stappenplan

Hoe zaai ik gras?

Gras zaaien is een stuk voordeliger dan graszoden leggen. Zeker bij een groot gazon kun je zo flink wat besparen. Bij gras zaaien duurt het wel langer voordat je resultaat ziet en moet je nauwkeuriger te werk gaan. Maar als het eenmaal is aangeslagen, heb je er geen omkijken meer naar en geniet jij van een mooi gazon.

Wanneer gras zaaien?

De beste tijd voor gras zaaien is in het voorjaar van maart tot eind mei, of in het najaar van half augustus tot eind oktober. Graszaad ontkiemt het beste bij een bodemtemperatuur van 10 graden. In de andere maanden is de grond te warm of te koud waardoor het niet ontkiemt of langzamer groeit. Zaai bij voorkeur op een windstille dag en niet tijdens een hele droge periode.

Stap 1 - De grond omspitten
stap 1

De grond omspitten

Voordat je begint met gras zaaien, moet de ondergrond goed voorbereid en onkruidvrij zijn. Dit kun je het beste doen door te spitten. Spitten is een zware klus. Gebruik daarom een spade met een scherp blad en kies een steellengte die bij je lichaamslengte past. Voor de aanleg van een groot gazon kun je beter een elektrische bodemfrees gebruiken. Spit of frees alleen de bovenlaag van de grond om, wat ongeveer neerkomt op één spade diep. Als je te diep spit, kan de grond gaan nazakken en zal je nooit een strak gazon krijgen.

Stap 2 - Bodemverbeteraar toevoegen
stap 2

Bodemverbeteraar toevoegen

Verwijder grote stenen en werk een bodemverbeteraar zoals compost door de bodem. Vermeng ook een startmeststof door de bovenlaag zodat de wortels van de jonge grasplanten beter kunnen wortelen.

Stap 3 - De grond egaliseren
stap 3

De grond egaliseren

Egaliseer de losgewoelde grond hierna met een hark. Doe dit zeer zorgvuldig. Hierna moet de grond nog goed aangestampt worden. Hark de grond daarna nog één keer lichtjes na en zet de precieze omtrek van het gazon uit met behulp van touw en paaltjes.

Stap 4 - Gras zaaien
stap 4

Gras zaaien

Bedenk wanneer je graszaad gaat kopen dat er verschillende soorten zaden bestaan. Zo kun je graszaad kopen voor een siergazon, speelgazon (dat veel belopen wordt) en er bestaat speciaal graszaad voor schaduwgazon. Volg de aanwijzingen op de verpakking en zaai niet te dik of te dun. Zaai altijd een keer in lenterichting en nog een keer in de breedterichting hier overheen. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te zaaien. Hiervoor kun je het beste een strooiwagen gebruiken. Gebruik langs de gazonrand wat extra graszaad zodat je een stevige rand krijgt. Houd wat zaden achter zodat je later nog wat bij kunt zaaien op plekken waar het gras niet goed is opgekomen. Hark het graszaad lichtjes in en stamp nog eens voorzichtig aan.

Stap 5 - Sproeien en maaien
stap 5

Sproeien en maaien

Na het gras zaaien, is het belangrijk om voldoende water te geven. Geef water met een tuinsproeier met een fijne broes. De grond moet vochtig blijven tot het gras goed vast geworteld is. Loop in het begin niet over de kwetsbare grasmat. Na een dag of veertien kiemt het graszaad.

Begin pas met maaien als het gras zo’n acht cm lang is en haal er steeds een centimeter af. Na twee maanden mag het gras steeds iets korter gemaaid worden tot je op een centimeter of drie uitkomt. In het begin groeit er veel onkruid in het gazon maar je zult zien dat dit uitgeput raakt als je regelmatig maait. Hoe lang het precies duurt voordat het gazon mooi dicht gegroeid is, ligt aan de weersomstandigheden en het moment waarop je gras zaait. In het najaar is de grond warmer dan in het voorjaar en zal het gras ook sneller groeien.

Stap 6 - Gras bemesten
stap 6

Gras bemesten

Na zes weken mag je organische gazonmest geven. Kijk goed naar welk soort graszaad je hebt gebruikt want soms is er al startmest aan de zaden toegevoegd.

Meer tuinadvies

gazon
Hoe leg ik een gazon aan? stappenplan
gras-maaien-gamma-app
Je gras maaien? Bekijk de volledige maaigids stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? - Thumbnail
Hoe verwijder ik onkruid in mijn gazon? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in