stappenplan

Hoe schilder ik mijn Gyproc® wand of plafond?

Gyproc® schilderen is eenvoudig en geeft een mooi resultaat. Voor je aan de slag gaat met verf is het belangrijk om je gipsplaten eerst te behandelen met een schilderprimer specifiek voor Gyproc® platen. Daarna schilder je de platen zoals elk ander oppervlak.

Werk de Gyproc® platen na plaatsing zo snel mogelijk af. Onafgewerkte platen kunnen na verloop van tijd verkleuren waardoor het moeilijker wordt om hen perfect te schilderen. Zijn de gipsplaten toch verkleurd, gebruik dan zeker een aangepaste grondlaag die de ondergrond goed dekt.

Reinig en ontvet de muur
stap 1

Reinig en ontvet de muur

Voor je aan het schilderwerk begint, moet je ervoor zorgen dat muren en plafond volledig schoon zijn. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de verf niet goed hecht, snel gaat afbladderen of vlekken gaat vertonen. Elke ondergrond vraagt een specifieke reiniging. Bij nieuw pleisterwerk en gipsplaten verwijder je het stof met een zachte borstel en een vochtige doek.

Tip!

Reinig ook de deurlijsten en plinten zodat de afplaktape goed blijft kleven.

Vul gaatjes en scheuren op met een aangepast opvulmiddel
stap 2

Vul gaatjes en scheuren op met een aangepast opvulmiddel

Voor een perfect resultaat is het nodig dat je steeds vertrekt van een droog, egaal en vast oppervlak waarbij alle fouten en mankementen eerst zijn aangepakt. Vul gaatjes, scheuren en grotere barsten op met een aangepast opvulmiddel.

Plak de niet te schilderen delen af
stap 3

Plak de niet te schilderen delen af

Trek voldoende tijd uit om alles wat je niet gaat schilderen goed af te plakken en af te dekken. Er zijn verschillende soorten tape op de markt die aangepast zijn aan elke specifieke afplakklus. Voor het afdekken van grote oppervlakken (meubels, een deur) kan je stevige afdekfolie gebruiken.

Maak het gereedschap en de verf klaar
stap 4

Maak het gereedschap en de verf klaar

Zorg ervoor dat je al het materiaal dat je nodig hebt bij de hand hebt. Veeg stof en vuil van het deksel voor je een pot opent om te vermijden dat het in de verf valt. Roer de verf altijd grondig op voor een homogene kleur. Hou de rand van de verfpot schoon door er afplaktape op te kleven.

Tip!

Nieuwe borstel? Haal hem een paar keer over een stukje schuurpapier en rol hem tussen je handen om losse haren te verwijderen. Nieuwe roller? Maak hem eerst goed nat en rol er paar keer mee over een stuk karton.

Breng een laag primer aan
stap 5

Breng een laag primer aan

In heel wat gevallen is het nodig om eerst een primer aan te brengen. Dit is een grondlaag die zorgt voor een egaal en duurzaam eindresultaat. De eigenlijke verflagen zullen beter hechten, eventuele zuiging van de ondergrond wordt weggenomen, vuil (bv. nicotinevlekken) kan niet meer doorslaan naar de eindlaag en het verfverbruik ligt lager. Er bestaan verschillende soorten primers en het is belangrijk om de juiste primer te kiezen voor de specifieke ondergrond die je wilt verven.

Breng de muurverf aan in twee lagen
stap 6

Breng de muurverf aan in twee lagen

Schilder eerst de hoeken, de randen met de borstel. Dop de roller in de verf en rol een paar keer over het rooster om de verf gelijkmatig te verdelen. Wees niet te zuinig met verf, maar let er ook op dat de verf niet van de rol druipt. Werk in vlakken van +/- 1m2. Zet eerst enkele verticale strepen op de muur. Ga er vervolgens horizontaal over om de verf egaal over het vlak te verdelen. Eindig ten slotte weer in verticale richting. Herhaal de stappen 2 tot en met 5 en overlap daarbij steeds een beetje met het vorige vlak.

Tip!

Breng steeds twee eindlagen aan. Laat de verf lang genoeg drogen (kijk op de verpakking voor de juiste droogtijd) voor je de tweede laag schildert. Voor een egaal en streeploos resultaat ga je bij het aanbrengen van de grond- en eindlagen best steeds op dezelfde manier te werk.

Tip!

Maak de verfpot schoon en sluit deze goed af. Zo blijft de verf bruikbaar voor een volgende klus.

Meer klusadvies

Tutorial - Wanden - Hoe bepleister ik zelf mijn muur? - thumbnail
Hoe bepleister ik zelf mijn muur? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe plaats ik een dorpel? - Thumbnail
Hoe plaats ik een dorpel? stappenplan
Tutorial - Wanden - Hoe maak ik een gat in een dragende muur? - Thumbail
Hoe maak ik een gat in een dragende muur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in