stappenplan

Hoe plamuur ik mijn muren en plafond?

Voor je aan het echte schilderwerk kan beginnen moet je er voor zorgen dat de ondergrond volledig verfklaar is, dat wil zeggen: vast en egaal. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de verf niet goed hecht. Gaatjes, scheurtjes en barsten vul je op met plamuur. Een verpoederde ondergrond moet je eerst fixeren. De muur is verpoederd als je met je handpalm over de muur wrijft en er poedersporen achterblijven.

Een vaste en egale ondergrond

Wanneer de ondergrond (oud pleisterwerk, matte verflagen of beton) verpoederd is moet je deze eerst fixeren om te zorgen dat de verf zich goed kan hechten. Ontstof de muur goed met een zachte borstel en breng dan een aangepast fixeermiddel aan.

  • Vul kleine gaatjes en scheurtjes op met een aangepaste plamuur. Ook de voegen van een wand in Gyproc vul je op met plamuur.
  • Voor het wegwerken van kleine scheuren en barstjes en het snel egaliseren van je volledige muur kan je ook gebruik maken van vliesbehang.
  • Voor grotere gaten of barsten gebruik je een vulmiddel (kant-en-klaar of in poedervorm) dat je aanbrengt met een groot plamuurmes.
  • Barsten die hardnekkig terugkomen (omdat het gebouw zich ‘zet’) kan je eventueel opkitten met een elastische en niet-krimpende kit.
Tip

Zo controleer je of de ondergrond verpoederd is: ontstof en reinig de ondergrond met een vochtig doek. Wrijf vervolgens met je handpalm over de muur, of kleef er een stuk plakband op. Wanneer poedersporen op je hand of op de plakband achterblijven is de muur verpoederd.

Muren herstellen met vulmiddel

stap 1

Steek alle loszittende delen weg met een steekmes en gebruik een verfkrabber om scheuren groter te maken. De driehoekige vorm van de krabber zorgt ervoor dat de scheur v-vormig wordt waardoor het vulmiddel beter kan hechten.

stap 2

Maak het vulmiddel aan door het poeder te mengen met water (kijk op de gebruiksaanwijzing van de verpakking) en roer het tot een gladde pasta. Je kan ook een kant-en-klaar vulmiddel gebruiken en deze stap overslaan.

stap 3

Maak de scheur met behulp van een plantenspuit vochtig. Zo zal de ondergrond minder zuigen.

stap 4

Neem wat vulmiddel op het plamuurmes en strijk dit over de scheur. Werk verder tot de hele scheur gevuld is. Laat drogen.

stap 5

Na het drogen zal je merken dat het vulmiddel wat gekrompen is. Herhaal stap 4 daarom nog één of twee keer tot de scheur helemaal gevuld is.

stap 6

Schuur alle oneffenheden weg.

Tip

Het is altijd beter om de scheur in 2 à 3 keer te vullen dan te proberen haar in één keer propvol te plamuren. Door het aanbrengen van te veel plamuur verleng je de droogtijd immers aanzienlijk en zal je nadien ook extra veel schuurwerk hebben.

Meer klusadvies

Tutorial - Verf - Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? - Thumbnail
Wat plak ik af voor het schilderen in mijn huis? stappenplan
Tutorial - Verf - Hoe reinig ik muren en plafond voor het schilderen? - Thumbnail
Hoe reinig ik muren en plafond voor het schilderen? stappenplan
Tutorial - Verf - Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn houten meubelen? - Thumbnail
Hoe verwijder ik de oude verflaag van mijn houten meubelen? stappenplan