Wanneer druiven snoeien
Voor een optimale oogst is het belangrijk om bij de druif, druivelaar, druivenstok of druivenstruik zowel zomersnoei als wintersnoei toe te passen. De beste tijd voor druiven snoeien in de winter is in de maand december of januari, als de bladeren van de struik zijn en de druivelaar in winterrust is. Later in de winter druiven snoeien kan ook, maar dan wordt de kans steeds groter dat de druif gaat bloeden. Dit komt doordat de sapstroom bij de druif al vroeg op gang komt. Dit bloeden levert niet altijd problemen op voor de druif, maar neem liever geen onnodig risico.
Druiven snoeien in de winter
In de winter wanneer de druivelaar in rust is, kun je de houtachtige takken gaan snoeien. Neem de gesteltakken als uitgangspunt: dit zijn de houtige takken waarop de zijscheuten groeien. Bij een bestaande druivelaar wordt elke zijscheut op de gesteltak teruggesnoeid tot op twee à vier ogen. Uit deze ogen zullen in het voorjaar weer nieuwe ranken groeien die de druiventrossen dragen. Hoe ver je de druif precies moet terugsnoeien, is afhankelijk van het druivenras dat er in jouw tuin staat. Dit kun je het beste navragen bij de kweker.
Druiven dieven en toppen
Het druiven snoeien in de zomer bestaat uit het dieven en toppen van de druivelaar. De zomersnoei is erop gericht om zoveel mogelijk energie van de plant naar de druiventrossen te sturen. Haal in juli de toppen uit de ranken en verwijder de dieven uit de oksels. De dieven zijn okselscheuten die onnodig energie wegnemen van de plant. Haal de dieven bovenin de plant volledig weg, maar laat ze onderin tot op één blad zitten. Dit doe je niet een keer maar moet je in de zomer blijven herhalen. Neem tijdens het dieven ook meteen de bladeren weg die voor de jonge druiventrossen groeien. Op deze manier kan er weer zonlicht bij de druiventrossen waardoor ze beter kunnen rijpen.
Druiven krenten
Het krenten van de druiventrossen wordt door sommige mensen gedaan, maar is geen noodzaak. Bij het krenten haal je met een draaibeweging de kleinste vruchtjes weg uit de trossen. Het zorgt ervoor dat de overige druiven meer ruimte krijgen om te groeien en ze worden ook groter.
Gereedschap voor druiven snoeien
Heel belangrijk bij druiven snoeien, is dat je werkt met scherp maar vooral ook schoon snoeigereedschap. Druivenstruiken maar ook andere fruitbomen zijn extra gevoelig voor ziektes waardoor ze snel besmet kunnen raken tijdens het snoeien. Maak je snoeischaar daarom zowel voor als na het snoeien goed schoon. Wanneer je van de ene naar de andere druivenplant gaat, moet je de snoeischaar zelfs tussendoor nog reinigen. Bij druiven snoeien in de winter kun je het beste een gewone snoeischaar gebruiken. Moet er her en der een zieke tak worden weggehaald, gebruik hiervoor dan een takkenzaag. De zomersnoei kan uitgevoerd worden met een gewone snoeischaar.