stappenplan

Hoe lak ik een metalen hek of tuinbank?

Een metalen tuinhek, sierlijk traliewerk aan de voordeur of een romantisch tuinbankje… om een leven lang mee te kunnen is een regelmatige opfrisbeurt van alle metalen elementen buiten een echte must. Met een goede voorbereiding en aangepaste producten (primer en eindlagen) hou je roest en afbladderende verf onder controle op al je metalen buitenconstructies.

Stap 1 - Bepaal het metaal van het tuinhek
stap 1

Bepaal het metaal van het tuinhek

Je kunt pas bepalen welke laksoort je moet gebruiken als je weet van welk materiaal jouw hek is gemaakt. Is het hek gemaakt van staal, gietijzer of smeedijzer (ferrometalen)? Dit kun je herkennen aan het feit dat deze metaalsoorten magnetisch zijn en snel roestplekken krijgen. Ferrometalen kun je behandelen met metaallak. Deze laksoort is verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen (zoals hoogglans, zijdeglans of structuur). Is het hek van aluminium, gegalvaniseerd metaal, RVS of zink (non-ferro metalen) gemaakt? Deze metaalsoort is meestal niet magnetisch en roest niet. Een hek van een van deze non-ferro metalen behandel je met aluzinc-lak.

Stap 2 - Schuur het tuinhek
stap 2

Schuur het tuinhek

Schuur het hek licht op met een schuurblok en verwijder de vrijgekomen schuurstof met een zachte borstel. Zet tijdens het schuren een mondmasker op. Is er roest aanwezig? Verwijder dit zoveel mogelijk met een plamuurmes, staalborstel en grof schuurpapier.

Stap 3 - Ontvet het tuinhek
stap 3

Ontvet het tuinhek

Ontvet het schoongemaakte deel goed met metaalontvetter en een doek. Spoel het hek na met schoon water, zodat er geen resten metaalontvetter achterblijven.

Stap 4 - Breng een grondlaag aan
stap 4

Breng een grondlaag aan

Trek je werkhandschoenen aan. Geef het metaal een of twee roestwerende grondlagen om het metaal goed te beschermen. Gebruik een ronde verfborstel voor het aanbrengen van de grondverf. Breng steeds voldoende verf aan bij het lakken van metaal buiten en let er goed op dat je alle hoekjes en kantjes mee verft. Vooral bij hekken en traliewerk is het soms lastig om alles goed te bereiken. Toch is dit heel belangrijk om het indringen van vocht en dus roestvoming te voorkomen.

Stap 5 - Schilder het metalen tuinhek
stap 5

Schilder het metalen tuinhek

Breng ten slotte twee eindlagen aan in de lakverf naar keuze. Let op: de metaallakken zijn in veel meer kleuren en varianten verkrijgbaar dan de aluzinc-lakken. Wil je daar toch gebruik van maken? Breng dan bij een hek van niet-ferro metalen eerst een extra laag hechtprimer aan. Daarna kun je de metaallakken wel gebruiken.

Meer klusadvies

hout-lakken
Hoe lak ik hout? stappenplan
welke-lak-of-vernis-kiezen
Welke vernis of lak heb ik nodig voor mijn klus? keuzehulp
radiator-schilderen
Hoe lak ik mijn radiator? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in