaan kan.

Stap 1 – In de juiste omgeving werken
stap 1

In de juiste omgeving werken

Zorg voor een goed geventileerde, maar niet tochtende ruimte en een temperatuur van rond de 20°C. Je krijgt het mooiste resultaat als je het deurslot en de deurklink losschroeft en vervolgens de deur uit de scharnieren tilt. Zo kun je sneller doorwerken. Werk het liefst bij daglicht om tijdens het verven geen stukjes oppervlak te missen.

Tip!

Laat de scharnieren zitten, als je deze verwisselt heb je kans dat je deur niet meer goed sluit.

Stap 2 – De deur ontvetten
stap 2

De deur ontvetten

Verf hecht het beste op een schoon oppervlak. Maak je deur daarom schoon met warm water met daarin een ontvetter. Was de deur, nadat je het geheel hebt ontvet, af met schoon water. Eventuele gaatjes en scheuren kun je opvullen met een geschikt vulmiddel.

Stap 3 – De deur schuren
stap 3

De deur schuren

Heb je te maken met een houten deur waar nog een intacte oude laklaag op zit? Schuur dit op met fijn schuurpapier (korrel 240-320). Ongeschaafd hout kun je het beste behandelen met middelgrof schuurpapier (korrel 180). Geschaafd hout hoef je uiteraard niet te schuren. Is je deur in slechte staat? Krab dan eerst de verfbladders weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met grof schuurpapier (korrel 80-120). Nadat je het hout met middelgrof of grof schuurpapier hebt behandeld, schuur je alles nog een keer met fijn schuurpapier. Maak alles nog eens stofvrij met een zachte borstel. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape.

Stap 4 – De verfborstel en lakroller klaarmaken voor gebruik
stap 4

De verfborstel en lakroller klaarmaken voor gebruik

Gebruik een verfborstel voor de kleinere delen en een lakroller (voor watergedragen lak) voor de grotere vlakken. Verwijder losse haren door de borstel over een grof stukje schuurpapier te strijken. Haal een stuk afplaktape over de lakroller om loszittende deeltjes te verwijderen.

Stap 5 – De deur in de grondverf zetten
stap 5

De deur in de grondverf zetten

Roer de grondverf goed door met een roerhoutje. Breng de verf in verticale banen aan, rol de verf daarna horizontaal uit en sluit af met verticale banen. Hierdoor voorkom je druipers. Zorg dat je altijd 'nat-in-nat' werkt om strepen te voorkomen. Controleer de droogtijd van de grondverf op de verpakking, zodat je weet wanneer je weer verder kan.

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Op de verpakking staat vermeld hoeveel m2 je kunt verven. Houd rekening dat je een deur minimaal 2 keer moet verven voor een mooi eindresultaat. Materialen in de originele verpakking kun je met je kassaticket binnen dertig dagen retourneren. Verf die je hebt laten mengen kun je helaas niet terugbrengen.

Stap 6 – De deur verven
stap 6

De deur verven

Als de grondverf droog is kun je beginnen met het schilderen van je deur. Als je langer dan 24 uur wacht met het lakken van je deur, moet je de grondverf in ieder geval nog eens licht schuren met een fijne schuurspons. Houd dezelfde werkwijze aan als bij de grondverf. Gebruik het liefst een lakroller voor watergedragen lak. Deze roller kan, dankzij de korte vacht, veel verf opnemen en vasthouden. De ‘zachte kern’ zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder dat er irritante luchtbelletjes ontstaan. Deuren hebben meestal een tweede laklaag nodig. Zo weet je zeker dat jouw deur goed beschermd zal zijn tegen krassen en stoten. Omdat de droogtijd afhankelijk is van de gekozen verf, controleer je altijd op het blik wanneer de eerste laag overschilderbaar is.

Stap 7 – De tape van de deur verwijderen
stap 7

De tape van de deur verwijderen

Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat je de verflaag beschadigt bij het verwijderen. De tape scheurt en er kunnen lijmresten achterblijven door indroging. Lak heeft tijd nodig om goed uit te harden. Na een week is je deur volledig stoot- en krasvast.

Stap 8 – Verfgereedschap schoonmaken en bewaren
stap 8

Verfgereedschap schoonmaken en bewaren

Heb je jouw lakroller of verfborstel de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in aluminiumfolie of zet ze in een potje schoon water. Als je helemaal klaar bent met je verfklus, kun je je borstels en rollers het beste laten indrogen. Ingedroogde borstels en rollers mag je dan gewoon in de vuilnisbak gooien. Schoonmaken met terpentine is slecht voor het milieu. Wil je het verfgereedschap toch graag schoonmaken? Spoel je kwasten en rollers dan schoon met terpentine in een glazen potje. Laat alles vervolgens goed indrogen.

Meer klusadvies

Tutorial - Verf - Hoe schilder ik het houtwerk in mijn huis? - Thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk in mijn huis? stappenplan
hout-lakken
Hoe lak ik hout? stappenplan
muur-plamuren
Hoe plamuur ik mijn muren en plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in