stappenplan

Hoe voeg ik de kopse kanten van een Gyproc® plafond?

Een Gyproc® plafond geplaatst? Dan is het nu de beurt aan de afwerking. Voor een egaal en mooi eindresultaat is het opvoegen een belangrijke stap. Voor een Gyproc® plafond raden we je aan om met 4XABA platen te werken omdat dit de afwerking aanzienlijk vergemakkelijkt.

Afwerken van kopse voegen (aan de gesneden kanten van de plaat) gebeurt op een gelijkaardige manier als het voegen van ABA-voegen. Voor plafonds zal je meestal meerdere platen achter elkaar moeten plaatsen. Hierdoor ontstaan er kopse voegen die niet zo gemakkelijk af te werken zijn als de gewone ABA-voegen.

Zijn er spleten of kieren tussen de kopse kanten? Vul deze dan eerst op met voegspecie voor je met het eigenlijke voegwerk begint. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je de kopse kanten van een Gyproc® plafond afwerkt.

stap 1

Breng de zelfklevende voegband aan

Voor plafonds plaats je de voegband nooit overlappend. Breng eerst de Gyproc® zelfklevende voegband in de lengterichting (A) aan, over de ABA-voegen.

stap 2

Breng de papieren voegband aan

Daarna plaats je op de voegen van de kops gesneden kanten (B) de Gyproc® papieren voegband voor binnenhoeken. Breng dus eerst een laag voegproduct aan over de voeg (over circa 15 cm breedte). Bed hier de op maat geknipte papieren voegband in en laat de voegband hierbij nergens overlappen.

stap 3

Verwijder overtollig voegproduct

Duw met een plamuurmes goed het overtollige voegproduct en de lucht van achter de voegband weg. Zorg wel dat er voldoende voegproduct onder de voegband zit zodat deze goed kleeft.

stap 4

Werk alle voegen af

Werk zowel de voeg met de zelfklevende voegband als de papieren voegband verder af zoals een gewone ABA-voeg. De afwerklaag wordt wel over een tweemaal zo grote breedte aangebracht (30 cm). Bij de afwerklaag van de voeg met de papieren voegband werk je beter nog breder af, in twee lagen, nl. eerste laag 50 cm, tweede laag 60 cm. Zo werk je de overdikte van de kopse voegen weg, door deze voeg breder uit te smeren.

stap 5

Werk de schroefkoppen af

Schroefkoppen die je niet samen met de ABA-voeg afwerkt, werk je tegelijkertijd met de voegen af, eveneens in twee lagen.

Meer klusadvies

gyproc-behangen
Hoe behang ik mijn Gyproc® wand? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe betegel ik mijn Gyproc wand? - Thumbnail
Hoe betegel ik mijn Gyproc wand? stappenplan
gyproc-schilderen
Hoe schilder ik mijn Gyproc® wand of plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in