stappenplan

Hoe gebruik ik blauwe korrel om mijn planten te bemesten?

Blauwe korrel is een meststof die lang doorwerkt. Zowel je groenten als sierplanten worden blij van deze meststof. Strooi blauwe korrel in je tuin of bij planten in potten en bakken.

Welke planten bemesten met blauwe korrel?

Blauwe korrel wordt vaak gebruikt voor de moestuin, maar is ook prima te gebruiken in de siertuin. Door het extra magnesium in de korrels worden vooral bladplanten heel blij van deze meststof.

Wanneer bemesten met blauwe korrel?

Bemesten met blauwe korrel doe je vooral aan de start van het groeiseizoen, in maart. Strooi de korrels bij de wortels van je planten. De korrels zijn in tegenstelling tot de roze korrel niet oplosbaar in water. Het verteringsproces van de korrels duurt hierdoor wat langer (meestal 2 à 3 maanden); je hoeft dan ook minder vaak te bemesten met blauwe korrel. Kijk op de verpakking van de meststof voor de exacte hoeveelheid en frequentie.

Waar bestaat blauwe korrel uit?

De samenstelling van blauwe korrel is N-P-K 14-7-17(+2). Dit betekent dat stikstof (N) en kalium (K) het meest aanwezig zijn in de meststof. Stikstof geeft de plant mooi groen blad en kalium zorgt voor stevigheid, bloei en vruchtvorming. Door de speciale Novatec-technologie van de blauwe korrel is er een beperkte uitspoeling van stikstof in het grondwater. Op deze manier blijft die stof langer beschikbaar voor de plant. Naast stikstof, fosfor (P) en kalium bevat deze meststof ammonium. Ammonium verzuurt de zone rond de haarwortels, waardoor fosfaat en sporenelementen beter opneembaar zijn voor de plant én hij dus een rijkere voeding krijgt.

Waar staan de letters N-P-K voor op de verpakking van een meststof?

Op verpakkingen van meststoffen staan vaak de letters N, P en K. Deze letters staan voor de drie belangrijkste voedingsstoffen die meststoffen bevatten, namelijk: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Achter de letters staat een aantal cijfers; die geven het percentage van de voedingsstof in de desbetreffende meststof aan. Naast de drie letters N-P-K vind je ook weleens de letters Mg terug. Dit staat voor magnesium. Deze voedingsstof zorgt voor de aanmaak van bladgroen en is dus zeker ook heel belangrijk.

Blauwe korrel gebruik je in tegenstelling tot roze korrel niet voor kamerplanten. Stikstof is nodig voor de groei van de plant, fosfor voor sterke wortels en kalium voor stevigheid, bloei en vruchtvorming.

Benodigdheden

Materialen (1)
Gereedschappen (0)

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe gebruik ik de roze korrel om mijn tuin te bemesten? - Thumbnail
Hoe gebruik ik roze korrel om mijn tuin te bemesten? stappenplan
composteren-gamma-app
Hoe moet ik composteren? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? - Thumbnail
Hoe verbeter ik de grond in mijn tuin? stappenplan