stappenplan

Tips voor het afwerken van een Gyproc plafond

Een Gyproc plafond voegen wordt aanzienlijk makkelijker dankzij de 4xABA platen. Met gewone platen vul je best eerst de spleten en kieren op met voegspecie.

Stap 1

Maak de nodige hoeveelheid ABA Joint aan door het poeder in een mengkuip met water te gieten en goed te mengen. Of kies voorgemaakte ABA Joint Mix om mee te werken.

Stap 2

Breng Zelfklevende voegband aan op de lange kanten.

Stap 3

Voor de kopse kanten kies je altijd voor papieren voegband. Knip deze stukken op voorhand op maat (de breedte van de kopse kant).

Stap 4

Breng een laag voegspecie van +/- 15 cm breed aan over de kopse voeg en breng de Papieren voegband aan. Laat de voegband hierbij nergens overlappen.

Stap 5

Strijk met het plamuurmes alle overtollige voegspecie achter de voegband weg zodat deze mooi strak over de voeg ligt. Verwijder ook links en rechts alle overtollige voegspecie.

Stap 6

Breng op dezelfde manier Papieren voegband aan op alle kopse voegen.

Stap 7

Breng nu de voegspecie aan over alle voegen. Smeer de specie voldoende breed uit over de voegbreedte. Waar twee voegen elkaar kruisen werk je in één vloeiende beweging door. Gebruik voldoende voegspecie en herhaal de handeling eventueel tot de voeg mooi egaal is.

Stap 8

Verwijder het overtollige voegproduct links en rechts van de voeg en daarna ook in het midden. Strijk daarbij niet op de voeg zelf maar op het plaatvlak: zet de linker- of rechterpunt van het plamuurmes naast de voeg.

Stap 9

Laat voldoende lang drogen (4u voor ABA Joint en 24u voor ABA Joint Mix) en verwijder eventuele bramen met een plamuurmes.

Stap 10

Breng nu met een pleisterspaan de dunnere afwerkingslaag aan over een breedte van 25 à 30 cm

Stap 11

Verwijder het overtollige voegproduct eerst links en rechts van de voeg en vervolgens in het midden.

Stap 12

Voegen tussen Gyproc plaat en de muur vul je ook op met voegspecie. Vul eerst de spleet op met voegspecie en breng nadien een laag voegspecie aan op de Gyproc plaat. Breng een strook papieren voegband aan in de specie en duw met een plamuurmes de overtollige specie en lucht van achter de voegband. Verwijder ook links en rechts het overtollig voegproduct tot de voeg mooi glad is. Werk tenslotte af met een dunnere laag en een pleisterspaan zoals bij de andere voegen.

Tip

Schroefkoppen in het midden van de plafondplaten (die dus niet samen met de ABA voeg kunnen afgewerkt worden) werk je op dezelfde manier af in twee lagen (vullen en afwerken).

Tip

Voor een plafond wordt aangeraden om met 4XABA platen te werken omdat dit de afwerking aanzienlijk vergemakkelijkt. Werkte je met gewone ABA platen en zijn er spleten of kieren tussen de kopse kanten? Vul deze dan eerst op met voegspecie voor je met het eigenlijke voegwerk begint.

Meer klusadvies

Tutorial - Wanden - Hoe behang ik mijn Gyproc wand? - Thumbnail
Hoe behang ik mijn Gyproc wand? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe betegel ik mijn Gyproc wand? - Thumbnail
Hoe betegel ik mijn Gyproc wand? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe schilder ik mijn Gyproc wand? - Thumbnail
Hoe schilder ik mijn Gyproc wand? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in