stappenplan

Hoe lak ik een metalen hek of tuinbank?

Een metalen tuinhek, sierlijk traliewerk aan de voordeur of een romantisch tuinbankje… om een leven lang mee te kunnen is een regelmatige opfrisbeurt van alle metalen elementen buiten een echte must. Met een goede voorbereiding en aangepaste producten (primer en eindlagen) hou je roest en afbladderende verf onder controle op al je metalen buitenconstructies.

Zo lak je metaal

  • Reinig, ontvet en schuur het metaal grondig.
  • Breng een roestwerende grondlaag aan, laat drogen en schuur licht op.
  • Voor een perfect egaal resultaat kan je nu nog een tweede, gewone grondlaag aanbrengen. Laat opnieuw drogen en schuur op.
  • Breng ten slotte twee eindlagen aan in de lakverf naar keuze.
Tip

Hou bij het kiezen van een geschikte primer rekening met het soort metaal. Ferro-metalen (ijzer en staal) vragen om een andere primer dan non-ferrometalen (aluminium, galvanisé,…)

Specifieke problemen en aandachtspunten

Roest

  • Verwijder de roest zoveel mogelijk met een plamuurmes, staalborstel en grof schuurpapier. Ontstof het metaal grondig.
  • Geef het metaal vervolgens een of twee roestwerende grondlagen om het metaal goed te beschermen.
  • Breng steeds voldoende verf aan bij het lakken van metaal buiten en let er goed op dat je alle hoekjes en kantjes mee verft. Vooral bij hekken en traliewerk is het soms lastig om alles goed te bereiken. Toch is dit heel belangrijk om het indringen van vocht en dus roestvoming te voorkomen.
Tip

Goed om weten: er bestaat ook specifieke lak voor metaal die je meteen op roest kan aanbrengen. Enkel de loszittende delen verwijderen volstaat in dit geval. Ook een primerlaag is bij deze metaallak overbodig. Handig!

Let op het weer!

Hou er rekening mee dat metaal erg gevoelig is voor de temperatuur buiten: bij koud weer kan er makkelijk condens optreden, bij warm weer kan metaal snel te heet worden. Probeer beide omstandigheden te vermijden en let dus zeker bij het gebruik van lakken op waterbasis goed op het weerbericht.

Metaal verven met borstel en rol of met spuitbus?

Verschillende merken verkopen verf voor metaal in handige spuitbussen.

  • Ideaal voor gebruik op kleine oppervlakken (bv. meubelen, bloempotten…) of op plaatsen waar je moeilijk met een borstel of rol bijkan.
  • Droogt heel snel waardoor je ook snel een tweede laag kan aanbrengen.
  • Groter gevaar op vlekken en spatten

Voor grotere oppervlakken of op plaatsen waarrond de omgeving moeilijker tegen spatten af te dekken is, zijn het gebruik van borstel en rol dan weer aangewezen.

Meer klusadvies

hout-lakken
Hoe lak ik hout? stappenplan
welke-lak-of-vernis-kiezen
Welke vernis of lak heb ik nodig voor mijn klus? keuzehulp
radiator-schilderen
Hoe lak ik mijn radiator? stappenplan